Петък, 03 Декември 2021
26
май
2
 

Десислава Кръстева: Промяната на здравни данни от хакери е опасна колкото разкриването им

Сряда, 26 Май 2021 | 17:06:17
2

Всяка една система, независимо колко добре е защитена, има своите слаби места и не е неуязвима. С напредването на технологиите рисковете стават все по-големи и всяка организация трябва да наваксва и да се стреми да прилага максимално ефективни мерки за

Всяка една система, независимо колко добре е защитена, има своите слаби места и не е неуязвима. С напредването на технологиите рисковете стават все по-големи и всяка организация трябва да наваксва и да се стреми да прилага максимално ефективни мерки за защита на данните. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Десислава Кръстева от Фондация „Право и Интернет“ в контекста на хакерската атака срещу националната здравна система на Ирландия от преди дни.

„Здравните данни са чувствителен тип данни, те са част от т.нар. „специална категория данни“, които поставят под особено висок риск нашите права и интереси. Обикновено това е информация, която може от една страна да е свързана с определена стигма, определени заболявания, водят до дискриминационно отношение към лицата, страдащи от тези заболявания. В други случаи самите пациенти възприемат тази информация като по-интимна и съответно са по-чувствителни да се разпространява такава информация за тях“, коментира Кръстева.

По думите ѝ, особено важен е въпросът, че в случая са засегнати информационни системи на национален орган, и то от критично значение за Ирландия – по начин, подобен на този, по който при нас бяха засегнати данни в НАП. „Т.е. тук има една уязвимост на самата държава, на самите институции да опазят данните, и блокиране на възможността системите да функционират нормално, което е свързано с много повече рискове. От една страна – невъзможност да се обслужат по адекватен начин пациентите, от друга страна – по същия начин, по който се достига до данните и те могат да бъдат източени или разкрити, те могат да бъдат унищожени или променени, което поставя съвсем различни рискове за пациентите“, подчерта тя.

Като особено сериозен риск Десислава Кръстева открои именно възможността при кибератака данните на пациентите да бъдат променени. „А ако се промени една информация за здравословното състояние на пациента, това може да изложи здравето му на риск,  когато лекарите се допитват до информационната система“, отбеляза тя и допълни: „За съжаление в България този риск не стои, защото лекарите от години ни лекуват без никаква информация за предходната ни здравна история, с малки изключения“.

Има какво да се желае относно темпа на дигитализация в здравеопазването и въобще във всяка една обществена сфера в контекста на обслужването на гражданите в България, обобщи Десислава Кръстева, като добави, че паралелно с дигитализация през цялото време трябва да се подобряват и мерките за киберсигурност, което е жизненоважно за всяка една система.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
S%V4

Гост 27.05.2021 19:00:26

Адв. Десислава Кръстева е съдружник в Адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко.”, което се нарежда сред десетте най-престижни адвокатски дружества в България. Най-уважаваните правни издания в Европа и света като The Legal 500, Chambers Europe и IFLR 1000 в ежегодните си издания препоръчват „Димитров, Петров и Ко.” като една от най-успешните и надеждни правни кантори в България. Коментарите са излишни !!!! За вас всички драскачи тази жена е твърде висока топка!

Тази дама 26.05.2021 17:45:33

има мустак, но го бръсне. Защо?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доклад на ИПИ: За 10 години - повече легла, по-малко лекари
03.12.2021 17:08:43

Доклад на ИПИ: За 10 години - повече легла, по-малко лекари

Кризата в здравеопазването, причинена от пандемията, поставя множество въпроси относно адекватнос ...

126 са лечебните заведения, които получават доплащане до 100% през октомври
03.12.2021 16:43:16

126 са лечебните заведения, които получават доплащане до 100% през октомври

Общата стойност на средствата за неблагоприятни условия на работа (НУР) за извънболничната помощ ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...