!
Събота, 20 Юли 2024
19
дек
3
 

Детската болница ще бъде на територията на „Александровска” (обновена)

Сряда, 19 Декември 2018 | 11:56:35
3

"Взехме решение с министър Ананиев да подсигурим необходимото финансиране от 20 млн. лева за 13-етажната страда на територията на УМБАЛ "Александровска", за да бъде превърната в многопрофилна национална детска болница". Това обяви Борисов в началото на

"Взехме решение с министър Ананиев да подсигурим необходимото финансиране от 20 млн. лева за 13-етажната страда на територията на УМБАЛ "Александровска", за да бъде превърната в многопрофилна национална детска болница". Това обяви Борисов в началото на днешното заседание на Министерски съвет.

„Национална многопрофилна детска болница ще има. Не мога да си позволя за пореден път да обещаем, че ще изградим подобна болница и да не изпълним своето обещание. Тази болница няма да бъде на територията на УБ „Лозенец", а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет.

През месец януари Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за обследване на вече изградената структура на територията на УМБАЛ „Александровска". След като приключи обследването на сградата ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница, обясни Ананиев. Преди години болницата е проектирана по модел на детската болница „Шнайдер" в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф. „Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 година", посочи още той.

Колко точно ще струва строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на сградата. Министър Ананиев пресметна, че при 500 лв./кв. м. при 40 хил. кв. м. разгърната застроена площ строителните дейности ще струват около 20 милиона лв. Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София.

Припомняме, първоначално идеята беше в педиатрична болница да бъде преструктурирана правителствената болница „Лозенец”. Заради множеството опасения обаче премиерът Боорисов се отказа от това.  Здравната комисия също отхвърли идеята. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XPY9

помнещ 20.12.2018 12:21:39

Киро,като съвременник на тези събития не дрънкай глупости.През 80-те години тогавашната ГФР и Израел бяха обявени за наши върли врагове през студената война.С Израел даже нямахме дипл. отношения-прекъснати,заради тъпите араби,които евреите разпердушиниха в няколко войни. За какви израелски и германски проекти на детска болница говорите.Смешни сте.Най-много да сте я правили по тертип на болницата в Шушенское.

лекар 19.12.2018 16:01:05

И как тази "национална" болница ще е в полза на децата от Силистра или Варна? И защо всички ще плащаме с данъците си за тази единствена болница разположена в София? И при нужда от консулт или превеждане в тази болница кой ще се отзовава? Или ние селяните ще идваме при богопомазаните с торти и погачи! И тази болница щом не е търговско дружество означава ли че ще трупа дългове като ВМА и тази дългове ще се покриват като на последната? А всички ние останалите ще ни душите с лихва минимум 10 пункта над основния лихвен процент! Изобщо кога ще започнем да мислим функционално и взаимно уважително? И кога, по дяволите, ще спрете с този евтин популизъм? То хора не останаха в тази страна. Тези пътища дето ги правите докъде ще водят? Ще ви кажа! До призрачни градове и села и до плевници със старо сено вътре. На кого продавате или вече продадохте родината ни?

Гост 19.12.2018 18:41:47

Ти пък. На герберокомунистите неим дреме за децата било в София или Каспичан , а им дреме единствено за НАШИТЕ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ, които ще получат поредната поръчка с пари от данъкоплатците за строежи , които след това стават абонамент за перманентни доремонти и ремонти. Кой ти гледа децта. Те и медицински персонал няма да намерят за тези мегаструктури. Но поръчките си вървят , перачницата си работи. На кой му дреме за здравеопазването ,ако няма поръчки за крадене и захлебван на нашите герберасти.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...