Събота, 07 Декември 2019
19
дек
3
 

Детската болница ще бъде на територията на „Александровска” (обновена)

Сряда, 19 Декември 2018 | 11:56:35
3

"Взехме решение с министър Ананиев да подсигурим необходимото финансиране от 20 млн. лева за 13-етажната страда на територията на УМБАЛ "Александровска", за да бъде превърната в многопрофилна национална детска болница". Това обяви Борисов в началото на

"Взехме решение с министър Ананиев да подсигурим необходимото финансиране от 20 млн. лева за 13-етажната страда на територията на УМБАЛ "Александровска", за да бъде превърната в многопрофилна национална детска болница". Това обяви Борисов в началото на днешното заседание на Министерски съвет.

„Национална многопрофилна детска болница ще има. Не мога да си позволя за пореден път да обещаем, че ще изградим подобна болница и да не изпълним своето обещание. Тази болница няма да бъде на територията на УБ „Лозенец", а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет.

През месец януари Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за обследване на вече изградената структура на територията на УМБАЛ „Александровска". След като приключи обследването на сградата ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница, обясни Ананиев. Преди години болницата е проектирана по модел на детската болница „Шнайдер" в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф. „Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 година", посочи още той.

Колко точно ще струва строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на сградата. Министър Ананиев пресметна, че при 500 лв./кв. м. при 40 хил. кв. м. разгърната застроена площ строителните дейности ще струват около 20 милиона лв. Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София.

Припомняме, първоначално идеята беше в педиатрична болница да бъде преструктурирана правителствената болница „Лозенец”. Заради множеството опасения обаче премиерът Боорисов се отказа от това.  Здравната комисия също отхвърли идеята. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hJp*

помнещ 20.12.2018 12:21:39

Киро,като съвременник на тези събития не дрънкай глупости.През 80-те години тогавашната ГФР и Израел бяха обявени за наши върли врагове през студената война.С Израел даже нямахме дипл. отношения-прекъснати,заради тъпите араби,които евреите разпердушиниха в няколко войни. За какви израелски и германски проекти на детска болница говорите.Смешни сте.Най-много да сте я правили по тертип на болницата в Шушенское.

лекар 19.12.2018 16:01:05

И как тази "национална" болница ще е в полза на децата от Силистра или Варна? И защо всички ще плащаме с данъците си за тази единствена болница разположена в София? И при нужда от консулт или превеждане в тази болница кой ще се отзовава? Или ние селяните ще идваме при богопомазаните с торти и погачи! И тази болница щом не е търговско дружество означава ли че ще трупа дългове като ВМА и тази дългове ще се покриват като на последната? А всички ние останалите ще ни душите с лихва минимум 10 пункта над основния лихвен процент! Изобщо кога ще започнем да мислим функционално и взаимно уважително? И кога, по дяволите, ще спрете с този евтин популизъм? То хора не останаха в тази страна. Тези пътища дето ги правите докъде ще водят? Ще ви кажа! До призрачни градове и села и до плевници със старо сено вътре. На кого продавате или вече продадохте родината ни?

Гост 19.12.2018 18:41:47

Ти пък. На герберокомунистите неим дреме за децата било в София или Каспичан , а им дреме единствено за НАШИТЕ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ, които ще получат поредната поръчка с пари от данъкоплатците за 'строежи' , които след това стават абонамент за перманентни доремонти и ремонти. Кой ти гледа децта. Те и медицински персонал няма да намерят за тези мегаструктури. Но поръчките си вървят , перачницата си работи. На кой му дреме за здравеопазването ,ако няма поръчки за крадене и захлебван на нашите герберасти.


Още новини
Директорите на трите болници, свързани със смъртта на 3-годишното дете, са възстановени
06.12.2019 17:20:43

Директорите на трите болници, свързани със смъртта на 3-годишното дете, са възстановени

С оглед приключването на проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" в ...

От ИАМН предадоха на министъра доклада за починалото 3-годишно дете
06.12.2019 17:17:42

От ИАМН предадоха на министъра доклада за починалото 3-годишно дете

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" е изготвила доклада за починалото 3-годишно дете. Днес т ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...