Понеделник, 27 Юни 2022
15
юни
12
 

Депутатите почти се сбиха, но приеха бюджета на НЗОК на първо четене (Обновена)

Сряда, 15 Юни 2022 | 20:15:47 Надежда Ненова
12

Бюджетът на НЗОК вдигна градуса на напрежение в парламентарната зала и депутатите почти стигнаха до бой. Поводът бяха разменени реплики между народния представител на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов и депутата от БСП проф. Георги Михайлов. Бюджетът

Бюджетът на НЗОК вдигна градуса на напрежение в парламентарната зала и депутатите почти стигнаха до бой. Поводът бяха разменени реплики между народния представител на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов и депутата от БСП проф. Георги Михайлов.

Бюджетът все пак беше приет със 130 гласа „за“, 70 „против“ и 29 „въздържали се“.

Депутати обаче не приеха срокът между първо и второ четене на законопроекта да бъде съкратен на пет дни, каквото беше искането на "Продължаваме промяната".

„Ако наистина искате да помогнете здравната система, трябва да подкрепите актуализацията на бюджета на НЗОК. Иначе другото няма логика, а са празни политически приказки от парламентарната трибуна“, каза депутатът от БСП Георги Свиленски по повод заявената позиция от ДПС и ГЕРБ, че няма да подкрепят проекта, защото в него не фигурирала нито една от обещаните от коалицията реформи, нито обещаните антикризисни мерки.

„С 20-25% увеличение на цените на клиничните пътеки ням как да се увеличат заплатите на медиците. Ние ще направим нашите предложения между първо и второ четене“, заяви народният представител от ДПС Юсеин Вейселов.

„Актуализацията на бюджета всъщност ощетява сектор здравеопазване с 46, 250 млн. лв. – спестените пари от затихването на COVID вълната и компенсацията на медиците, независимо, че бяха обещани да бъдат давани до края на юни 2022 г. Всички сме свидетели какво причини на болниците променената методика за работа при неблагоприятни условия. Това доведе до дефицити, които се отразиха и на финансовото състояние на лечебните заведения. Категорично смятам, че тези средства трябва да бъдат запазени и с тях да бъдат компенсирани лечебни заведения по тежест и заетост, както и да бъдат заплатени извършените ваксинации срещу COVID през месец април и месец май. Няма и идеи какво ще се случи през есента, не е осигурена и втора бустерна доза“, каза депутатът от ГЕРБ проф. Асен Балтов.

„БСП ще подкрепи на първо четене законопроекта за изменение на бюджета на НЗОК“, каза проф. Георги Михайлов, а след това се обърна към групата на ГЕРБ и заяви: „Вашето правителство докара България до първо място по смъртност още преди COVID пандемията, до най-лошите данни по всички здравни показатели в Европа, а по отношение на смъртността от COVID се озовахме на второ място в света след Перу“.

Проф. Михайлов обаче заяви и че има проблеми в осъществяването на коалиционното споразумение в сектора. „На първо място е проблемът за управление и финансиране на здравната система. Този проблем трябва да се постави като национален въпрос и да се постигне политически консенсус. Допуснали сме забавяне. Вторият проблем е във връзка с увеличаването на възнагражденията на медиците. Договорът между НЗОК и БЛС беше сключен по начин, който не дава истинска възможност за ефективно повишаване на възнагражденията, но корените в това са в начина на финансиране на системата“, каза той.

В отговор проф. Ангелов заяви, че е очаквал от проф. Михайлов да развее червеното знаме и да запее „Ние сме на всеки километър“. „Вие обяснявахте, че COVID е безобидна болест и че няма нищо страшно, ако ходим без маски. Точно вие обаче, чийто имунитет е поискан от втори главен прокурор заради престъпления от общ характер и безстопанственост, нямате право да четете морал от парламентарната трибуна“, каза още той.

В резултат Георги Свиленски скочи физически да защити проф. Михайлов от проф. Ангелов, а постепенно около тях се образува солидна група от депутати от БСП и ГЕРБ, които едва бяха разтървани от квесторите. Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин апелира към спокойствие и заяви, че нищо в тази зала не се решава на "висок тон".

Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" пък поиска отстраняване за едно заседание - утре, на Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, защото бил "изблъскал" депутати, което се виждало на видео, както и за зам.-председателят на парламента  Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), защото снимала при спречкването.

„Никой няма да бъде наказан за това, което стана, заяви председателстващият заседанието Кристиан Вигенин. Ще си направим съответните изводи и ще се опитаме следващите дни да спазваме добрия тон“, каза той.

От "Продължаваме Промяната" също контраатакуваха с въпроси за натрупаните огромни болнични задължения по време на управлението на ГЕРБ, като Настимир Ананиев дори заяви, че управляваната до юли 2020 г. болница от проф. Ангелов – „Александровска“ била пред закриване.

