!
Понеделник, 11 Декември 2023
09
март
11
 

Да бъде ли увеличена здравната вноска и води ли това до по-високо качество на услугите?

Темата коментират бившите здравни министри д-р Мими Виткова и д-р Стойчо Кацаров и икономистката Петя Георгиева

Четвъртък, 09 Март 2023 | 11:45:45
11

Последното увеличение на здравноосигурителната вноска беше преди повече от 10 години с 2 процентни пункта, а днес въпросът дали трябва да се мисли в тази посока отново е актуален. Има много „за“ и „против“, много застъпници и мн

Последното увеличение на здравноосигурителната вноска беше преди повече от 10 години с 2 процентни пункта, а днес въпросът дали трябва да се мисли в тази посока отново е актуален. Има много „за“ и „против“, много застъпници и много противници на идеята. Неотдавна от БЛС предложиха плавно увеличение на здравната вноска до достигането на 12% от дохода на осигуреното лице. Председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров изложи аргументи като навлизане на високите технологии в здравеопазването и модерните терапии, до които имат достъп пациентите.

Оценките на тази идея са разнопосочни, ето няколко мнения, изказани пред БНР.

„Размерът на здравната вноска трябва да бъде увеличен заради най-голямата в Европа диспропорция между публичните разходи за здравеопазване и това, което плащаме от джоба си“, казва д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш здравен министър.

„Ние сме първенци в това да наказваме болния човек, когато боледува, да заплаща кой за каквото се сети да изисква пари от него. Над 45% от общите разходи за здравеопазване са от джоба на болния човек! Този процент в Европа е около 15, а в много западноевропейски страни – около 8-10%. Да, трябва да има увеличение на здравната вноска, но с това предназначение –

да се достигнат нива на доплащане, каквито са европейските и да се освободи джобът на пациента от тези високи разходи“,

смята д-р Виткова.

На обратното мнение е икономистът от Института за пазарна икономика Петя Георгиева.

Според нея най-големият проблем с увеличаването на здравната вноска е, че от последното ѝ вдигане преди 14 години почти нищо не се е променило в качеството на здравните услуги, които получаваме.

„Средствата в здравеопазването се увеличават всяка година. Начините, по които се финансират самите подсектори, остават същите,

механизмите не са се променили, качеството на услугите също не е на много високо ниво,

по което съдим от най-различни източници. България продължава да отбелязва много ниска продължителност на живота, а това е най-общият индикатор за качеството на здравеопазването“, подчертава Георгиева.

Новите технологии и по-високата специализация на лекарите предпоставят вдигане на разходите за здравеопазване и те ще растат. Но у нас преди да се мисли за увеличаване на разходи, трябва да се помисли за тяхната ефективност, а тя е много ниска, смята д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и бивш здравен министър.

„За последните 10 години публичните разходи за здравеопазване са нараснали от 3,6 млрд. лв. на над 7 млрд. лв., два пъти са се увеличили обаче медико-статистическите показатели – предотвратима смъртност, смъртност от лечими заболявания, обща смъртност, продължителност на живота, те не са се подобрили, почти не са мръднали за тези десет години. Самото увеличение на разходите не гарантира по-добро здравно обслужване и по-добра медицинска помощ“, казва той.

Според него

при обсъждане на промяна в размера на здравната вноска трябва да се има предвид и колко хора у нас плащат такава.

„Всъщност, здравна вноска в България реално от своите доходи плаща около 1/3 от населението, малко над 2 млн. души. Всички останали не плащат здравна вноска. До 6,5 млн. хората са или неосигурени, или се осигуряват за сметка на държавния бюджет. Ако се увеличи здравната вноска, това засяга тези 2 млн. души, които издържат с работата си цялата страна“, подчертава той.

Идеята за демонополизация на Здравната каса, която периодично се поставя за обсъждане, има смисъл единствено за увеличаване на контрола върху дейността на лечебните заведения, е мнението на д-р Мими Виткова.

„Това могат да направят повечето играчи в здравната система – застрахователи, осигурители. Има страни, в които върви обратната тенденция – на окрупняване. Без държавен контрол каквито и частни играчи да се въведат, те не биха довели до подобряване на организацията на здравната система. Държавата е абдикирала напълно от контрола на здравната система“, допълва тя.

Повече на брой здравни осигурители е най-доброто решение за повишаване на ефективността на разходите за здраве

според д-р Кацаров.

