!
Вторник, 25 Юни 2024
30
апр
 

Две лекарки - почетни граждани на Ловеч и Търговище

Петък, 30 Април 2021 | 12:11:12


Общинските съветници в Ловеч единодушно подкрепиха предложението на кмета на общината Корнелия Маринова за удостояване на д-р Румяна Нановска, изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", със званието "Почетен гражданин на Ловеч" за изкл

Общинските съветници в Ловеч единодушно подкрепиха предложението на кмета на общината Корнелия Маринова за удостояване на д-р Румяна Нановска, изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", със званието "Почетен гражданин на Ловеч" за изключителен принос в борбата с COVID -19 през 2020 година. Това съобщават от общинската администрация.

При обсъждането Маринова е прочела подкрепящо писмо от Ловчанския митрополит Гавриил. В него се казва: "Блажен е този лекар, който се занимава с медицина, подтикван за това от любов към болния, който е станал лекар не за да живее добре, а да помага на хората, да помага на ближния. Сега, когато заразата вилнее, всички гледаме към защитниците на първа линия. Борбата с вируса показа, че имаме прекрасни лекари, които не се страхуват да се борят за здравето, без да мислят за себе си. Такъв лекар е д-р Нановска, обичащ болните и изпълняващ своята мисия", се казва в писмото на дядо Владика.

Румяна Петрова Нановска е родена в село Малиново през 1957 г. Висшето си образование завършва през 1983 г. във Висш медицински институт - Плевен. През 1988 г. придобива специалност инфекциозни болести в Медицинска академия - София. Д-р Нановска работи в МБАЛ - Ловеч от 1984 г. до 2004 г. От 2005 г. до 2010 г. е на работа в РИОКОЗ - Ловеч. От 2010 г. до 2018 г. е началник на инфекциозно отделение към МБАЛ - Ловеч. От юли 2018 г. заема длъжността изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов". Носител е на ежегодната персонална награда за признание за професионален принос на лекар в община Ловеч - барелеф "Св. Иван Рилски" за 2017 г.

Началникът на отделение "Инфекциозни болести" в МБАЛ-Търговище д-р Стела Георгиева пък е новият Почетен гражданин на Търговище. Това решиха с пълно единодушиe общинските съветници на заседанието си вчера, съобщават от общинската администрация.

"Номинацията е за приноса й към здравеопазването в общината в условията на пандемията от COVID-19 и дългогодишната й безукорна работа за спасяването на живота и здравето на нейните пациенти. Благодаря Ви, че гласувахте почетен гражданин да бъде един достоен лекар и човек", е заявил вносителят на предложението - кметът Дарин Димитров. То е подкрепено и с подписка от над 40 общественици, лекари, граждани.

"Независимо, че преболедува COVID-19, в условията на безпрецедентен натиск върху здравната система и недостиг на персонал, д-р Георгиева не спира да обгрижва всички болни в отделението, което продължава да функционира, благодарение на нейните отговорност и отдаденост", пише в докладната на кмета.

Д-р Стела Георгиева завършва ВМИ-Варна през 1979 г. и от тогава започва работа като лекар в болницата в Търговище. През 1989 г. придобива специалност "Анестезиология и реанимация", а през 1991 г. и специалност "Инфекциозни болести". В същата година е назначена за началник на отделение "Инфекциозни болести".

Отличието ще бъде връчено на д-р Георгиева на тържествено заседание на Общинския съвет на 14 май - официалният празник на град Търговище.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zBeu


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...