Вторник, 17 Май 2022
04
ян
 

Действащият ПУП на София не предвижда строителство на болница в двора на УМБАЛ „Лозенец“

Вторник, 04 Януари 2022 | 10:08:41


Действащият подробен устройствен план на столицата не предвижда строителство на лечебно заведение за болнична помощ на и около територията на УМБАЛ „Лозенец“ и няма договор за строеж на лечебно заведение за болнична помощ на това място

Действащият подробен устройствен план на столицата не предвижда строителство на лечебно заведение за болнична помощ на и около територията на УМБАЛ „Лозенец“ и няма договор за строеж на лечебно заведение за болнична помощ на това място.

Това отговарят от МЗ на запитване по Закона за достъп до обществена информация от страна на БНР във връзка с обявеното от края на миналата година сливане на болница „Лозенец“ със СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ и обявеното намерение за строеж на детска болница на територията на болница „Лозенец“ от бившия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

От МЗ уточняват, че единственият действащ договор за строителство на детска болница в момента е подписаният на 2 април 2020 година. Договорът финализира обществената поръчка за избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница и е сключен между министъра на здравеопазването и ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“.

Припомняме, че общата стойност на договора е 77 839 442,89 лв. без ДДС или 93 407 331,47 лв. с включен ДДС. Съгласно приложение № 1 към Договор разгънатата застроена площ на Националната многопрофилна детска болница е 47 156,00 кв. м.

Със Споразумение за заместване на страна по договора за инженеринг, подписано между МЗ като възложител, „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ като правоприемен възложител и ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ като изпълнител, всички права и задължения по договора са прехвърлени от Министерството на здравеопазването на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ със съгласието на трите страни.

На 09.10.2020 г. „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД е извършила авансово плащане на изпълнителя в уговорения в договора за инженеринг - 7 677 777,70 лв. без ДДС или 9 213 333,24 лв. с включен ДДС.

„Договорът за строеж на Националната детска болница се забави с повече от година и половина. „След решението за сливане на Педиатрията и болница „Лозенец“, както и поради това, че бившият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров още през юли месец миналата година ми взе пълномощното, на практика ние бяхме възпрепятствани да правим каквото и да било. Хубавото е, че още в началото на своето встъпване в длъжност, проф. Асена Сербезова ни извика целия Съвет на директорите, така че тя вече е запозната и изцяло подкрепя проекта“, каза пред БНР изпълнителният директор на Здравната инвестиционна компания инж. Иван Алексиев.

По думите му оттук насетне първоначално сключеният договор има възможност да бъде изпълнен.

„Междувременно са проведени тръжни процедури по ЗОП и е избран строителен надзор, избран е инвеститорски контрол, има четири варианта на идейни проекти, теренът е съгласуван с всички засегнати институции, както и има протокол за съгласувани съвместни действия с всички лечебни заведения около и на терена на бъдещата детска болница в карето на Александровска. Така че са налице всички съгласувателни процедури с имащите интерес дружества и болници относно бъдещото строителство. На ниво строителство е подготвена строителната площадка, като са съгласувани вход, изход, план по безопасност и здраве, трасета за строителните отпадъци, захранване, ток, вода, има две конструктивни обследвания. Това, което остана, е да получим разрешение за строеж от МРРБ и одобряване на проектната документация. Нашата надежда е да няма спънки вече, а да влезем в работен диалог. Вече не се изискват санкции от МС“, заяви още инж. Алексиев. 

Той подчерта, че очаква от МРРБ да бъде получено допускане за изменение в действащия в момента застроителен план, така че бъде нанесена съществуваща сграда, защото тя съществува и в кадастъра и като актив в балансовите сметки на МЗ.

„Очаквам след като завършим идейния проект, той бъде предоставен за обществено обсъждане в рамките на два месеца. Тогава отново ще може всички специалисти в областта на детското здравеопазване да си кажат своето мнение. С оглед на цялостното забавяне, срокът за строеж на болницата си остава три години и половина, като тя трябваше да бъде завършена през 2024 година, а сега ще може да бъде завършена 2025 година“, уточни инж. Алексиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fFAP


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани
17.05.2022 19:01:31 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде ...

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва
17.05.2022 17:19:37 Надежда Ненова

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва

На първо място съм лекар и няма как да съм на различно мнение от колегите на Събора, че в определ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...