Четвъртък, 30 Май 2024
04
ян
 

Действащият ПУП на София не предвижда строителство на болница в двора на УМБАЛ „Лозенец“

Вторник, 04 Януари 2022 | 10:08:41


Действащият подробен устройствен план на столицата не предвижда строителство на лечебно заведение за болнична помощ на и около територията на УМБАЛ „Лозенец“ и няма договор за строеж на лечебно заведение за болнична помощ на това място

Действащият подробен устройствен план на столицата не предвижда строителство на лечебно заведение за болнична помощ на и около територията на УМБАЛ „Лозенец“ и няма договор за строеж на лечебно заведение за болнична помощ на това място.

Това отговарят от МЗ на запитване по Закона за достъп до обществена информация от страна на БНР във връзка с обявеното от края на миналата година сливане на болница „Лозенец“ със СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ и обявеното намерение за строеж на детска болница на територията на болница „Лозенец“ от бившия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

От МЗ уточняват, че единственият действащ договор за строителство на детска болница в момента е подписаният на 2 април 2020 година. Договорът финализира обществената поръчка за избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница и е сключен между министъра на здравеопазването и ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“.

Припомняме, че общата стойност на договора е 77 839 442,89 лв. без ДДС или 93 407 331,47 лв. с включен ДДС. Съгласно приложение № 1 към Договор разгънатата застроена площ на Националната многопрофилна детска болница е 47 156,00 кв. м.

Със Споразумение за заместване на страна по договора за инженеринг, подписано между МЗ като възложител, „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ като правоприемен възложител и ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ като изпълнител, всички права и задължения по договора са прехвърлени от Министерството на здравеопазването на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ със съгласието на трите страни.

На 09.10.2020 г. „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД е извършила авансово плащане на изпълнителя в уговорения в договора за инженеринг - 7 677 777,70 лв. без ДДС или 9 213 333,24 лв. с включен ДДС.

„Договорът за строеж на Националната детска болница се забави с повече от година и половина. „След решението за сливане на Педиатрията и болница „Лозенец“, както и поради това, че бившият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров още през юли месец миналата година ми взе пълномощното, на практика ние бяхме възпрепятствани да правим каквото и да било. Хубавото е, че още в началото на своето встъпване в длъжност, проф. Асена Сербезова ни извика целия Съвет на директорите, така че тя вече е запозната и изцяло подкрепя проекта“, каза пред БНР изпълнителният директор на Здравната инвестиционна компания инж. Иван Алексиев.

По думите му оттук насетне първоначално сключеният договор има възможност да бъде изпълнен.

„Междувременно са проведени тръжни процедури по ЗОП и е избран строителен надзор, избран е инвеститорски контрол, има четири варианта на идейни проекти, теренът е съгласуван с всички засегнати институции, както и има протокол за съгласувани съвместни действия с всички лечебни заведения около и на терена на бъдещата детска болница в карето на Александровска. Така че са налице всички съгласувателни процедури с имащите интерес дружества и болници относно бъдещото строителство. На ниво строителство е подготвена строителната площадка, като са съгласувани вход, изход, план по безопасност и здраве, трасета за строителните отпадъци, захранване, ток, вода, има две конструктивни обследвания. Това, което остана, е да получим разрешение за строеж от МРРБ и одобряване на проектната документация. Нашата надежда е да няма спънки вече, а да влезем в работен диалог. Вече не се изискват санкции от МС“, заяви още инж. Алексиев. 

Той подчерта, че очаква от МРРБ да бъде получено допускане за изменение в действащия в момента застроителен план, така че бъде нанесена съществуваща сграда, защото тя съществува и в кадастъра и като актив в балансовите сметки на МЗ.

„Очаквам след като завършим идейния проект, той бъде предоставен за обществено обсъждане в рамките на два месеца. Тогава отново ще може всички специалисти в областта на детското здравеопазване да си кажат своето мнение. С оглед на цялостното забавяне, срокът за строеж на болницата си остава три години и половина, като тя трябваше да бъде завършена през 2024 година, а сега ще може да бъде завършена 2025 година“, уточни инж. Алексиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Uv2$


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева: В здравеопазването са нужни устойчиви политики
30.05.2024 12:30:26

Д-р Кондева: В здравеопазването са нужни устойчиви политики

Необходими са устойчиви политики заради ниската раждаемост, доходите и мигрантските процеси. Това ...

Д-р Снежа Шаламанова: Ваксинирайте бебето за коклюш и избягвайте големите събирания поне до 2-месечната му възраст
30.05.2024 11:41:51

Д-р Снежа Шаламанова: Ваксинирайте бебето за коклюш и избягвайте големите събирания поне до 2-месечната му възраст

Д-р Снежа Шаламанова е завършила медицина в МУ – Пловдив. Има придобити специалности по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...