!
Сряда, 06 Декември 2023
20
юни
30
 

Депутатите прекратиха мандата на проф. Плочев (Обновена)

Сряда, 20 Юни 2018 | 10:40:03 Полина Тодорова
30

Със 109 гласа „за“ парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Против бяха 72 народни представители, а въздържали се - 30. Припомняме, преди седмици настоящият управител на фонда проф. Камен Пло

Със 109 гласа „за“ парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Против бяха 72 народни представители, а въздържали се - 30.

Припомняме, преди седмици настоящият управител на фонда проф. Камен Плочев информира членовете на Надзорния съвет, че тримесечният му болничен изтича, но според екипа, който го лекува, му е необходим още месец, за да се възстанови. „Вземането на решение дали да продължа да изпълнявам задълженията си като управител или да предложите на Народното събрание прекратяване на правомощията ми е Ваша отговорност“, посочваше в писмото си проф. Плочев. Впоследствие Надзорният съвет реши да изпрати писмото до парламента, който да реши казуса, а миналата седмица ресорната комисия взе решение да прекрати мандата му. Крайната дума обаче бе на депутатите.

Очаквано, гласуването на оставката на проф. Плочев в планарна зала днес се превърна в размяна на остри реплики от страна на управляващи и опозиция.

Доц. Лъчезар Иванов от ГЕРБ определи проф. Плочев като изключителeн специалист, който е създал дисциплината имунология във ВМА, както и отговорен професионалист и лекар. „Бих  искал да предпазя всички колеги от политически залитания и пледоарии в защита на проф. Плочев“, заяви той. Доц. Иванов изтъкна още, че проф. Плочев е достоен човек който носи отговорност и осъзнава много добре своето заболяване, което е от години. Той напомни и че в  писмото си проф. Плочев посочва, че законът трябва да бъде спазен.  Иванов допълни, че НЗОК е единствената финансова институция, която финансира здравеопазването в България и в момента на практика е оставена на автопилот. „Системата не може да продължава да функционира така“, категоричен бе той, като посочи, че по време на тримесечното отсъствие на проф. Плочев в сектора има натрупания проблеми, сред които очакваното провеждане на конкурси в РЗОК за избор на директор, за да може те да бъдат изпълнявани функциите си. „Ние не сме бягали от отговорността – лично аз считам, че законът трябва да бъде спазен“, каза още доц. Иванов.

От опозицията бяха категорични, че проблемът с мандата на проф. Плочев трябва да излезе от личностния момент и че трябва да се повдигнат сериозни въпроси, касаещи системата, сред които начинът, по който се избира управителят на НЗОК, неговите правомощия, както и цялостната промяна на здравноосигурителния модел. Депутатите от БСП определиха проф. Плочев като поредният „бушон“ в системата, който ще изгърми заради натрупаните проблеми в нея.

Яростна защита на управителя на НЗОК изрази Славчо Велков от левицата, който заяви, че срещу него се води кръстоносен политически поход. Той припомни и серията писма на проф. Плочев във връзка с дълговете на касата към чужди фондове, като подчерта, че в крайна сметка професорът е бил прав за размера им. Депутатът от БСП заяви и че има тежки проблеми с лечението на български граждани в европейски страни.

Според колегата му от левицата проф. Георги Михайлов системата не  се води на автопилот, а пилотът я води към земята.  По думите му проблемите в здравеопазването идват от запазването на статуквото. „Какво избираме ние в парламента - управител на НЗОК, който няма глас в Надзорния съвет на НЗОК“, попита още проф. Михайлово. Той допълни, че е крайно време да се тръгне към решаването на проблемите на българското здравеопазване и изтъкна, че за тях се взимат палиативни мерки. Сред тях, стана ясно от изказването му, са неприетите на практика мерки в лекарствения сектор.

Депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер определи „случая Плочев като поредния фрагмент от безизходицата в системата на здравеопазването“. Тя изтъкна, че той е 17-ият управител  на НЗОК и допълни, че откакто е взето решение за промяна на реда на неговото избиране, никой от управителите на фонда не е изкарал пълния си мандат. „Парадоксът е, че колкото по-консенсусно избираме управителите на НЗОК, толкова по-бързо си тръгват те“, заяви д-р Джафер, като посочи, че хаосът в системата няма да се оправи с оставката на проф. Плочев.  Системата има прекрасни лекари и лоши и неадекватни управленски решения, повече пари и нужда от още повече пари, допълни тя. По думите й не професор Камен Плочев е човекът, който трябва да си подаде оставката, а други хора трябва да си отидат. 

Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова от своя страна заяви, че  се спекулира с изказвания по отношение на проф. Плочев и подчерта, че в пленарна зала се обсъжда личното му желание, изразно в писмото му. Конкретно за твърденията за проблеми с лечението на български граждани в страни от ЕС, тя поясни, че е задала въпрос по темата на здравния министър, от отговора на който става ясно, че писмени жалби за отказ за предоставяне на медицинска помощ на здравноосигурени български лица  в ЕС не са регистрирани в НЗОК.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8@%P

Гост 26.06.2018 14:31:12

Парите от здравни вноски, вместо за лечение, отиват в съдебната система. Този абсурд се дължи на факта, че все повече болници завеждат дела към здравната каса и ги печелят за неизплатената им т.нар. надлимитна дейност. Вече десетки лечебните заведения осъдиха НЗОК, като към претендираните суми се прибавят и лихвите, както и разноските по делата. Така, според изчисления на експерти, ако всички болници заведат дела и ги спечелят, касата ще трябва да извади поне 80 млн. лева за лихви и съдебни разходи. А това всъщност са парите на осигурените, които по закон трябва да се харчат единствено за здраве. Последният пример за спечелено дело е от вчера, когато състав на Апелативен съд Велико Търново постанови решение, с което потвърждава решението на ОС Габрово, осъждащо НЗОК да заплати на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Стойчо Христов” ЕООД- гр. Севлиево сумата от 80 161лв., представляваща стойността на извършено лечение на пациенти по клинични пътеки за месец май 2015г., ведно със законната лихва, както и сумата от 9886,44 лева разноски по делото. В мотивите на съда се сочи, че в процесния период по силата на различни решения на НС на НЗОК, месечната стойност за дейностите през същия месец май няколко пъти и променяна – на 05.05.2015г. стойността се намалява на 200 615 лв., а после на 18.05.2015г. става 204 786 лв., на 28.05.2015 г. изведнъж се оказва 196 613 лв., а на 9.06.2015 г. – 208 385 лв. „При това непрекъснато променяне на стойността на болничната медицинска помощ за месец май и то след като месецът е започнал и медицински дейности се извършват, няма как ищецът да е бил наясно какъв е определеният му лимит за дейността през въпросния месец. Още повече, че стойността за май е била променена и през следващия месец юни, в който дейностите вече са били извършени. С оглед на тези непрекъснати промени, болницата е била в невъзможност да следи дали надвишава определения лимит и да формира листа на чакащите“, се казва в мотивите на магистратите. Освен това съдът посочва като аргумент и решението на АССГ, потвърдено от ВАС, че НС на НЗОК няма материална компетентност да приема месечни лимити. Съдът също отхвърля искането на НЗОК за връщане на заплатената от него държавна такса по въззивната жалба. Касата не е държавно учреждение, поради което не е освободена от заплащане на държавна такса. Ето защо искането за връщане на държавната такса следва да се остави без уважение

Гост 24.06.2018 23:06:20

неприетите на практика мерки в лекарствения сектор.

Гост 24.06.2018 23:05:16

„При отпадане от Позитивния лекарствен списък на определени лекарствени продукти в посочените ценови диапазони много пациенти няма да могат да се възползват от системата за Реимбурсация по линия на НЗОК за тези продукти и ще трябва да заплащат пълната им цена. Това би имало негативен социален ефект. От друга страна, това нормативно изискване ограничава българските производители и като последствие би имало негативен ефект върху тази част от икономиката на България“, аргументират се още от ведомството за нуждата от промяната, като уточняват, че поради тези причини предложението ще има 14-дневен, а не обичайния 30-дневен срок на обществено обсъждане.

