!
Четвъртък, 29 Февруари 2024
07
март
10
 

Детското отделение в Смолян ще заработи отново

Сряда, 07 Март 2018 | 17:00:00
10

Детското отделение в болницата в Смолян ще продължи да работи. Πpoблeмът c липcaтa нa пeдиaтpи e пpeoдoлян c aнгaжиpaнeтo нa двaмa лeĸapи, ĸoитo вpeмeннo щe зaмecтвaт oтcъcтвaщитe титyляpи в oтдeлeниeтo. Дeжypcтвa щe дaвaт и дpyги cпeциaлиcти, инфор

Детското отделение в болницата в Смолян ще продължи да работи. Πpoблeмът c липcaтa нa пeдиaтpи e пpeoдoлян c aнгaжиpaнeтo нa двaмa лeĸapи, ĸoитo вpeмeннo щe зaмecтвaт oтcъcтвaщитe титyляpи в oтдeлeниeтo. Дeжypcтвa щe дaвaт и дpyги cпeциaлиcти, информират от РЗИ-Смолян. 

Проблемът е решен след инициирана от РЗИ-Смолян среща с ръководствата на МБАЛ- Смолян и РЗОК-Смолян.

Новият Национален рамков договор дава възможност общопрактикуващи лекари със специалност „Педиатрия” да работят в детските отделения на болничните лечебни заведения. Това дава надежди, че част от тях ще се ангажират в помощ на отделението в смолянската болница, посочват от РЗИ.  От там допълват, че от години директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева алармира за тревожната статистика в региона по отношение на недостига на кадри както в болничната, така и в доболничната помощ.

Средната възраст на работещите в момента медици е над 50 години. Очертава се тенденция за  закриване на лекарски практики за първична медицинска помощ, а новооткрити няма. От определените по новата Областна здравна карта 76 практики, само 65 общопрактикуващи лекари имат сключен договор с РЗОК, сочат още данните на здравната инспекция.

Припомняме, проблем с отделението има от месеци. В края на миналата година дори председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова отправи призив към колегите си педиатри да се включат в графика на отделението, за да не затвори то врати. Тогава с дежурства се включи и самата тя. Впоследвие болницата обяви, че детската клиника затваря врати. 

За това, че отделението ще заработи потвърди пред Zdrave.net и д-р Дариткова. Тя посочи, че с помощта на двамата лекари е изготвен график до края на месеца.

                                                                             Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2zDw

Гост 08.03.2018 19:40:12

Като заработи елате да ми се обадите.

Соломон ряпа да яде 08.03.2018 13:10:44

"Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ: Нас какво ни вълнува толкова, аз не мога да разбера. Болницата го наема да работи на парче, може и граждански договор, според мен, защото то е услуга и в този месец трябва да даде две дежурства и с това приключва. АНДРЕЙ ДАМЯНОВ: Няма никакъв проблем за едното и другото. Въпросът е, че ако е граждански договор при някаква нежелана медицинска реакция, тогава може да се случи да се търси отговорност. И само от персонала, който е на трудов договор, от него може да се търси отговорност. Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ: Директорът на болницата да му мисли. Ние на практика нямаме взаимоотношение с него..... АНДРЕЙ ДАМЯНОВ: Според мен е най-добре да остане само договор. ПРОФ. Д-Р КАМЕН ПЛОЧЕВ: Да, разрешителен режим без да ни интересува изпълнението. АНДРЕЙ ДАМЯНОВ: Да пише само договор, без да го уточняваме. ПРОФ. Д-Р КАМЕН ПЛОЧЕВ: Между другото лекарският съюз това искаше. Лекарският съюз това предлагаше, но аз не посмях да взема отговорност. Те го искат това, но аз не поех ангажимента да се съглася за това нещо. Да остане само договор, пък какъв ще е договора да го мисли директорът на болницата. Той трябва да спазва трудовото законодателство." Ето ви всъщност каква е "възможността" ОПЛ със специалност да работят в отделения на болничните лечебни заведения!!!

