!
Събота, 20 Юли 2024
18
юни
7
 

Депутатите отхвърлиха предложението плащанията при неблагоприятни условия да са записани в закон

Всички сме единодушни, че лечебните заведения няма да връщат пари, каза д-р Даниела Дариткова

Четвъртък, 18 Юни 2020 | 18:25:43 Надежда Ненова
7

С 8 гласа "за" и 8 "въздържали се" депутатите от парламентарната здравна комисия отхвърлиха предложението на БСП механизмът, по който лечебните заведения получават минимум 85% от средномесечните стойности за дейността си, независимо колко от нея е реал

С 8 гласа "за" и 8 "въздържали се" депутатите от парламентарната здравна комисия отхвърлиха предложението на БСП механизмът, по който лечебните заведения получават минимум 85% от средномесечните стойности за дейността си, независимо колко от нея е реално извършена, да бъде записан в Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г.

В предложения текст за допълнение на ЗБНЗОК е записано, че при обявяване на извънредна епидемична обстановка или въвеждане на противоепидемични мерки по Закона здравето и въвеждане на ограничителни мерки за дейността на лечебни заведения за болнична и/или извънболнична помощ, Надзорният съвет на НЗОК, по своя инициатива или по предложение на БЛС, съответно БЗС, може да сключва анекси към НРД със съответни методики за заплащане на договорена, но неизвършена от лечебните заведения дейност, на база определени в анексите изпълнения за предходни месеци на извънредната обстановка. Изплатените суми са безвъзмездни и не се връщат или отработват от изпълнителите на болнична и доболнична помощ.

Мотивът за предложения от вносителите текст е, че макар НЗОК да е превела 85% от заработените средства на база месец януари и февруари, съгласно сключения анекс към НРД, едно съобщение, че НЗОК и Министерството на здравеопазването търсят механизъм, по който изплатените суми на лечебните заведения да бъдат върнати обратно в бюджета на НЗОК след прекратяване на извънредната епидемична обстановка, предизвикало напрежение в системата. „Справедливостта изисква лечебните заведения да не връщат обратно получените средства, а те да бъдат за сметка на бюджета на НЗОК. Поради това ние предлагаме законов механизъм за тези ситуации“, пишат вносителите от БСП.

В свое становище от НЗОК са категорични, че такава законодателна промяна трябва да има. „Считаме, че

такава законова регламентация е необходима,

с цел да се съхрани здравната система; да се осигури финансиране на медицинските структури и персонал и да се овладее нарасналото безпокойство за евентуални бъдещи претенции на НЗОК за възстановяване на тези изплатените средства. Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците, предвижда възможността НЗОК и БЛС, съответно БЗС, да подпишат анекс към съответния рамков договор, който да съдържа заплащане за работа при неблагоприятни условия по време на обявеното извънредно положение и два месеца след неговото отпадане. Поради това, считаме, че систематичното място, където да залегне торното предложение е този закон, а не Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г., предвиждащ заплащане за оказана и отчетена медицинска и дентална помощ по договор с НЗОК, още повече, че §2 от този закон урежда трансферите към бюджета на НЗОК за финансиране на разходите за лекарствени продукти и за дейности, изрично посочени в съшия параграф“, казват от Здравната каса.

„Въпреки подписания анекс към НРД, в публичното пространство се появиха противоречива тълкувания следва ли да се възстановяват или отработват договорените и изплатени суми на лечебните заведения по време на извънредното положение и нормативно предвидения период след това. БЛС настоява Народното събрание на Република България да вземе необходимото решение, с което се гарантира избягването на неяснотите и непозволяването договорените и изплатени заведения но време на коронавирус пандемията да бъдат връщани от изпълнителите на болнична и доболнична помощ“, се казва в становището на Лекарския съюз.

„Повечето депутати са на мнение, че има достатъчно гаранции, че парите няма да бъдат връщани, защото и в момента се изплащат пари без извършена дейност. Това са т.нар. средства за работа при неблагоприятни условия при общопрактикуващите лекари. Това е сума, която се дава, независимо дали си работил или не. Разликата е, че тези плащания се дефинираха на териториален принцип, а сега неблагоприятните условия са по епидемични причини“, каза след заседанието на комисията пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Той подчерта още, че всички отчитат изявленията на министъра, че пари няма да бъдат връщани, но според Лекарския съюз те

трябва да бъдат подкрепени и от решение на Народното събрание

 „Ние няма да дадем съвет на парламента какъв да е текста и в кой закон, но тази неяснота в обществото трябва да се премахне, защото този казус поражда напрежение“, каза д-р Маджаров.