ДА СЕ ЧЕТЕ 22.06.2018 13:16:51

Депутатите прекратиха мадата на проф. Плочев (Обновена)

ГЕРБ-МЗ 20.06.2018 23:27:20

Галя Йорданова да спре да плюе по д-р Пенкова, че ще видят бял свят папките с акционерните и` участия. Този път Бойко Пенков не ще я спаси.

ГЕРБ-НЗОК 21.06.2018 08:17:55

Галунка що така не се разбира с Данчето? Нещо кво не разделиха?

Гост 21.06.2018 19:38:07

това е номер, многооооооооооо добре се разбират, явно си лапни шаран!

Гост 21.06.2018 19:38:07

това е номер, многооооооооооо добре се разбират, явно си лапни шаран!

LEKAR 20.06.2018 20:49:52

MNOGO TOCNNO. LESNO UPRAVLJEMA ZARADI PRISADATA!

Гост 20.06.2018 19:25:18

Като казвам кух имам предвид до болка тъп природно. Човек, който не знае значението на поне 15% от думите в Българския език. В смисъл че ги е чувал но не знае къде да ги употреби, защото не ги разбира напълно. Ето това имам в предвид, като казвам кух. Ако не вярваш, поговори си малко с него на тема по-твой избор. Не бил удобен бе той всеки ден ходеше до МЗ, много си беше даже удобен, но много ама адски много глупав. Успех в опита да разбереш нещо от разговора с титана на мисълта - лицето Плочев( този няма как да е професор(е тапийка сигурно има)).

Убеден 20.06.2018 19:22:15

Професорът не може да краде и набързо се освободиха от него.

gost 20.06.2018 16:13:54

Професора е кух, като ангелска тръба. И нищо друго. Милинкия ми зелен чорап с червен оттенък.

Да,бе! 20.06.2018 18:56:36

Като ти чета писаницата,ми се струва,че вероятно себе си си описал!Кух?Защо?Неудобен за тези,дето им разкри некомпетентността-да!

Гост 20.06.2018 17:11:40

Кух е щото разкри безобразията на герберастите в НЗОК и дълговете на партийната касичка която както не плаща на българските лекари така мислешще да не плаща и на германските и австрийските. , затова е за вас кух. Трябваше да е шушумига като теб и да лъже и маже като Пешо комунето и останалите идиоти в МЗи НЗОК ЗА ДА ВИ СЕ ХАРЕСА, НАЛИ ?

Гост 20.06.2018 15:27:15

Професоре, отървахте се. Честито!

Знаещ 20.06.2018 15:14:30

Новият управител ще е доста закръглен, с меки движения, хлъзгав като охлюв, верен на властимащите и много лесен за манипулиране.

Гост 20.06.2018 15:53:55

Райчинов ли ще е?

гост 20.06.2018 14:33:20

Май точно щото крал доста , сега седи в болнични и не смее да си покаже мустаците.

Електорат 20.06.2018 13:06:46

Професорът не може да краде и набързо се освободиха от него.

Гост 20.06.2018 12:37:28

До кога някакви комплексирани провинциалисти ще се мотаят в коридорите на властта. Тия са най-вредни. Вършат глупост след глупост в отчаян опит да си избият комплексите. Такива хора изгарят от желание да се почувстват значими и са готови да вършат ужасни неща в името на славата и парите.

Гост 20.06.2018 20:28:30

Уцели в десятката с това изказване. Точно такива са провинциалистите. КОМПЛЕКСАРИ.

Гост 20.06.2018 17:13:53

Вие пък герберомилиционерите от Пазарджишкото милиционерско кога станахте граждани ?

Провинциалист 20.06.2018 13:55:29

Едва сега разбрах,че само софиянци са компетентни да заемат важни постове.От къде ли им идва този капацитет и акъл? Сигурно от мръсния въздух в столицата.Но пък самочувствието на софиянци от къде им е-не знам.Също така искам да знам, колко от тези софиянци,дето имат право да се мотаят по коридорите на властта са кореняци?????

