!
Четвъртък, 22 Февруари 2024
30
ян
 

Депутатите се разбраха за механизма за онколекарствата

Вторник, 30 Януари 2024 | 09:33:06


Работна група от народни представили изработи общ текст за създаване на механизъм, по който ще се плащат онкологичните терапии в болниците, съобщи председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов. Внесените нови промени в

Работна група от народни представили изработи общ текст за създаване на механизъм, по който ще се плащат онкологичните терапии в болниците, съобщи председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов.

Внесените нови промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) гласят, че в случаите, когато няма действащи рамкови споразумения за съответната година, НЗОК не може да заплаща лекарствените продукти на стойност, по-висока от най-ниската стойност между средно претеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходните 6 месеца за всеки лекарствен продукт, и стойността, на която лекарственият продукт е доставен на съответния изпълнител на болнична медицинска помощ, независимо дали той е възложител по Закона за обществените поръчки. Средно претеглената стойност се определя и оповестява на интернет страницата на НЗОК.

Когато за конкретен лекарствен продукт не може да бъде определена тази стойност, тогава НЗОК ще го заплаща на цена, не по-висока от максималната в Позитивния лекарствен списък.

В случаите, когато стойността на конкретен лекарствен продукт е по-ниска с над 20 на сто от стойността, на която лекарственият продукт е доставен на съответния изпълнител на болнична медицинска помощ, независимо дали той е възложител по Закона за обществените поръчки, разликата между двете стойности ще се възстановява на болницата от съответния притежател на разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти. Условията и редът за възстановяване на разликата се определят в договора, който се сключва между изпълнителя на болнична медицинска помощ и притежателя на разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти.

Според предложената промяна до 1 април 2024 г. министърът на здравеопазването трябва да приведе нормативната уредба в съответствие с изискванията на ЗЗО, а НЗОК да започне да плаща по този механизъм от 1 юли 2024 г. Дотогава трябва да се приведат в съответствие с новите текстове и договорите между изпълнителите на болнична медицинска помощ и притежателите на разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти, сключени до 31 януари.

Проф. Ангелов съобщи още, че подкрепа за новите текстове е получена от всички присъствали на заседанието на групата – МЗ, НЗОК, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, Агенцията за обществени поръчки, УСБАЛО “Проф. Иван Черноземски”, СБАЛХЗ, СБАЛОЗ “Проф. д-р Марин Мушмов”, КОЦ-Стара Загора, БЛС, БЗС, БФС, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българска асоциация на зъботехниците, Българска асоциация на помощник фармацевтите, Сдружение за развитие на българското здравеопазване, Медицинска федерация към КТ “Подкрепа”, Асоциация на университетските болници в Република България, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Сдружение на общинските болници в България, Национално сдружение на частните болници, Българска болнична асоциация, Българска асоциация на търговците на едро с лекарства, БГФармА, АРФАРМ и Експертен клуб за икономика и политика.

Предстои законопроектът да бъде гласуван днес от парламентарната здравна комисия, а утре – от депутатите в парламентарна зала.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gzZJ


Всичко за коронавируса
Още новини
УМБАЛ „Пълмед” откри Отделение по лъчелечение и радиохирургия с апаратура от последно поколение
22.02.2024 12:28:36

УМБАЛ „Пълмед” откри Отделение по лъчелечение и радиохирургия с апаратура от последно поколение

Модерно високотехнологично Отделение за лъчелечение и радиохирургия отвори врати в медицински ком ...

Доц. Спасков: Заплатите в болниците са ниски там, където обемът дейност е малък
22.02.2024 11:42:09

Доц. Спасков: Заплатите в болниците са ниски там, където обемът дейност е малък

„Отново започваме да се връщаме назад към „равните заплати“, за да спасяваме ня ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...