Събота, 14 Декември 2019
15
май
 

Десетки медицински сестри от страната излязоха на протест пред МС

Трябва да отпаднат лимитите във всички болници, каза омбудсманът Мая Манолова

Сряда, 15 Май 2019 | 16:51:09 Надежда Ненова
17

Десетки медицински сестри от цялата страна излязоха на протест пред МС с искане за достойно заплащане и промяна в здравната система. Те бяха подкрепени от акушерките, фелдшерите, лаборантите и физиотерапевтите. Едно от основните искания на прот

Десетки медицински сестри от цялата страна излязоха на протест пред МС с искане за достойно заплащане и промяна в здравната система. Те бяха подкрепени от акушерките, фелдшерите, лаборантите и физиотерапевтите.

Едно от основните искания на протестиращите е за еднаква начална заплата за професионалистите по здравни грижи в цялата страна, която да се равнява на две минимални месечни възнаграждения. Протестиращите настояха още за промяна в Закона за съсловната организация, за оставка на ръководството на Асоциацията на професионалистите по здравните грижи, за промяна в начина на заплащане на полагания нощен труд, както и за самостоятелни сестрински практики.

„Когато министърът на здравеопазването не знае как да направи реформата в системата, нека се води по Вашите искания. Това не са искания за решения на проблемите в съсловието, а са предложения за решения в цялата система“, каза омбудсманът Мая Манолова.

Тя подчерта, че е доволна от решението на НЗОК и министерството да отпаднат лимитите за педиатричната болница. „Трябва обаче да отпаднат лимитите не само в тази болница, трябва да отпаднат във всички болници. Трябва да отпаднат и лимитите при клиничните пътеки“, каза още Манолова пред сестрите.

Омбудсманът обяви още, че всички сигнали, които получава за финансови нарушения и кражби в болниците, ще бъдат изпратени в прокуратурата.

Председателят на Сдружението на фелдшерите в България Александър Александров настоя за незабавна оставка на ръководството на БАПЗГ.

Пред журналисти представителят на Инициативния комитет на протестиращите сестри Мая Илиева каза, че ако исканията им не бъдат чути скоро, може да се стигне до колективни оставки и гладни стачки. Тя обаче не се ангажира със срок за това.

Очаква се протестиращите да блокират по-късно кръстовището пред сградата на Министерски съвет.

Снимки: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
yabu

Плебс 22.05.2019 11:34:04

Боже,какво какво определение за обикновен гражданин. Абе,"докторче",плебс,ще наричаш някой от родата ти (баща ,майка,син,дъщеря и т.н.).Ти за бог, ли се имаш или,да! Може да си учил и 20г,но възпитанието не се учи.Или го имаш,или не!

17 20.05.2019 11:35:01

Не знам какво чакат лекарите. Няма такава заспала гилдия. Заслужават си съдбата. Докато чакат Начев и Начевица да ги оправят нищо добро няма да има. Даже форумът в сайта не е като преди. Умряла работа.

СУДЖУЦИТЕ 19.05.2019 06:38:51

Ани, ние не сме ли "нормална държава"? А №КОЙ ни направи такава, през последните 15 години? Моля за директен отговор, а не шикалкавене по килифаревски!

Ани 16.05.2019 14:59:29

И аз бях там,Нямаме нищо против на лекарите да бъдат вдигнати заплатите колкото трябва толкова .Внормалните държави са едни от най-добре заплатените .Станете и се присъединете към протеста ,стига да не ви попречи егото

Анонимен 16.05.2019 11:04:54

Бях на протеста. Не ,че очаквам скорошно решение на исканията ни,но бях удовлетворена от факта, че видях толкова събудени колеги. Най-после всички обединени,изказали на глас толкова истини.Разбрали че обединението прави силата.

д-р 15.05.2019 22:29:51

Бях на протеста на сестрите.Възхищавам се на тяхното обединение.Това при лекарите не може да се случи.Лекарите сме много глупаво племе. Всеки си гледа върха на носа и не вижда по-далече от него.Затова ни разделят и ни бият поотделно.

17 15.05.2019 21:59:55

Ако лекарите и сестрите протестрират заедно, тогаз къщите за гости и апартаментите с асансиор ше им се видят като детска приказка.

Гост 15.05.2019 21:57:03

Doolitle много си прост. Индивидуални патиди няма никъде по света. Индивидуални партиди има само ве пенсионното осигуряване, но там средствата се инвестират в ценни книжа от консервативен тип. След 30 години от вноските и растежа на пазара се събира някаква прилична сума. В здравеопазването било осигурително и на база застраховане парите се харчат година за година. Остатъците на годишна база при засраховането остават като пчалба на самите дружества. Научи малко английски и почни да четеш.

