!
Понеделник, 17 Юни 2024
26
май
2
 

Десислава Кръстева: Промяната на здравни данни от хакери е опасна колкото разкриването им

Сряда, 26 Май 2021 | 17:06:17
2

Всяка една система, независимо колко добре е защитена, има своите слаби места и не е неуязвима. С напредването на технологиите рисковете стават все по-големи и всяка организация трябва да наваксва и да се стреми да прилага максимално ефективни мерки за

Всяка една система, независимо колко добре е защитена, има своите слаби места и не е неуязвима. С напредването на технологиите рисковете стават все по-големи и всяка организация трябва да наваксва и да се стреми да прилага максимално ефективни мерки за защита на данните. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Десислава Кръстева от Фондация „Право и Интернет“ в контекста на хакерската атака срещу националната здравна система на Ирландия от преди дни.

„Здравните данни са чувствителен тип данни, те са част от т.нар. „специална категория данни“, които поставят под особено висок риск нашите права и интереси. Обикновено това е информация, която може от една страна да е свързана с определена стигма, определени заболявания, водят до дискриминационно отношение към лицата, страдащи от тези заболявания. В други случаи самите пациенти възприемат тази информация като по-интимна и съответно са по-чувствителни да се разпространява такава информация за тях“, коментира Кръстева.

По думите ѝ, особено важен е въпросът, че в случая са засегнати информационни системи на национален орган, и то от критично значение за Ирландия – по начин, подобен на този, по който при нас бяха засегнати данни в НАП. „Т.е. тук има една уязвимост на самата държава, на самите институции да опазят данните, и блокиране на възможността системите да функционират нормално, което е свързано с много повече рискове. От една страна – невъзможност да се обслужат по адекватен начин пациентите, от друга страна – по същия начин, по който се достига до данните и те могат да бъдат източени или разкрити, те могат да бъдат унищожени или променени, което поставя съвсем различни рискове за пациентите“, подчерта тя.

Като особено сериозен риск Десислава Кръстева открои именно възможността при кибератака данните на пациентите да бъдат променени. „А ако се промени една информация за здравословното състояние на пациента, това може да изложи здравето му на риск,  когато лекарите се допитват до информационната система“, отбеляза тя и допълни: „За съжаление в България този риск не стои, защото лекарите от години ни лекуват без никаква информация за предходната ни здравна история, с малки изключения“.

Има какво да се желае относно темпа на дигитализация в здравеопазването и въобще във всяка една обществена сфера в контекста на обслужването на гражданите в България, обобщи Десислава Кръстева, като добави, че паралелно с дигитализация през цялото време трябва да се подобряват и мерките за киберсигурност, което е жизненоважно за всяка една система.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#%QD

Гост 27.05.2021 19:00:26

Адв. Десислава Кръстева е съдружник в Адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко.”, което се нарежда сред десетте най-престижни адвокатски дружества в България. Най-уважаваните правни издания в Европа и света като The Legal 500, Chambers Europe и IFLR 1000 в ежегодните си издания препоръчват „Димитров, Петров и Ко.” като една от най-успешните и надеждни правни кантори в България. Коментарите са излишни !!!! За вас всички драскачи тази жена е твърде висока топка!

Тази дама 26.05.2021 17:45:33

има мустак, но го бръсне. Защо?


Всичко за коронавируса
Още новини
Три успешни метода за премахване на камъни в бъбреците прилагат в УМБАЛ Каспела в Пловдив
17.06.2024 10:30:43

Три успешни метода за премахване на камъни в бъбреците прилагат в УМБАЛ Каспела в Пловдив

Причините за образуване на бъбречно-каменна болест не са напълно известни. Затова заболяването се ...

Още месец без износ на инсулини
17.06.2024 09:51:49

Още месец без износ на инсулини

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...