Той е категоричен, че ако се създаде конкуренция между няколко фонда, това във всички случаи ще повиши ефективността на разходите. В същото време обаче д-р Кацаров признава, че той не вижда нагласи за това нито сред политиците, нито сред населението.

Липсата на възможност хората да избират при кого да се осигуряват здравно сама по себе си не е проблем, стига единственият осигурител да изпълнява всички свои функции, особено свързаните с контрола върху финансовите средства, смята Петя Георгиева.

„Касата в България има такива функции, но няма достатъчно капацитет да ги изпълнява. В крайна сметка пациентът е просто една пионка, която се осигурява по задължение в НЗОК, а Касата разплаща определени дейности. Липсва звено, което да следи какво се случва с тези средства, да натиска изпълнителите на медицински услуги към по-добро качество“, подчертава икономистката.

„Хората са свикнали с доплащането на здравни услуги, но това не премахва необходимостта

процесът да бъде регулиран така, че доплащането да е справедливо разпределено между платците на здравни осигуровки“,

отбелязва д-р Стойчо Кацаров и дава пример с лекарствата, където са най-големите мащаби на доплащане.

„Има лекарства, които се получават абсолютно безплатно и други, за които болният плаща 50%, а в много от случаите и цялата стойност на закупуваните медикаменти, което е крайно несправедливо, защото и едните, и другите са осигурени лица, аргументира се Кацаров. При острите заболявания пък Касата не реимбурсира нищо и всичко си плащаш от джоба“, посочва той.

Голяма част от доплащанията за медицинска помощ са регламентирани, а тези, които се случват под масата, не са с чак толкова голям дял, казва още Петя Георгиева и набляга на едно много по-сериозен проблем: че за да получи добра и качествена услуга, българският пациент все още се чувства принуден евентуално да даде пари на ръка на някого.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hZrq

surg 16.03.2023 08:26:57

нима забравихте коя бе мимито виткова като министър, и че имаше плакат на цяла страница в един вестник изтипосана по кожено боди и бич да шиба лекарите около нея .....та сега и мнения дава.....та, преди повишение, държавата да вземе да плаща процент от заплатата а не на минимална заплата на всички си държавни служители, зер не редно прокурор да взима 5000 и да плаща на минимална, после да взема да плаща на всички деца равни на средната вноска за страната а не по малко и даже и повече и то пак най редовно, после да увеличи и вноските на хора над 65 г в връзка с тяхната склонност да черпят най много средства. и след проби и проверки да се помисли колко да се увеличат вноските......послед защо не да поеме т.н. щатове , да поеме пълните заплати на специализантите ( няколо само милиона лева, срамота е) , да сложи нормални разходи за БМП, за кръвни центрове, за спешната дейност по спешните центрове....мда , това се нарича здравна политика

По-млад доктор 10.03.2023 22:20:02

Аман от стари доктори - комунисти.