Утре парламентът продължава с гледана на първо четене на Държавния бюджет.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LD@s

Гост 16.06.2022 02:09:13

Най-после някой му го рече на наглеца и апаш Михайлов.

Док 15.06.2022 23:20:49

Всеки Божи ден се приближаваме към катастрофата на българството здравеопазване. Докога съсловието ще търпи това.Докога народа ще търпи това безобразие.Най вероятно до като всичко се срине до основи,но народа мълчи,съсловието мълчи ,празни приказки по медиите,никаква визия за реформи. Много жалко,че позволихме на тарикати и мошеници да ни управляват.Това е наследството на комунизма.Медиците са принудени да членуват в един лекарски съюз насилствено по закон и да му плащат членски внос, а този псевдо лекарски съюз имитира защита на интересите на съсловието. Една здравна каса обладана от шуро -баджанащина ,коли ибеси без аналог в Европа ,да не говорим за САЩ и т.н.Има една приказка,за да се оправят нещата трябва да се разтурят.Всички мълчим и ако продължава така АМИН.

Гост 15.06.2022 22:46:53

Шест поредни години при Костадин Ангелов( няма да го нарека професор, защото е измислен такъв( Александровска има милиони непокрити загуби. Мръсна душичка.

Гост 15.06.2022 22:43:30

Коце ще участва ли в Прайда с големия си миризлив пърдялник?

Позиция 15.06.2022 22:14:52

„С 20-25% увеличение на цените на клиничните пътеки няма как да се увеличат заплатите на медиците....." ТОВА БЕШЕ ЯСНО И НА ДЕЦАТА! САМО ЛИЗАЧИТЕ И МИНЕТЧИИТЕ ОТ БЛС СЕ БИХА В ГЪРДИТЕ, ЧЕ ТОВА БИЛО ТЕХЕН ОГРОМЕН УСПЕХ В "СТАЛИНГРАДСКАТА БИТКА" С НЗОК! И ВМЕСТО ДА ИЗВЕДАТ МЕДИЦИТЕ НА УЛИЦАТА/ ПРО ПРИМЕРА НА ПОЛЦАИ, ШОФЬОРИ, НАДЗИРАТЕЛИ В ЗАТВОРИТЕ, СЛУЖИТЕЛИТЕ В РЗОК-ТАТА И ДРУГИ/ СЕРВИЛНО СЕ НАДУПИХА КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е В ТЕЗИ СИ ВИД И СТРУКТУРА БЛС ДА СЕ РАЗТУРИ! НАЙ-ДРАЗНЕЩИТЕ, В РАЗРЕЗ С ВСЯКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ, СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЧЛЕНСТВО, НАГЛОТО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЧЛЕНСКИЯ ВНОС И НЕЗАКОННОТО МУ ОТЧИСЛЯВАНЕ/ КАКТО И НА СИНДИКАЛНИЯ ЧЛЕНСКИ ВНОС/ НАПРАВО ОТ ЗАПЛАТИТЕ!!!!

6666 15.06.2022 22:20:08

Много точно! Оставка на УС, ЕК и КК на импотентния БЛС!

Евро-атлантик 15.06.2022 22:37:59

Не е ли противоконституционно обвързването на правото на труд с принудително членство в съсловна, професионална или каквато и да е друга структура? БЛС се превърна в структура репресивна спрямо собствените си членове! Лекарят си е лекар за цял живот независимо от членството си в каквото и да било и без право да подбира пациентите си по какъвто и да било признак - възраст, етнос, религия, платежоспособност, партийна принадлежност, местоживеене...... Това са Евроатлантически ценности, от които явно още сме много далече!

до Гост 16.06.2022 08:37:11 16.06.2022 12:04:47

Да бе, да - хайде иди където и да е по света и опитай да започнеш работа като лекар без да си член на лекарска съсловна организация, пък тогава говори! Даже и на себе си нямаш право да изпишеш лекарство, ако си изключен от съюза - питай колегите си в Европа. Лекарят може да е лекар цял живот, но същото важи и за останалите професии.

Гост 16.06.2022 08:37:11

Упражняване на професия никъде не е обвързано с членство в професионална организация.

Гост 16.06.2022 07:58:09

Това са регулирани професии и в цял свят са обвързани в съсловна организация - съюз, камара, палата...

АнтизадължителниеЕС-СО 16.06.2022 07:24:33

Протинокоституционни са всички задължителни съсловни организации при т.н. регулирани професии, но .....докато Б-я е в ЕС няма измъкване от това блато! Споко! Не е само БЛС,ако това Ви действа успокояващо! - зъболекарския, фармацевтичния, архитектския, адвокатския, нотариуския и пр. сите са такива! Всяка власт обича да дундурка съсловните организации...

Гост 15.06.2022 21:21:40

За заплатите на ГЕРБ-ерската сган в НЗОК ли са се били ?! След прасето Нешева, Касата се превърна в Кочина. Който и да стане управител, всичко вече е толкова трагично, че няма шанс за оправия !


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...




Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...