!
Петък, 21 Юни 2024
31
март
1
 

Депутатите се скараха откъде ще дойдат парите за осигуровките на бежанците (Обновена)

Четвъртък, 31 Март 2022 | 11:47:10 Надежда Ненова
1

Със 158 гласа „за“, 4 „против“ и 28 „въздържал се“ народните представители приеха на първо четене измененията в Закона за здравното осигуряване, с които се дават здравноосигурителни права на украинските граждани със

Със 158 гласа „за“, 4 „против“ и 28 „въздържал се“ народните представители приеха на първо четене измененията в Закона за здравното осигуряване, с които се дават здравноосигурителни права на украинските граждани със статут на временна закрила.

Депутатите обаче се скараха откъде ще дойдат средствата за техните осигуровки, които според народния представител от ДПС д-р Хасан Адемов възлизат на 88 млн. лв. До момента 17 000 украинци са получили временна закрила у нас.

„Законопроектът е внесен от депутатите от управляващата коалиция. Подчертавам го, защото многократно в тази зала е казвано, че проблемите в българското здравеопазване могат да бъдат решени само с надпартиен консенсус. С вашия подход митът за търсене на надпартиен консенсус на практика приключва сега“, каза д-р Адемов.

По думите му един от главните проблеми на законопроекта е, че лицата със статут на временна закрила са задължително здравноосигурени.

„Това означава, че те имат право на целия законодателен пакет, на който имат право и българските лица, но не казваме кой ще осигурява тези лица. Да приемем, че та са 100 000. Простата сметка показва, че в рамките на една календарна година средно един български гражданин има право на 880 лв. Така за тези 100 000 украински граждани ще са нужни 88 млн. лв. Тези пари, макар и прогнозни, трябваше да са записани или в бюджета на НЗОК, или да е записан източник на финансиране. Предлага се този здравноосигурителен пакет да се финансира с решение на Министерски съвет, само че не е ясно върху какъв доход ще бъдат осигурени тези украински бежанци, от кога започва осигуряването им – от началото на войната или от деня на влизането им, докога продължава, от кога започват да текат техните здравноосигурителни права“, подчерта д-р Адемов.

Той призова вносителите на проекта да се консултират с парламентарната бюджетна комисия, а не да разчитат само на преструктуриране на европейските фондове.

„Помощта е максимално ефективна, когато е навременна. Можем в рамките на два-три месеца да направим перфектния закон, но той да се окаже закъснял. Трябва да намерим най-балансираната мярка за всички засегнати страни. Призоваваме към съпричастност, призоваваме към разум, призоваваме и към подкрепа“, отговори му председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.

Депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов заяви, че действително проектът задава много повече въпроси, отколкото дава решения. „Когато говорим за закон, който извършва промени в ЗЗО, изрично трябва да посочим източника на финансиране. Искате да превърнем Народното събрание в гумен печат, без да е ясно колко ще струва това и какъв е източника на финансиране. С този закон ще внесете хаос в сектор здравеопазване“, заяви той.

Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ заяви, че част от парите ще дойдат от средствата, които са останали от оперативни европейски програми от предишни програмни периоди, за които ЕК е решила, че могат да бъдат пренасочени към бежанците от Украйна, а председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев допълни, че останалите ще дойдат от бъдещия фонд, който предстои да бъде структуриран към Европейската комисия и който ще възлиза на 10 млрд. евро, преразпределени към страните, които посрещат бежанци.

Според Искрен Митев има останали 30 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“, 50 млн. лв. по ОП „Добро управление“ и 42 млн. лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

От ГЕРБ го контрираха, че Оперативните програми са със срок до 2023 г. и това би означавало прекратяване на някои от проектите, които са одобрени към момента, и настояха да научат кои са тези проекти. „Докато сте управлявали, явно сте си мислели, че всички средства ще бъдат усвоени, но това не значи, че се е случило. Явно не сте успели да откраднете всичко. ЕК е разпоредила оставащите средства да бъдат използвани за украинските бежанци“, отговори обаче Митев.

Проф. Асен Балтов от ГЕРБ на свой ред заяви, че вместо да се правят промени в Закона за здравното осигуряване, по-доброто решение би било да има фонд, който да поеме тези разходи. „Реално няма обезпеченост този законопроект. Тези средства, дори и да променим законопроекта, изобщо не решават проблема на украинските бежанци. Знаем, че и сега в здравеопазването 50% се плаща от самия пациент, много неща не се плащат от НЗОК. Кой ще плати сметката, когато трябва нещо да се доплати? Това, което предлагате, няма да е достатъчно“, каза той.

Депутатите се споразумяха да разгледат всички внесени между първо и второ четене предложения, но от опозицията изразиха съмнение, че техните предложения, дори и да са добри, ще да бъдат отхвърлени. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UNXp

чукча 31.03.2022 14:18:57

Ами от там, откъдето идват осигуровките и за всички депутати, държавни служители, деца и пенсионери - от нашия джоб! 1,5млн. осигуряват останалите 4млн.


Всичко за коронавируса
Още новини
Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим
21.06.2024 15:48:25

Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим

Знаете ли откъде да си вземете синята здравноосигурителна книжка и какво да направите, ако я загу ...

Отиде си акушер-гинекологът от Дупница д-р Димитър Казаков
21.06.2024 14:59:51

Отиде си акушер-гинекологът от Дупница д-р Димитър Казаков

След тежко боледуване на 59-годишна възраст почина д-р Димитър Казаков, акушер-гинеколог от Дупни ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...