Четвъртък, 30 Юни 2022
27
юни
4
 

НСЧБ към премиера:

Да се премахнат лимитите на болниците

От Сдружението се обявиха за нови медицински стандарти

Вторник, 27 Юни 2017 | 11:57:24
4

Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) изпрати отворено писмо до министър председателя Бойко Борисов с предложения за облекчаване на административната тежест в здравеопазването. Поводът е заявеното от премиера намерение за намаляване на адми

Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) изпрати отворено писмо до министър председателя Бойко Борисов с предложения за облекчаване на административната тежест в здравеопазването. Поводът е заявеното от премиера намерение за намаляване на административната тежест върху стопанската дейност.

От НСЧБ са готови да окажат експертна помощ по всеки един от проблемите в сферата на здравеопазването. Според организацията, решаването им не само ще премахне ненужна административна тежест, но се явява и механизъм за ограничаване на корупцията.

„Зад всяко административно ограничение потенциално стои отворена врата за корупция. Премахвайки ненужните административни ограничения, ще бъдат премахнати и възможностите за корупционни практики“, се казва в писмото, подписано от председателя на сдружението д-р Николай Болтаджиев.

От НСЧБ предлагат правителството да възприеме изцяло нов подход по отношение на медицинските стандарти, тъй като макар да са наричани „стандарти за качество”, те не отговарят нито по форма, нито по съдържание на това понятие. „Медицинските стандарти сега са съвкупност от административни и в голямата си част ненужни от медицинска и управленска гледна точка изисквания. В една част те дублират изисквания записани в други нормативни актове. В друга част представляват откровено лобистки интереси, като можем да посочим дори имената на хората, които са ги прокарали през Министерството на здравеопазването. Стандартите не се основават на обща рамка и общи принципи, а всеки е записвал задължения и ограничения, както му е угодно. При приемането им не е правена никаква инкономическа или финансова оценка, което е сред причините голяма част от тях да са отменени от Върховния административен съд“, аргументират се от сдружението. Според НСЧБ приемането на истински медицински стандарти не само ще стимулира качеството на медицинската дейност, но ще спомогне за предоставянето на по-евтини услуги и ще намали натиска върху НЗОК за финансиране на лечебните заведения.

Следващото предложение засяга действията за промяна на регламентите за прилагането на Националната здравна карта. „Действащите в момента текстове я превръщат в инструмент за лимитиране на лечебните заведения и дейности. Националната здравна карта практически забранява разкриването на нови лечебни заведения или на нови структури към съществуващите. Тя, заедно със свързаните с нея, Наредба за критериите за избор на лечебни заведения, които да сключат договор с НЗОК и процедурата в Закона за лечебните заведения за предварително разрешение за инвестиционно намерение за изграждане на лечебните заведения, представляват напълно ненужни административни бариери пред инвестициите в сектора, при това не само частните“, казват от НСЧБ.

„В ситуация на сериозен недостиг на публични средства за здравеопазване е меко казано неподобаващо да се слагат ограничения и административни бариери пред частните инвестиции. Предлагаме нормативната уредба относно Националната здравна карта да се възстанови в първоначалния й вид, установен още с приемането на Закона за лечебните заведения, а текстовете относно искането на предварително разрешение за инвестиционно намерение и Наредбата за критерии за подбор на болници, които да сключат договор с НЗОК, да бъдат отменени. Това ще стимулира инвестициите, ще подобри конкурентната среда и в резултат ще доведе до по-високо качество и по-ниска себестойност на медицинските услуги“, допълват от сдружението.

От НСЧБ предлагат още да бъдат премахнато изискването договорите между лечебните заведения и РЗОК да се сключват всяка година. Да бъде премахната забраната за сключване на договор от НЗОК с лечебно заведение преди да е изтекла една година от издаване на разрешението за дейност, както и изискванията на НЗОК към лекарите да представят сертификати за всяко едно свое действие и премахване на лимитите на болниците.

„Предлагаме да бъдат премахнати лимитите на болниците. Това е административна мярка, която поражда само скандали, пречи на развитието на здравната система, създава огромни предпоставки за корупция и нарушава правата на пациентите свободно да избират къде да се лекуват. Има много други пазарни механизми за регулиране на общите разходи, които могат да бъдат приложени“, пишат от сдружението.

Според НСЧБ предложенията са изцяло в съзвучие с обявената от Правителството цел за демонополизация на здравното осигуряване. „Нещо повече - приемането на предложенията ни и реализацията им са условие за успешна демонополизация на сектора“, завършват писмото от Сдружението на частните болници.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nCfy

Гост 27.06.2017 14:27:44

Точно митенцето винаги е бил против бюджетирането на болниците и го е казвал директно на Москов, а не да драска като теб, анонимничко. Както и Комитов.

Гост 27.06.2017 18:46:39

Митенцето може да е и за малцово уиски , но само заради неговото безплодно щение ние не пием заради него уиски и до днес....

БЛС-Въоръжено Крило 27.06.2017 13:07:37

Ама ,че глупости. Борете се за доплащане до нивото на себестойността на здравната услуга, а не да плачете с провиснал сопол на майка си Партията, Боко, правителството, Касата и т.н. Колко пъти да ви се казва,че това не е конструктивно и винаги ще ви цакат. Знаем какво ше стане с липса на лимити -лавина от хоспитализации без показания и последващи още по затегнати условия и рестрикции. Докато пацинтът не заплаща определен процент на лечението си от джоба директно , той непрекъснато ще бъде завлачван в ненужни хоспитализации и няма да има контрол, а надлъгването ше прдължи, несигуррността на лечебните заведения също. Затова доплащане пък , който иска каквито лимити да си поставя НЗОК, това лекарското съсловие изобщо не трябва да го интересува. Единствено важно е дали заплащнето на здравните дейности отговаря на вложените квалификация,тежест и трудоемкост , а не колко правителството е решило да плаща чрез кочината си НЗОК за им се моли лекарското съсловие. хайде променете си стратегията , ако искате реални промени

Hahaha 27.06.2017 12:40:18

Митьо, Митенце, сега какво ще разпределяте с Комитата. Остава само срама и каквото сте взели взели. Тръгвай си, че не могат да те спасят и кукловодите ти.


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ с препоръки към хората с признаци на маймунска шарка и техните близки
30.06.2022 10:17:48

МЗ с препоръки към хората с признаци на маймунска шарка и техните близки

До днес, 30 юни, в България са потвърдени 3 случая на маймунска вариола в страната. Това припомня ...

СЗО: Вирусът на маймунската шарка може да започне да атакува бременни, деца и имунокомпрометирани
30.06.2022 09:31:47

СЗО: Вирусът на маймунската шарка може да започне да атакува бременни, деца и имунокомпрометирани

Продължителното разпространение на маймунска шарка в световен мащаб може да доведе до това вирусъ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...