!
Неделя, 03 Март 2024
18
окт
2
 

Да се заплати надлимитната дейност и да се актуализират клиничните пътеки призова ББА

Нека не свеждаме здравеопазването в България до продажба на лекарства от аптеките

Сряда, 18 Октомври 2017 | 10:32:17
2

Да се заплатят задържаните плащания на лечебните заведения и да се актуализират цените на клиничните пътеки. За това призовават в становище в Българската болнична асоциация (ББА). От там заявяват, че се присъединяват към призива на БЛС за заплащане на

Да се заплатят задържаните плащания на лечебните заведения и да се актуализират цените на клиничните пътеки. За това призовават в становище в Българската болнична асоциация (ББА). От там заявяват, че се присъединяват към призива на БЛС за заплащане на извършената медицинска дейност на лечебните заведения в периода април 2016 г. до април 2017 г., която е известна като „надлимитна”. Припомняме, според данните на съсловната организация тя е в размер на 37 милиона лева.

В последните три години на болниците бяха наложени месечни лимити, посочват от ББА, като допълват, че те не отразяват правото на пациентите за свободен избор къде да се лекуват, ограничават възможността за  въвеждане на нови дейности от лечебните заведения и неглижират задължението на болниците да не отказват лечение на спешни пациенти. Това доведе до натрупване на милиони левове неразплатена, но извършена дейност, изтъкват от асоциацията. От ББА са категорични, че незаплащането на предоставените от лечебните заведения здравни услуги е много опасно и подлага на риск цялата здравна система. В тази връзка те припомнят колапса на болницата във Враца и допълват, че предизвикателствата пред болничното здравеопазване в България са валидни за всички болници, независимо от собствеността им. Според ББА реакцията на министъра на здравеопазването да заплати спешно надлимитната дейност на МБАЛ Враца е силно положителен знак. От асоциацията обаче са на мнение, че продължаващото забавяне на плащанията към всички лечебни заведения в България трябва да бъде преустановено веднага, защото „то убива не болници, а хора“.

От асоциацията подкрепят и констатацията на министър Петров, свързана с цените на медицинските дейности, а именно факта, че клинични пътеки не са повишавани от 2006 г. ББА припомня увеличените в този период разходи за фонд „работна заплата“, ток, вода, горива и т.н.  От там изтъкват, че всички болници полагат огромни усилия да се справят с дефицита на медицински кадри, като отбелязват, че в условията на свободен европейски пазар натискът за повишение на заплатите е ежемесечен. Освен това, не  пропускат от там, грижа на болниците е осигуряването на съвременна апаратура за диагностика и лечение и консумативи, които са на европейски цени. В резултат на това и на фона на неповишените цени на КП, всички болници, независимо от собствеността им реализираха огромни загуба, заявяват още от ББА.

От там не пропускат и ежегодните промени в нормативната уредба, които въвеждат нови изискванията към лечебните заведения, без ясна визия и дългосрочна стратегия. „Нерядко тези промени са незаконосъобразни и в последствие отменяни от съда. Това води до нарастване на разходите на болниците с цел да се покрият новите условия, които в последствие отпадат. Липсата на добра нормативна база е пречка за нормалната ни работа“, посочват по тази тема от асоциацията.

ББА призовава отговорните институции да осигурят предвидимост и приоритетно финансиране на медицинските дейности на лечебните заведения – да се заплатят задържаните плащания и да се актуализират цените на клиничните пътеки. Само парите, отделени за дейности, могат да задържат лекарите в България, да осигурят инвестиции и просперитет на болниците и качествено лечение на българските граждани, категорични са от там. Нека не свеждаме здравеопазването в България до продажба на лекарства от аптеките и здравен туризъм в чужбина, гласи становището им.  В заключение от там заявяват, че между министерство на здравеопазването и лечебните заведения трябва да имат продуктивен диалог и предлагат своята експертна помощ и подкрепа в опитите да се намери устойчивост и стабилен здравен модел.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A$QC

crocodile 21.10.2017 18:38:22

Идиотска страна се оказва България. Хора от друга епоха и пребоядисани политически управляват дори здравеопазването и. Хвърляме си прах в очите с "гениални" операции, нововъдения и какво ли не. На никой не му прави впечатление, че за лечението в България няма правила, турски лекари свободно консултират в страна член на европейския съюз, раздават се награди за "върхови" постижения, без да се запитаме това част от някакви гайдлайн ли е или не, твърдиме уверено че Баретов хранопровод няма нужда от surveillance / каква ужасна чуждица/ и така нацията гасне полека и ние затриваме държавата воглаве с Боко и вся осталная сволоч! Тъжен ден за празнуване, чумата в душите ни както през 1393 година води бавно и сигурно България към гибел!

crocodile 18.10.2017 16:04:16

Takova zivotno - klinichni puteki njama nikude! Nito v Evropa, nito po sveta! Stiga revahte za gluposti i uvelichavane na ceni na nesto, koeto realno otdavna e othvurleno po sveta kaot neefektivno i neprilozimo v medicinskata praktika!


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...