!
Неделя, 10 Декември 2023
22
ян
2
 

Проучване сочи:

Две трети от често срещаните странични ефекти от ваксините се дължат на ефекта ноцебо

По-добрата обществена информираност за него може да подобри отношението на хората към COVID ваксината, смятат учени

Събота, 22 Януари 2022 | 10:38:54
2

Повече от две трети от често срещаните странични ефекти, които хората изпитват след COVID ваксина, могат да бъдат приписани на обратната версия на плацебо ефекта – т.нар. ефект ноцебо, а не на самата ваксина, твърдят изследователи, цитирани от Th

Повече от две трети от често срещаните странични ефекти, които хората изпитват след COVID ваксина, могат да бъдат приписани на обратната версия на плацебо ефекта – т.нар. ефект ноцебо, а не на самата ваксина, твърдят изследователи, цитирани от The Guardian.

Учени в САЩ са анализирали данни от 12 клинични изпитвания на ваксини срещу COVID и са установили, че ефектът ноцебо представлява около 76% от всички често срещани нежелани реакции след първата доза и почти 52% след втората доза.

Тези констатации предполагат, че значителна част от по-леките странични ефекти, като главоболие, краткотрайна умора и болка в ръцете, не се провокират от съставките на ваксината, а от други фактори, за които се смята, че генерират ноцебо отговора, в това число тревожност, напрегнато очакване и неправилно приписване на връзка между различни заболявания и ваксинирането.

С оглед на получените резултати изследователите твърдят, че по-добрата обществена информираност за ноцебо ефекта може да подобри отношението на хората към COVID ваксината, защото ще повлияе на излишните съмнения и неоснователните опасения, които карат някои хора да се колебаят.

„Да се каже на пациентите, че манипулацията има странични ефекти, които са подобни на плацебо леченията, всъщност намалява тревожността и кара пациентите да отделят малко време, за да обмислят страничния ефект“, коментира проф. Тед Капчук, експерт по глобални здравна и социална медицина в Медицинското училище в Харвард и старши автор на изследването. Той е категоричен, че са необходими повече изследвания в тази насока.

Проф. Капчук и д-р Джулия Хаас от Медицинския център Beth Israel Deaconess в Бостън са анализирали нежеланите събития, съобщени по време на няколко клинични изпитвания на ваксини срещу COVID. В техните рамки са били обособявани и плецебо групи, като на хората от тях са били поставени инжекции с обикновен физиологичен серум.

Проучването не е разглеждало тежки и рядко странични ефекти като кръвни съсиреци или сърдечни възпаления.

В публикация по темата в списанието Jama Network Open изследователите описват как след първа игла повече от 35% от хора в плацебо групите са имали така наречените „системни“ странични ефекти, като главоболие и умора, а 16% са съобщавали за специфични локални симптоми - болка в ръката, зачервяване или подуване на мястото на инжектиране. Както се е очаквало, получилите първа доза са били по-предразположени към странични ефекти.

Около 46% са съобщили за системни симптоми, а две трети са се оплакали от болка в ръката или други локализирани симптоми на мястото на инжектиране.

Когато изследователите анализирали страничните ефекти след втора игла, установили, че честотата на главоболието или други системни симптоми е почти два пъти по-висока в групата с ваксина в сравнение с групата на плацебо, съответно 61% и 32%.

Разликата била още по-голяма за локалните ефекти – те достигали до 73% сред ваксинирането в сравнение с 12% в групата на плацебо.

Като цяло изследователите изчисляват, че приблизително две трети от често срещаните странични ефекти, съобщени в изпитванията на COVID ваксини, се дължат на ноцебо ефекта и това се отнася най-вече за главоболието и умората, които в много листовки за тях се посочват като най-честите нежелани реакции след ваксинация.

„Повечето изследователи са на мнение, че на пациентите трябва да се казва по-малко за страничните ефекти, за да се намали тревожността им. Мисля, че това е грешно. Честността е пътят“, категоричен е проф. Капчук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bGLg

Докторе, 23.01.2022 00:10:38

симулантът от трета стая прекали, умря!

Гост 22.01.2022 22:29:06

https://clinica.bg/19569-Tainata-na-razresheniqta-za-novi-bolnici


Всичко за коронавируса
Още новини
41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“
09.12.2023 12:04:12

41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“

41 деца бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето”, който се организира вече 15 ...

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата
09.12.2023 11:06:25

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата

„В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиале ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...