Гост 15.05.2019 23:51:35

Глупости. Изобщо не си чувал нищо за частно персонално здравно застраховане. Типично за икономист от ВИИ Кaрл Маркс или сродните комунистически РабФак вузове, естествено лица никога не живели в чужбина, може би само видели МАсква. .Естествено ,ч парите в персоналното частно здраавно застраховане се харчат годин а за година ,няма как да има натрупване след като позлваш услуги по пакета. Хем го споменаваш ,хем го отричаш първоначално. Ходи се прегледай при Дулитъл, мака че си със соцраздвоение на личността и ти трябва друг.

17 15.05.2019 21:43:32

Каде са лекарите? Те горките не осъзнават че проблема на сестрите е и техен проблем. Гледат им сеира и се снишават в кабинетите си. Еми заслужава си съдбата българският лекар- фелдшердско ниво в сравнение с Европа и дребно живуркане с подаянията от пациентите.

Гост 15.05.2019 19:54:47

От БЛС да не се правят на умрели кокошки , а да искат вдигане на вноската за здраве .Може по цял ден да трият талончета от лотарии , да ходят в Гърция всеки уикенд на море , не могат да дадат 12 -16 лева отгоре за здравна вноска .Това българина само чака нещо за без пари .Подкрепям , медицинските сестри , но пари трябват и за лекарите .Няма друг начин освен да се вдигне вноската , другото е да вземат от едни и да дават на други .

Гост 15.05.2019 19:12:54

Време е да се вдигне здравната вноска , трябва да стане поне 12 процента.Тогава ще има достатъчно пари за заплати и на лекари и сестри .Няма да стане по друг начин .

Dr_Doolittle 15.05.2019 20:09:04

Това е невярно предположение и не се връзвайте на него. Здравната вноска и 20 % да стане тя не отива при работещия лекар,а в гърлата на мутрокомунистите в техния бюджет -така наречения консолидиран републикански бюджет тоест в обшия кюп където не се знае колко отива за здраве и колко за асфалт, кетъринг за фалкона, и партийно масови мероприятия в Зала Армеец с Весо Потния. Единствено справедливия начин е половината от 8% по лични партиди, половината за солидарно здравно осигуряване и доплащане за здравни услуги за всичко за което НЗОК няма калкулация и не заплаща като дейност на лекаря. Всичко другото е по модела пирамидата НЗОК- Семашко-КТБ-къщи за гости, апартамент с асансьор и други подобни 'фатки на политическата класа измамници на прехода

Гост 16.05.2019 06:43:47

Ветеринар, дърдориш пълни глупости .Парите от здравни вноски постъпват директно в Здравноосигурителния задължителен фонд .Бюджета на НЗОК е отделен бюджет , който като такъв се гласува в Парламента всяка година . Съвсем си изперкал. И разбира се , че вноската трябва да се вдигне за да могат да се вдигнат цените на лекарския и сестринския труд .

Другата гледна точка 15.05.2019 20:48:20

Абсолютно и на 100% подкрепям Dr_Doolittle! Не се заблуждавайте, и 40% да стане здравната вноска, парите ще отиват в отвратителния чиновнически сюнгер, застанал на пътя между пациенти и лекари, и ще ПОТЪВАТ в него! Само хората ще се озлобят още повече срещу практикуващите лекари!

Гост 15.05.2019 23:56:25

Това е и целта на политическата класа ,която го предлага - да настрои още повече пациентите срещу лекарите , които пък пак няма да получават достойно заплащане. Някой лекар да си направи сметка дали е получил нещо повече с качването от 6 на 8% на вноската. Всички тези пари отидоха за безплатни лекарства на плебса ,не и за лекарския труд. Защото флирта на властта е с пациентите , не с лекарите -последните са ненадеждни гласоподаватели за мутрите.

Гост 15.05.2019 19:17:44

И още повече за гепене. А Майчето да не бълва популистки изречения, защото когато се вихреше из Парламента, помним какви ги вършеше


Още новини
Дават още по 2 млн. лв. допълнително за СИМП и МДД
13.12.2019 17:33:08 Надежда Ненова

Дават още по 2 млн. лв. допълнително за СИМП и МДД

Бюджетите за специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП) и медико-диагностични дейност ...

Здравната каса ще покрие всички дългове към чуждестранни партньори
13.12.2019 16:34:11 Невена Попова

Здравната каса ще покрие всички дългове към чуждестранни партньори

На този етап не се очертават сериозни спорни моменти между Националната здравноосигурителна каса, ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...