!
Неделя, 10 Декември 2023
02
май
3
 

Двойно увеличават ТЕЛК комисиите в страната

Към момента се чака до 4 години за медицинската експертиза за увреждания

Вторник, 02 Май 2023 | 12:59:34
3

До  4 години се чака за решение в ТЕЛК. Това става ясно от мотивите към Проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на ре

До  4 години се чака за решение в ТЕЛК. Това става ясно от мотивите към Проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Данните към края на 2022 година, касаещи работата на ТЕЛК, показват, че от съществуващите 70 комисии в страната само 29 (41%) се произнасят в законово определения 3-месечен срок. Между 4 и 6 месеца се произнасят 17 ТЕЛК, до 12 месеца – 9 ТЕЛК и над 12 месеца – 15 ТЕЛК, като най-дългият период на произнасяне достига до 4 години. Според МЗ това се дължи основно на недобрата кадрова обезпеченост на ТЕЛК, поради непривлекателната за лекарите работа, свързана с медицинската експертиза, както и на значителния интерес от преосвидетелстване във връзка с направени промени в Наредбата за медицинската експертиза, които са благоприятни от гледна точка на интереса на лицата с увреждания, каквато е последната промяна, обнародвана на 31 януари 2023 г. Причина за забавяне на експертизата в някои от процедурите е и възможността за отменяне и връщане на експертното решение от НЕЛК за ново разглеждане от ТЕЛК, без ограничение в броя на случаите на връщане. Съществуват и локални причини в някои от комисиите, като например голям интерес от страна на пребиваващи в Турция лица от освидетелстване в ТЕЛК на територията на област Кърджали и други.

За да се съкрати срокът за произнасяне от ТЕЛК, се предлага увеличаване броя на комисиите в страната повече от два пъти спрямо настоящия им брой, кадрово осигуряване на териториалните комисии и ограничаване на броя на случаите, в които НЕЛК може да връща решенията на ТЕЛК за ново разглеждане в процедурите по обжалване. Предвижда се създаване на комисии във всички държавни и общински многопрофилни лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове. В тези от тях, които са университетски болници и/или търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала пък трябва да се създадат най-малко по две комисии.

За кадровото осигуряване на ТЕЛК се въвежда задължително участие в съставите на комисиите на началниците на структури в съответното лечебно заведение.

Разкриването на допълнителни комисии е свързано с осигуряване на възнаграждението на поне трима лекари за всяко заседание (минимумът, осигуряващ функционирането на ТЕЛК), както и на лица (поне две), осъществяващи техническото осигуряване на дейността на съответната комисия. На база последната официална статистическа информация за средна работна заплата в сферата на хуманното здравеопазване и социална работа към четвърто тримесечие на 2022 г. (2048 лв.) следва изводът, че необходимите финансови средства за един месец за кадровото осигуряване на един ТЕЛК са около 10 200 лв. Финансирането е за сметка на средствата на лечебните заведения, в които ще бъдат разкрити ТЕЛК, уточняват от МЗ. 

Разглеждането на случаите ще става само по документи, без извършване на клинични прегледи на лицата и разпределение на заявленията-декларации чрез информационната система на случаен принцип за разглеждане от ТЕЛК на територията на цялата страна, съобразно поредността на постъпването им. По постоянен или настоящ адрес на лицето ще бъдат разглеждани само документите в конкретно определени случаи, свързани отново с тежко здравословно състояние, което налага извършване на клиничен преглед от ТЕЛК в дома или лечебното заведение.

Органите на медицинската експертиза ще имат право да ползват пълната информация от записите в електронните здравни досиета на лицата единствено за целите на експертизата. С проекта се урежда и въпросът за изразяване на съгласие от лицето за предоставяне на достъп до всички здравни записи в личното му електронно здравно досие на органите на медицинската експертиза, за целите на конкретното производство по освидетелстване или преосвидетелстване.

РЗИ пък ще уведомяват служебно лицата за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. Определя се и срок, в който ТЕЛК/НЕЛК следва да връчи или изпрати експертните решения на заинтересованите лица; да информира на лицата за датите, на които ще се разглеждат техните документи и да бъдат изпълнени указанията на НЕЛК за отстраняване на допуснати грешки и пропуски в решението на ТЕЛК. С оглед съкращаване на процедурите, свързани с обжалване, се ограничава броят на възможните случаи, при които НЕЛК може да връща процедурата за ново разглеждане от ТЕЛК с конкретни указания. Такава възможност се предвижда еднократно, като при повторно обжалване на решението на ТЕЛК в една процедура НЕЛК не връща решението на ТЕЛК за ново разглеждане, а го решава по същество.

Предвижда се и поощрително увеличение с около 50% на субсидията за дейностите по медицинска експертиза, но само при предсрочно произнасяне на ТЕЛК, в рамките на 2 месеца от постъпване на заявлението-декларация. От МЗ заявяват, че е трудно да се предвиди какъв процент от експертните решения биха могли да влязат в сила в двумесечен срок, тъй като такава практика понастоящем почти не съществува. „Въпреки това, като се вземе предвид значителното увеличение на броя на ТЕЛК в страната, бихме могли условно да предположим, че около 1/3 от експертните решения ще попаднат в тази категория. Ползвайки информацията, получена от РЗИ в МЗ към края на четвърто тримесечие на 2022 г., която показва, че за последното тримесечие на същата година са издадени общо 57 673 експертни решения в страната, можем да направим извод, че допълнителният разход за това увеличение на субсидията е около 1 538 000 лв. на годишна база. Допълнителните разходи ще са в рамките на бюджета на МЗ за съответната година“, казват от Министерството.

С проекта се предвижда и създаване на длъжност зам.-директор на НЕЛК заради увеличения обем на работа за Националната комисия, както и заради случаите, когато директорът отсъства или в периоди, в които такъв не е назначен.

Пълния текст на проекта може да видите тук, а на мотивите към него – тук.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WT8F

Някой 27.05.2023 00:01:35

Началото на промяната е началото на хаоса ! Браво г-н министър ! Наистина “няма пилот в самолета”. Защо не кажете цената на тази промяна ? Колко ще струва това на данъкоплатеца? Ефективно ли е? Реално ли е да се случи? Каква ще е оптимизацията? А крайната полза за инвалидите ? А ако не успеете? Кой плаща провала? Кой носи отговорност? Вие ли?

Гост 02.05.2023 20:11:12

Вярно е, че много "инвалиди" измислени има в БГ, от това страдат хората с истински влошено здраве. Тук не виждам да се мисли по въпроса.

Гост 02.05.2023 15:38:14

само по документи, без извършване на клинични прегледи на лицата при условие ,че повече от половината епикризи са дълбоко фалшиви, неверни или преувеличени или всичко това заедно .Евала на МиНджидиев да видим кой ще плаща обезщетения за фалшивите ТЕЛКове и кой ще ги възстановява


Всичко за коронавируса
Още новини
41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“
09.12.2023 12:04:12

41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“

41 деца бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето”, който се организира вече 15 ...

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата
09.12.2023 11:06:25

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата

„В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиале ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...