Неделя, 17 Януари 2021
23
дек
2
 

Ден на отворените врати в центъра за роботизирана хирургия в УМБАЛ „Св. Марина“

Понеделник, 23 Декември 2019 | 13:33:04
2

Днес в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна се проведе Ден на отворените врати в Центъра за роботизирана хирургия към Катедра „Обща и оперативна хирургия“ в МУ-Варна и демонстрация на първата във Варна роботизирана система Da Vinci Хi. То

Днес в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна се проведе Ден на отворените врати в Центъра за роботизирана хирургия към Катедра „Обща и оперативна хирургия“ в МУ-Варна и демонстрация на първата във Варна роботизирана система Da Vinci Хi. Това съобщиха от лечебното заведение.

Центърът за роботизирана хирургия е създаден по проект съфинансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейски фонд за регионално развитие. Работата му е насочена към диагностика и лечение на широк спектър хирургични заболявания в областта на храносмилателния тракт, органите на коремната кухина, урологична и гръдна хирургия и други, като се прилагат успешно и пълноценно съвременните методи в научноизследователската дейност, в клиничната практика и в обучението на студенти. С неговото стартиране на територията на Североизточна България се предоставя възможност за дистанционен достъп на повече специалисти от различни специалности, които да извършват съвместно лапароскопски операции.

В УМБАЛ „Св. Марина“- Варна е инсталиран последният модел четвърта генерация робот  Da Vinci Xi. Това е най-модерната и най – напреднала компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции в България, която позволява да се използват последните генерации хирургичен инструментариум, чрез който се извършват изключително елегантни и щадящи пациента операции. По този начин се гарантира неговото бързо възстановяване с минимална травма, болка и следоперативен контрол, както и снижен риск от инфекции и по – добър козметичен резултат. Роботизираната хирургическа система Da Vinci Xi предоставя модификация, която позволява достъп до всички коремни квадранти без нужда от позициониране и репозициониране. Той е снабден с четири подвижни ръце, осигуряващи едновременен достъп до четири работни квадранта. Предимство на системата Da Vinci Xi е и наличието на тъчпад и гласов асистент.

Първата робот-асистирана хирургична интервенция бе извършена от проф. д-р Красимир Иванов. МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“- Варна подготвят 4 екипа, които са в състояние да извършват целия спектър хирургични интервенции в областта на коремната хирургия и урологията. Системата е оборудвана с вградени симулатори, чрез които младите хирурзи ще тренират и придобиват необходимите умения. Екипите, ръководени от Ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, са преминали обучение във водещи европейски клиники и имат амбицията да се превърнат в център за подготовка на висококвалифицирани лекари за роботизирана хирургия.

Възможностите на роботизираната система Da Vinci Хi бяха представени пред обществеността по време на отворените врати от проф. д-р Никола Колев, ръководител на Катедра „Обща и оперативна хирургия“ към МУ-Варна, д-р Ростислав Маринов от Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и д-р Мартин Караманлиев от МУ-Плевен. По-късно всички присъстваха на демонстрация в Центъра за роботизирана хирургия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Eg6x

crocodile 24.12.2019 19:17:12

хубаво е когатд се купува модерна апаратура, осбенно с европейски пари! Но, кое е това което вгорчава "захарчето" на рекламата: Приложението на робота Da Vinci Xi е уместно в урологията / парциална резекциа на бъбрек, цистектомия спростатектомия/, гинекология - прецизна лимфна дисекциа на малкия таз, гръдна хирургия - при рак на хранопровода, коремна хирургия - гастректомия и лимфна дисекция, хепато-билиарна хирургия при някои операции. Сумарно погледнато, при разходи за поддръжка от 800 000 лева годишно, са необходими поне 300 операции годишно. за да се иазкара финансво приемливо употребата му. КАто прибавим към това завидните хирургични и не дотам такива умения на екипите, които ще работят с тях излиза, че част от "богоизбраните" хирурзи в България / имайте в предвид свързани с ченгета и комунета/, отново се сблъскваме с елементарен пример защо бедните, талнтливи и знаещи лекари напускат България! Просто им е писнало да гледат как едни обират лаврите, а те гилзите! Защо не се запитате дали в основата на успехите на проф. Владов, доц Такоров, проф. Иванов, проф Мутафчийски и дори хванатия за топките от ГЕРБ Иво Петров / да си опозориш името да застанеш до муха като Фандъкова/ не стоят протекции от президентско, партийно, ченгесарско и дори мутрнско ново? Може би ще кажете - абе ти си много черноглед?! Не, за разлика от България, способните лекари, емигрирали на Запад дори с една риза на гърба имат щанса да се реализират чрез труда и уменията си! Щанс, който никока никой не би им шредоставил в България Ето това е трагедията: скъпи играчки за избрани, които пак ше се тренират на гърба на пациента, докато се понаучат малко!

Лекар 24.12.2019 17:19:44

Пак реклама. Нещо за цените да кажете?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
233 са новозаразените при 4628 теста
17.01.2021 08:58:16

233 са новозаразените при 4628 теста

233 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 150 от тях са устан ...

Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве
16.01.2021 14:38:47

Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве

„Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве. Парадокс е, че трябва да убеждавам всеки, ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...