Четвъртък, 06 Май 2021
30
апр
 

Две лекарки - почетни граждани на Ловеч и Търговище

Петък, 30 Април 2021 | 12:11:12


Общинските съветници в Ловеч единодушно подкрепиха предложението на кмета на общината Корнелия Маринова за удостояване на д-р Румяна Нановска, изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", със званието "Почетен гражданин на Ловеч" за изкл

Общинските съветници в Ловеч единодушно подкрепиха предложението на кмета на общината Корнелия Маринова за удостояване на д-р Румяна Нановска, изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", със званието "Почетен гражданин на Ловеч" за изключителен принос в борбата с COVID -19 през 2020 година. Това съобщават от общинската администрация.

При обсъждането Маринова е прочела подкрепящо писмо от Ловчанския митрополит Гавриил. В него се казва: "Блажен е този лекар, който се занимава с медицина, подтикван за това от любов към болния, който е станал лекар не за да живее добре, а да помага на хората, да помага на ближния. Сега, когато заразата вилнее, всички гледаме към защитниците на първа линия. Борбата с вируса показа, че имаме прекрасни лекари, които не се страхуват да се борят за здравето, без да мислят за себе си. Такъв лекар е д-р Нановска, обичащ болните и изпълняващ своята мисия", се казва в писмото на дядо Владика.

Румяна Петрова Нановска е родена в село Малиново през 1957 г. Висшето си образование завършва през 1983 г. във Висш медицински институт - Плевен. През 1988 г. придобива специалност инфекциозни болести в Медицинска академия - София. Д-р Нановска работи в МБАЛ - Ловеч от 1984 г. до 2004 г. От 2005 г. до 2010 г. е на работа в РИОКОЗ - Ловеч. От 2010 г. до 2018 г. е началник на инфекциозно отделение към МБАЛ - Ловеч. От юли 2018 г. заема длъжността изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов". Носител е на ежегодната персонална награда за признание за професионален принос на лекар в община Ловеч - барелеф "Св. Иван Рилски" за 2017 г.

Началникът на отделение "Инфекциозни болести" в МБАЛ-Търговище д-р Стела Георгиева пък е новият Почетен гражданин на Търговище. Това решиха с пълно единодушиe общинските съветници на заседанието си вчера, съобщават от общинската администрация.

"Номинацията е за приноса й към здравеопазването в общината в условията на пандемията от COVID-19 и дългогодишната й безукорна работа за спасяването на живота и здравето на нейните пациенти. Благодаря Ви, че гласувахте почетен гражданин да бъде един достоен лекар и човек", е заявил вносителят на предложението - кметът Дарин Димитров. То е подкрепено и с подписка от над 40 общественици, лекари, граждани.

"Независимо, че преболедува COVID-19, в условията на безпрецедентен натиск върху здравната система и недостиг на персонал, д-р Георгиева не спира да обгрижва всички болни в отделението, което продължава да функционира, благодарение на нейните отговорност и отдаденост", пише в докладната на кмета.

Д-р Стела Георгиева завършва ВМИ-Варна през 1979 г. и от тогава започва работа като лекар в болницата в Търговище. През 1989 г. придобива специалност "Анестезиология и реанимация", а през 1991 г. и специалност "Инфекциозни болести". В същата година е назначена за началник на отделение "Инфекциозни болести".

Отличието ще бъде връчено на д-р Георгиева на тържествено заседание на Общинския съвет на 14 май - официалният празник на град Търговище.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
N4S8


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ЕМА започва предварителен преглед на китайската ваксина Синовак
05.05.2021 17:09:35

ЕМА започва предварителен преглед на китайската ваксина Синовак

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция за лекарствата ( ...

Бъдещи акушерки дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив
05.05.2021 16:44:17

Бъдещи акушерки дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив

Първокурснички от специалност „Акушерка“ дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБ ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...