!
Четвъртък, 07 Декември 2023
22
февр
3
 

Депутатите приеха окончателно бюджета на НЗОК за 2022 г. почти без изменения (Обновена)

Малкото увеличение за болниците е „наградата“ им, че изнесоха цялата борба с COVID, каза д-р Адемов

Вторник, 22 Февруари 2022 | 17:05:46 Надежда Ненова
3

Народните представители окончателно приеха Закона за бюджета на НЗОК с малки изменения. Категорично бяха отхвърлени предложенията на депутатите от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов за увеличение от 100 млн. лв. за болниците, с 20

Народните представители окончателно приеха Закона за бюджета на НЗОК с малки изменения.

Категорично бяха отхвърлени предложенията на депутатите от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов за увеличение от 100 млн. лв. за болниците, с 20 млн. лв. за медицинските изделия и с 5 млн. лв. за лечение на здравноосигурени лица.

„Основната философия на предложенията ни е свързана с увеличаване на средствата за болнична медицинска помощ в няколко направления. Първо е увеличаването на средствата на здравноосигурителни плащания. Предлаганото от вас увеличение е около 300 млн. лв., което е около 11%. Становища са дали всички болнични асоциации. Във всички тях се казва едно – че здравноосигурителните плащания за болнична помощ, които са отразени в стойността на клиничните пътеки, са изключително недостатъчни за покриване на разходите на лечебните заведения. Нека не забравяме, че инфлацията се очаква да мине 10%. Т.е. предложеното от вас увеличение ще покрие само инфлацията и няма по никакъв начин няма да бъдат промени адекватно стойностите на клиничните пътеки“, каза от парламентарната трибуна проф. Ангелов, аргументирайки предложението си.

Той подчерта, че болниците са претърпели много загуби по време на COVID пандемията и не само не са били компенсирани, но и продължават да губят.

„Нашето предложение е средствата да бъдат увеличени с още 100 млн. лв., което ще даде глътка въздух по-специално на общинските болници, които не разполагат с механизъм, по който да компенсират увеличението на режийните си разходи“, допълни проф. Ангелов.

Той представи и второто предложение за увеличение на разходите за дейности за здравнонеосигурени лица от 8 млн. лв. на 13 млн. лв., тъй като тези средства не са променяни от 2020 г. „Да не ги променим и сега, в условията на инфлация, означава да планираме дефицит. В COVID пандемията да се оставят недофинансирани дейностите по интензивно лечение на здравнонеосигурените лица е опасно и вредно“, каза още проф. Ангелов.

Проф. Балтов го коригира, че увеличението на средствата за болниците в планирания бюджет не е 11%, а 8,8%. Стана ясно, че и двата вида увеличение са верни, но в единия случай сравнението е с гласувания през 2020 г. бюджет, а във втория – с изпълнението му.

Не беше прието и предложението на проф. Ангелов да бъде записано в Закона, че Надзорният съвет на НЗОК при условия на обявено извънредно положение може да определя за болниците, осигуряващи комплексно интензивно лечение на пациенти с COVID-19, увеличен размер на стойностите.

„Хайде да си представим, че омикрон не е краят на пандемията за България. И това е така, защото правителството не успя да изпълни приоритета си номер 1 за ваксинацията. Именно затова 70% от населението не е защитено. Какво ще се случи с лечебните заведения, ако отново бъдат препълнени? Надзорния съвет ще бъде лишен от правната възможност да заплати на лечебните заведения при необходимост, ако имат нужда да бъдат дофинансирани в следваща вълна“, аргументира проф. Ангелов предложението, но въпреки това той беше отхвърлено от депутатите.

Срещу малкото увеличение на средствата за изпълнителите на болнична помощ се изказа и депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов, който заяви, че това им е „наградата“, защото са изнесли цялата борба с COVID. Той обаче изненадващо предложи от Закона за бюджета да отпаднат регулативните стандарти и годишните прогнозни стойности, тъй като това било връщане на командно-административния начин на управление на системата. „Този начин е изживял своето време. Лекарската професия е свободна професия, лекарят трябва да се грижи единствено за качеството на услуга, която предоставя на своите пациенти, а не да се занимава с обеми, цени и бюджети. Пак ще се включим в рамките на бюджета, Надзорният съвет с информационната система ще може да проследява разходите и да праща проверка, ако има преразход“, каза д-р Адемов.

Народният представител от БСП проф. Георги Михайлов пък подчерта, че през юни ще има актуализация на бюджета и някои забележки ще бъдат приети. По отношение на средствата за COVID обаче той беше категоричен, че няма нужда да се планират, защото „нека не си представяме, че това, което беше, ще се върне“.

От Закона отпадна отделният ред за скъпоструващите лекарства за домашно лечение и те бяха върнати отново в общата група на медикаментите. Отпадна и предложението механизмът за предвидимост и устойчивост, който НЗОК прилага по отношение на лекарствата, да бъде приложен и по отношение на медицинските изделия.

Законът за бюджета влиза в сила от 1 януари 2022 г. и се отменя валидността на ЗБНЗОК 2021 до 31 март. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wN34

Гост 07.03.2022 13:04:25

А кога ще приемат смяната на управителя и директорите и всички ръководни длъжности от предишната власт?

Гост 26.02.2022 13:17:38

Май не му се получава блицкригът на товарищ Курвин, а? Трети ден украинските герои се бият като лъвове за земята и Родината си! Украинци спират с голи ръце и коктейли Молотов кремълските танкове!!! КАКВА ПАРТИЗАНСКА ВОЙНА ВИ ЧАКА, М@МИЦАТА ВИ КАГЕБИСТКА! САМО АКО ЗНАЕТЕ КАКЪВ ГУЙ СА ВИ ПОДГОТВИЛИ УКРАИНСКИТЕ БРАТЯ!

НИ ШАГУ НАЗАД 23.02.2022 16:02:25

Чудиесно!Сегъ е време комсомолския секретарь и сипаничевия алкохолик да бъдът изпратени на заслужен отдих като ние най сърдечно им благодарим и им желаем още дълги години здраве бодрост и творческа активност. Ухахахахххахахахаха


Всичко за коронавируса
Още новини
10,7% положителни проби, двама починали
07.12.2023 08:46:35

10,7% положителни проби, двама починали

198 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 1848 теста, което прави 10,71% ...

Започна записването за обучение по „Морска медицина“ в МУ – Варна
06.12.2023 17:19:31

Започна записването за обучение по „Морска медицина“ в МУ – Варна

За поредна година студентите от IV-ти курс специалност „Медицина“ ще имат възможностт ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...