!
Петък, 26 Април 2024
13
апр
2
 

Депутатите: Държавата ще плаща вноските на бежанците и те стават част от солидарния модел

Сряда, 13 Април 2022 | 12:14:16 Надежда Ненова
2

Държавата ще плаща здравните вноски на украинските бежанци, които заявят, че желаят статут на временна закрила. Това решиха депутатите в парламента на второ четене на Законопроект

Държавата ще плаща здравните вноски на украинските бежанци, които заявят, че желаят статут на временна закрила. Това решиха депутатите в парламента на второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване.

Народният представител от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев заяви, че предложените от тях изменения касаят „майки с деца, които бягат от войната в Украйна, на които държавата ще плаща по 26 лв. на месец – вноската за здравна помощ, и е само за хората, които направят волеизявление“.

„На същия принцип са дадени средства за служителите на НЗОК на първа линия през 2020 г. Важното в това предложение е кой получава тези средства – майки с деца, които бягат от войната в Украйна. Това са хора, които искат да работят в България, ако им дадем тази възможност, но обичат родината си и искат да се върнат. Само тези, които направят волеизявление, стават равни на българските граждани и влиза в сила принципа на солидарността. Парите ще дойдат с постановление на Министерски съвет за сметка на икономии, разходи и/или трансфери по бюджетите на първостепенни разпоредители. Държавата плаща вноските и тези лица стават част от солидарния модел, което не нарушава принципа на работа на Касата“, обясни той.

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ обаче настояваха източникът на финансиране да бъде записан в закона.

„Нашето предложение е свързано със заявката на управляващите за връщане на парламента, а не да делегираме права на Министерски съвет по модела на джипката. С подзаконов нормативен акт да се определя доходът на определена група лица е недопустимо. Нормативни актове, които предвиждат увеличаване на бюджети, не може да се приемат без промени в съответните закони. Кой е източникът за финансиране на тази дейност? Отново възлагаме на МС. Министерски съвет може да прави трансфери към първостепенни разпоредители на бюджети и бюджетите към Касата, но това трябва да бъда отразено в бюджета на Касата. Ако не ви харесва нашето предложение, кажете кой ще е източникът на финансиране?“, каза депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. Той допълни и, че държавата не е най-коректният платец на здравни вноски. „Вие говорите за европейско финансиране, но дотогава лечебните заведения ще трупат дългове. Касата не е първостепенен разпоредител, а има отделен бюджет. Трансферът може да бъде към МЗ и от МЗ да трансферира към НЗОК“, каза още д-р Адемов.

„При 26 лв. вноска около 22 млн. ще трябват за една година за около 70 000 бежанци. Толкова ще даде държавата, а реално това, което ще трябва да плати Касата, ще бъде в пъти повече. Щом няма да е от резерва на Касата, не е ли редно да се запише откъде ще дойдат парите“, попита и народния представител от ГЕРБ проф. Асен Балтов.

„Парите ще дойдат от бюджета, от джоба на всеки български гражданин, който е милосърден. Узаконяваме един хуманен акт, който МС ще намери начин как да финансира. Има и актуализация на бюджета все пак. Има възможност за критика, има възможност и за решения“, репликира го депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

В отговор на това депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов заяви, че е нужно да бъдем честни към бежанците. „Вчера беше анонсирано пожелание към работещите в лечебните заведения с подписването на КТД. И това вчера не е честно, и това днес, ако не кажем откъде ще дойдат парите. Понеже Жени Начева е тук, а тя е директор на дирекция „Финанси“ на общините, сигурно тези пари ще дойдат от общините. Актът е високохуманен, но ако го подкрепим така, е просто една хартия, без финанси отзад“, каза той.

„Процесът е много динамичен. Има откъде да дойдат тези пари, Министерски съвет ще намери решение“, каза проф. Михайлов.

Председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от „Продължаваме промяната“ доц. Антон Тонев пък посочи, че има възможности за подобрение на закона, но това е тяхното предложение. „Структурата на фискалната политика за 2022 г. предполага да се правят и такива законопроекти. Има много неизвестни в уравнението – колко украинци ще пожелаят статут на временна закрила, искаме да видим каква ще е динамиката на разходите, искаме да видим каква част от бежанците ще решат да ползват нашата здравна система. Имаме два контролни механизма – актуализация на бюджета и пакт за възстановяване на изразходваните средства от страните на първа линия“, заяви той.

От ГЕРБ настояха министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова да каже какъв ресурс е отпуснат за България по европейското финансиране за държавите на първа линия за подпомагане на бежанците и как ще бъде разходван той.

В крайна сметка депутатите отхвърли предложението на ДПС в ЗЗО да бъде записано, че средствата за здравните вноски на украинските граждани ще дойдат от централния бюджет.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nULs

Гост 13.04.2022 15:01:01

НЗОК са получавали пари за първа линия?!

Гост 13.04.2022 21:29:42

Дъртите телкаджийки от ул. "Кричим" и ръководството на НЗОК нищо чудно, но ние не сме


Всичко за коронавируса
Още новини
Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище
25.04.2024 17:35:40

Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище

Научна конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ ще се проведе в периода ...

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ
25.04.2024 17:26:10

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали

Училище за пациенти и родители на деца с атопичен дерматит ще се проведе на 27 април в Кърджали, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...