стар доктор 10.03.2023 11:27:34

Аман от празноглави икономисти като Петя Георгиева

GEST 10.03.2023 09:02:22

Чиста мелодрама; Някакви си бивши министри на здравеопазването - Комунистка и шарлатанин ни обясняват защо сме на това положение да се чака по три четири часа за да дойде линейка за реално спешен случай. След като се отвори кутията на Пандора с частните здравни услуги. Нормална ситуация в милата ни родина, защото и образованието и здравеопазването са на път да бъдат приватизирани за сметка на държавните такива. Нещата ще се оправят когато се забрани частното здравеопазване и частните медицински практики в България (изключвам от това някои от денталните практики и клиничните лаборатории евентуално). Здравеопазването трябва да е държавно в по-голямата си част и да се покрива не само от нашите здравни осигуровки но и от дотации от държавния бюджет. Спешната помощ и спешните центрове също трябва да преминат ИЗЦЯЛО към държавата, а да не са към съответната болница или община. Същото се отнася и за ТЕЛК-овете. Трябва да се премахне понятието "личен лекар". Освен това трябва да се инвестира в модернизация на болниците и спешната помощ. Трябва да се стимулират чуждестранни студенти от по-бедни страни да идват да учат медицина в България и да остават да работят тук. Трябва да се повиши заплащането на целокупния медицински персонал и да се подобри неговата квалификация. Който е завършил медицина по т.н. "държавна поръчка" да бъде задължен с договор да остава и да работи в България или да си плаща пълната такса за обучението. Повечето само гледат да завършат и веднага хукват в чужбина заради скапаните пари ама парите не са всичко на този свят. За да се постигне нещо обаче трябва целия сектор на здравеопазването да се одържави и да се премахне всякаква частна дейност. Освен това и икономиката на държавата трябва да е добре развита, за да позволява ежегодно да се извършват нужните инвестиции в сектора. С нашата умряла икономика, която произвеждаща само суровини, полуфабрикати, курви, измамници и престъпници това никога няма да стане. Ако здравеопазването е изцяло държавно няма да се точи НЗОК от частни болници или това ще бъде сведено до минимум. И не ми излизайте с мантрата, че държавата е лош стопанин, защото за 30 години се убедихме, че ЧАСТНИКЪТ Е МНОГО ПО-ЛОШ СТОПАНИН И ОТ ДЪРЖАВАТА. Всички жизненоважни отрасли на социалния живот като най-вече здравеопазване, образование, водоснабдяване, електро-снабдяване, топлофикация и тем подобни трябва да са държавни и печалбата да се инвестира в тяхното по-нататъшно развитие и поддръжка. Там разните битови услуги, гастрономия, млечно и месно производство, строителство, таксита и прочее нека са си частни. Всъщност затова там сега се вихри спекулата най необеспокоявано от никой.

аз 10.03.2023 21:21:41

Много слушаш Говорит Масква, като деда си- шумкарина! Вредно е!!!

Godt 09.03.2023 18:57:29

Държавата Ви узаконява и прикрива кражбите..Ви. бре!

Гост 09.03.2023 19:58:48

А вашите???

Гост 09.03.2023 16:50:37

"Държавата е абдикирала напълно от контрола на задравеопазването"! Да точно така е! Но да видим какви и кои са поставени на върха на контрола: ИАМН - агенцията за медицински надзор към министъра се ръководи от зъболекар и икономист?? От 106 служители, лекарите инспектори, които вършат работата, са по-малко от десет (10), а е пълно с икономисти, юристи, че даже и машинни инженери, с по-големи заплати от лекарите! Е Медицински надзор ли е наистина този най-висш контрол или просто някакъв поръчков надзор? А министър Меджидиев, къде ти е компетентноста и като какъв контрол упражняваш с тези кадри?! Наистина някой умишлено унищожава контрола в здравеопазването!

ЗОЛ вол 09.03.2023 14:02:16

Държавата първо да си събере вноските от нередовните (1млн. човека), както и да си плаща в пълен размер на освободените от нея групи (2,5млн.), пък тогава да увеличават вноските! Като имаме солидарен модел, да бъдат така добри всички да плащат. Не желая да плащам за още пет човека! Ако ги вдигнат, минавам на сиво и спирам осигуряването. Болниците лекуват и неосигурени - факт!

Гост 09.03.2023 12:32:41

Комунистката Витковица хем жали пациента хем иска по-висока здравна вноска. Типично за комунистическата шизофрения в която комунетата искат да се харесат на всички плебеи. Алооо другарко, ВСИЧКИТЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СА ОТ ДЖОБА НА ГРАЖДНАИТЕ, няма как да е друго. . Т.н държава нищо няма свое и нищо не дава--всичките и разходи са от данъкоплатците .Въпросът е ,че здравната вноска не отива при изпълнителите лекари (и медсестри) ,а отива в тъпата ви каса НЗОК. Топва е порочното -имате една одържавеназдравна каса с едни тъпанари оуправляващи фондове, няма конкуренция и избор нито за пациента ,нито за лекаря.

Гост 09.03.2023 15:15:59

Тази дърта комунистка преди 30 г като министър остави хиляди млади тогава лекари без специалност, като обяви няколко нулеви години за специализация.


Всичко за коронавируса
Още новини
Детска градина в Костинброд помага на жена с нужда от спешна трансплантация
11.12.2023 11:24:45

Детска градина в Костинброд помага на жена с нужда от спешна трансплантация

Детска градина „Радост“ в град Костинброд организира своя благотворителен коледен баз ...

Доц. Спасков: През
11.12.2023 10:35:29

Доц. Спасков: През "Пирогов" се реализира влияние, не толкова личен финансов резултат

„Има проблем в самото финансиране на „Пирогов“, а не в хората, които работят та ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...