„Всички сме обединени около идеята, че парите, които са дадени, за да се поддържа нормалното функциониране на системата в ситуацията на извънредна епидемична обстановка, не трябва да се връщат. Неколкократно и министърът на здравеопазването направи изявления, че няма да се връщат подобни средства“, каза пред Zdrave.net председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

По думите й обаче така

предложеният от БСП текст е противоконституционен,

защото предложения за промяна в Закона за бюджета може да се направи само от министерски съвет. „Те са избрали некоректен правен механизъм. Смятам, че има достатъчно действащи нормативни текстове, които позволяват Надзорния съвет на Касата ясно да регламентира даването на тези средства на лечебните заведения. Още повече, че в бюджета на НЗОК е предвиден резерв за неотложни нужди. Извънредната епидемична ситуация може да се съотнесе към този текст от закона, а разпределението на тези средства е в правомощията само на Надзорния съвет“, каза д-р Дариткова.

„Не сме получили никаква индикация нито от НЗОК, нито от министерството, че има потребност от промяна. Ако има проблем, те са тези, които трябва да изтъкнат, че има законодателен дефицит, който им пречи да се извършват тези плащания и през Министерски съвет това трябва да стигне до нас“, допълни още тя.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nux7

Офталмолог 19.06.2020 05:19:46

Нямам запуснати, закъснели случаи. В моята специалност няма нищо фатално. Защо трябва да ми дишат в лицето по време на епидемия? Според някои тук е много важно да се изпишат очила независимо от какъвто и да е риск.

Гост 19.06.2020 05:12:17

Колега от Люксембург получи 17000 Евро месечно за да си седи в къщи при тотална забрана за работа. Дал е само 2 дежурства в спешен център. Целта е била да не стане източник и средище на зараза. Цяла западна Европа заложи на телемедицина където е възможно само тук живота и здравето на лекаря са нищо дори между колеги. Представете си Италия в пика. Колко още щяха да загинат ако плановите прегледи и операции продължаваха.

специалист 18.06.2020 21:56:56

Усещам,че мнение за работата на СИМП се дава от хора,здраво окопали се в болничните структури ,с размита отговорност.От страха,породен от изявленията на щабните докторя,цялата ни клиентела се скри.Това е истината.Същевременно касата си трайка и парите определени за дейности накрая ще се дадат за премии на преработените чиновници от касите.Така,че болнични доктори,неразбиращи естеството на извънболничната помощ,гледайте си в своето канче.Това да не ви е да изнудвате хората с пари?! И да лекувате фалшиви болни от Ковид-19.

Друг 18.06.2020 20:27:49

А защо на другите професии не са дават такива "неблагоприятни" средства? Изключая болниците, които поеха целия удара от ко -вид инфекцията, останалото лекарско съсловие - ОПЛ-та, специализирана медицинска и дентална помащ, тотално абдикира от функциите си, изпокриха се по вилите си и даваха консултации само по телефон, а някои и телефоните си дори изключиха!!!!!!!!!!!!! Безобразията от страна на НЗОК с парите на здравноосигурените продължават!Да плаща три месеца за нищоправене на дезертиралите докторя! И сега с цялото си нахалство смятате това да продължи още два месеца!

999 18.06.2020 21:38:55

Доста неуместно изказване. Вместо стотина удивитени да беше представил поне десетина доказателства. Удар от инфекция не е имало. Никоя болница не беше поставена на изпитание да се справя с болни над капацитета си. В болниците също се наложи ограничение на дейности, несвързани с епидемията. Освен това, ситуацията създава парадоксален излишък в бюджета на НЗОК при положение, че всички мидицински дейности, финансирани от Касата не достигат за нормално заплащане на труда. Друга възможна техника за разпределинето му е значително повишване на цените до края на годината, но няма да е възможно повишените цени да се задържат и за следващата година.

един 18.06.2020 20:13:03

Тези плащания трябва да са на база на фактури за същата дейност за последните 2 години в дадения месец плюс процент на промяна ,спрямо новите изисквания на НРД ,всичко това умножено с коефициент колко е работило даденото здравно заведение по дни в месеца ,ако някой е изчезнал 20 дни или е отчел 3 направления ,ами ще му се плати за 2 работни дни или за 1 съгласно направените отчети , защото има хора ,които умишлено не работят по 20 дни , а си вземат пълните заработки ,това важи за СИМП.

Гост 18.06.2020 21:45:20

Е, тогава се вадят ЕГН-та от чекмеджетата и при спуснати кепенци се оказва, че всеки е работил. Така общо взето е и в момента в огромна част


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...