Непровинциалист 20.06.2018 20:38:20

Има много добри провинциалисти, умни, интелигиентни, възпитани. Те го карат спикойно, тихо, работят добре. Не се натискат. А тези дето ги описвате са напаст, долни интриганти и само с лъжи, подмазване и доноси постигат целите си. И никога не са доволни. Искат още, и още, и още......

Гост 20.06.2018 12:20:01

Казусът Плочев (Пенкова) е поредният фрагмент, който показва безизходицата в здравното осигуряване. Управляващите са безсилни да се справят със задълбочаващите се проблеми, които водят системата към пълната и деструкция. Поставянето на ключови управленски позиции на зависими и слаби хора е опит, чрез кукловодски похвати да се забави настъпващата катастрофа. Е, няма как да я избегнат, защото тя вече е в необратима фаза на развитие.

Гост 20.06.2018 11:00:21

Пенкова, която до сега беше директор в продължение на пет мандата на Районната здравноосигурителна каса в Шумен, трябва да поеме и работата на управитела на НЗОК проф. Камен Плочев, докато той е в болнични. От организацията припомниха, че Шуменският районен съд през 2013 г. е осъдил д-р Йорданка Пенкова на конфискация на получени при конфликт на интереси средства в размер на 200 000 лв и две глоби от по 5 000 и 7 000 лева. Пенкова е била уличена след сигнал на шуменски адвокат до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и петчленен състав на Върховния съд е потвърдил, че шефката на шуменската здравна каса е била в конфликт на интереси, когато е подписала четири договора между каса и "Частна психиатрична клиника 2000", собственост на баща й и сестра й. Комисията е установила, че 97% от капитала в дружеството притежават баща й и сестра й. В периода от 2005 до 2012 г. д-р Пенкова в качеството си на директор на РЗОК-Шумен е изплатила на фирмата на баща си и сестра си сумата от общо 163 065 лева. Шуменският административен съд й е наложил две глоби – 5000 лв. за това, че е сключила договори в частен интерес и 7000 лв., задето не ги е декларирала навреме. Освен това д-р Пенкова е трябвало да върне малко над 23 000 лева, които получила като възнаграждение и облага от роднинската услуга. Тя е обжалвала решението пред Върховния административен съд, но върховните магистрати са потвърдили санкциите.

Гост 20.06.2018 10:53:29

Сега очаквайте да бъде овластена шуменската мома - психиатърка. Първа дружка на Жени. Тази шуменска мома от доста време обикаля като цветарка депутатите от различните парламентарни групи, да им се предлага и да им обещава разни небивалици. Запознати твърдят, че въпросната кандидат-управителка е на много ниско ниво, силно комплексирана, доказано корумпирана, самонадеяна и некомпетентна.

Предложение 20.06.2018 11:23:49

За да й се създаде необходимия комфорт, добре би било да се назначи Злати за неин заместник, двете имат много сходни качества. Злати - бургазлийка, Данчето - севернячка. Ше има и географска симетрия. Злати обаче едва ли ще се съгласи да свири втора цигулка. Нали затова и създадоха агенция.

Гост 20.06.2018 11:20:15

Т.е е идеалният кандидат за управител?!

Deputat Vampir 20.06.2018 10:57:00

въпросната кандидат-управителка е на много ниско ниво, силно комплексирана, доказано корумпирана, самонадеяна и некомпетентна. T.e s tazi lesno se raboti !Mersi!


Всичко за коронавируса
Още новини
Започна записването за обучение по „Морска медицина“ в МУ – Варна
06.12.2023 17:19:31

Започна записването за обучение по „Морска медицина“ в МУ – Варна

За поредна година студентите от IV-ти курс специалност „Медицина“ ще имат възможностт ...

КЗК преглежда нормативната уредба за лекарства от паралелен внос
06.12.2023 16:47:00

КЗК преглежда нормативната уредба за лекарства от паралелен внос

Комисията за защита на конкуренцията ще разгледа нормативната уредба, свързана с доставката и про ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...