Четвъртък, 29 Октомври 2020
18
септ
1
 

На първо четене

Депутатите приеха промените в ЗЛЗ и Закона за съсловните организации

Петък, 18 Септември 2020 | 10:15:35 Надежда Ненова
1

С 91 гласа „за“, три „против“ и 66 „въздържал се“ депутатите приеха на първо четене измененията в Закона за лечебните заведения, а промените в Закона за съсловните организации бяха приети със 104 гласа „за", 1

С 91 гласа „за“, три „против“ и 66 „въздържал се“ депутатите приеха на първо четене измененията в Закона за лечебните заведения, а промените в Закона за съсловните организации бяха приети със 104 гласа „за", 1 „против“ и 30 „въздържал се“. Срокът за представяне на писмени предложения по двата законопроекта между първо и второ четене да е три дни, решиха още народните представители на днешното си заседание.  

БСП се обяви против промените в Закона за лечебните заведения, с които той се синхронизира със Закона за публичните предприятия в частта му, в която на управителите и членовете на органите на управление се забранява лица, работещи по трудов договор или по служебно правоотношение, да бъдат управители и изпълнителни членове на съветите на директорите и на управителните съвети. За да заемат такава длъжност, лицата трябва да прекратят досегашната си дейност по трудово или служебно правоотношение.

Вносителят от парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че с оглед на това изискване в Закона за лечебните заведения изрично се позволява на директорите, управителите и членовете на органите на управление да имат трудов договор с висше учебно заведение, за да извършват преподавателска дейност.

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов обаче заяви, че БСП е категорично против да им се забранява да работят по специалността си, както и на хората, работещи в съответните лечебни заведения - да са членове на бордовете на директорите или управителните съвети. „Първото нещо, което ще се случи след приемането на този закон е, че ако досега хора от лечебните заведения можеха да са в бордовете, сега няма да могат. А това са хората, които най-добре познават работата в лечебните заведения. Болниците не могат да бъдат публични предприятия. Законодателната инициатива е неумела, не е в интерес на здравеопазването. Искаме дискусия и отлагане на този закон“, каза проф. Михайлов.

„Проф. Михайлов, ако вие определяте мнението на БСП, значи сте ги подвели. Това е прието още миналата година. И това, което правя, е да позволя на управители на лечебните заведения да извършват преподавателска дейност. Да не са дискриминационни изискванията към управителите на лечебните заведения, съответно да не се изпълняват на 100% изискванията от Закона за публичните предприятия“, отговори д-р Дариткова.  

„Изобщо не става дума за преподаването, а за работата в лечебното заведение, и по този начин няма да могат участват в работата на бордовете. Управленският договор ги лишава от правото да работят. Сега се мъчите с ласкав тон. Затова и д-р Поповски търсеше това обяснение. Причината е да се ограничи участието на хора от лечебните заведения в бордовете“, каза проф. Михайлов.

По отношение на изменението в Закона за здравето, предложено през Закона за съсловните организации, с която се създава правна възможност за законосъобразно разходване на средствата от собствени приходи на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер изрази недоумение от категоричното отрицателно становище както на Министерството на здравеопазването, така и на Министерството на финансите.

Според двете министерства предлаганата уредба не кореспондира със Закона за публичните финанси (ЗПФ) относно нецелевия характер на постъпленията. Според зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева в правомощията на министъра на здравеопазването е да определя размера на средствата за обезпечаване на дейностите на второстепенните разпоредители с бюджет, съобразно разходните тавани, определени с бюджета на Министерството на здравеопазването за съответната година.

„И двете становища са неприемливи за нас. Епидемията от COVID-19 постави на изпитание националната здравна система на страната, показа, че работата на лабораториите е затруднена както от липсата на модерна апаратура, така и от недостатъчното финансиране и недостига на квалифициран персонал, особено на лекари със специалност. Има недостиг на лекари и специалисти, защото заплащането е изключително демотивиращо. Важно е хората да бъдат мотивирани и да работят. Ние ще го подкрепим този текст и се надяваме вие да го отстоите“, обърна се д-р Джафер към д-р Дариткова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A78D

Гост 19.09.2020 10:12:00

Практикуването на лекарската професия е хуманно право в полза на българския народ и не е добре да се отнема от българските политици.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МБАЛ - Пазарджик търси дарители на реконвалесцентна плазма
29.10.2020 13:18:36

МБАЛ - Пазарджик търси дарители на реконвалесцентна плазма

Медиците от МБАЛ-Пазарджик се обръщат с апел към хората от Пазарджишка област, които са преболеду ...

Д-р Кацарски: В Швеция се разчита изцяло на физическото дистанциране
29.10.2020 12:37:20

Д-р Кацарски: В Швеция се разчита изцяло на физическото дистанциране

Ситуацията в Швеция е спокойна. Броят на болните расте и тук, но не с темпото от началото на панд ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...