Един ОПЛ 08.03.2018 00:53:11

"...Новият Национален рамков договор дава възможност общопрактикуващи лекари със специалност да работят в отделения на болничните лечебни заведения....." ХА-ХА-ХА!!! НЕ БЪДНА РАБОТА!!! ЗАЩО СИ НЕ ГЛЕДАТ РАБОТАТА ТЪПАНАРИТЕ ПРЕДЛОЖИЛИ И ВКАРАЛИ В НРД ТАЗИ ШАНТАВА ИДЕЯ ЗА РЕШАВАНЕ КАДРОВИЯ ПРОБЛЕМ В БОЛНИЦИТЕ? НИКОГА НЯМА ДА СИ ОСТАВЯ РАХАТЛЪКА В ПИМП /ДАЛАВЕРКИТЕ С ФАРМА-МАФИЯТА, ЕКСКУРЗИЙКИТЕ И ПРЕЗЕНТАЦИИТЕ В ЧУЖБИНА, БЕЗОТЧЕТНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛСКИ ТАКСИ, СУБСИДИЯТА КАПИТАЦИЯ, ЛИПСАТА НА НОЩНИ ДЕЖУРСТВА.../ И ДА ИДА В БОЛНИЧНАТА ПОМОЩ, ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ, ДА СЛУГУВАМ НА ТЮМБЕЛИТЕ ОТ НЗОК, МЗ И ПАРЛАМЕНТАРНАТА ЗДРАВНА КОМИСИЯ! Подлизурковците от БЛС, подписали унизителния НРД 2018, всъщност ни продадоха на НЗОК по-евтино от най-евтините проститутки от околовръстното!!! Точно това е причината никой да не иска съсипващата работа, денем и нощем, с неблагодарната тежка и отбрана патология в болниците и всеки да предпочита работа на частно срещу по-добро заплащане. Още по глупава е промяната на стандартите, за покриването на които специалистите се заменят със специализанти, стажанти даже и със студенти и пара медици!? Следваща стъпка е вкарването в болниците на попове, ходжи, врачки , гледачки, баячки....! Е,ГАТИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!!!

Гост 07.03.2018 18:17:37

Колеги, колкото повече работите на две места , толкова повече мутрите НИКОГА НЯМА ДА НАПРАВЯТ РЕФОРМИ Така без да мислите им закрепвате паянтовото семашковско здравеопазване и кочината си продължава . Не го правете., а си гледайте семействата- печелите само преумора и традиционното неуважение, защото лесно манипулируемите и лесно експлоатираните никой тук не уважава. И най-важното никога няма да правят реформи ,ако всичко върви някак си А това вече са десетилетия - някак си и толкова.

Българин 07.03.2018 18:44:19

Точно така е!

Гост 07.03.2018 19:28:03

Заслужавате си заплатата до последната стотинка , и стига сте хленчили за финансиране , лимити и .............. Никога няма да се оправите , престанете да се навивате . Дори ще привлечете ястребите и ще ви махнат и потребителската такса - напълно заслужено .

До долния 08.03.2018 09:58:36

НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАЙ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СИ СЪНИЩА, защото не ни интересуват. Когато това стане ще трябва да си скубеш косите първо ти горко ридаейки, защото всички ще избягат от България, включително твоите деца и внуци и ще си стоиш в една комунистическа кочина без здравно обслужване и без близки , а тълпи мангали ще минават да те оправят в къщи всеки ден ЗАЩОТО БЕЛИ ХОРА НЯМА ДА ИМА ТУК. Евентуален .нов по-соро стар комунистически модел на Ананиев ще ви го начука модела яко отзад на пациентите. ЗА ЛЕКАРИТЕ СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ

Гост 07.03.2018 23:05:06

Новият модел на министъра включва ликвидиране на търговските дружества. Общинските болници на ДКЦ и някои остават с държавните като второстепенни разпоредители към МЗ. Като едно време, бюджетни. Лекарите на заплата определена и платена от МЗ. Частните платени от джоба или от допълнителните фондове. Доболничната на заплати по трудов договор с РЗИ като представител на МЗ. В градовете обединяване в поликлиники. Честито! Като си завиждахте и разединявахте на болнична и доболнична, на СИМП и ПИМП, на частни и държавни, големи и малки, крадливи и некрадливи, сега вече ще сте еднакво равни. Равни по заплати, равни по богатство. Нали това ви беше проблема, кой колко точи касата? Сега еднакво богати на равни заплати. Честито!

Dr_Doolittle 07.03.2018 21:16:46

Като махнат потребителската такса, лекарят няма да има никакъв мотив да преглежда много много за без пари (по-точно съвсем никакъв вече мотив) . Така ,че ще преглежда мнооого бавно и вместо преди минаващи 30 души ще минават 10-12 на ден. Няма норматив за максимална продължителност на прегледа така,че при нула лева , тоест незаплатен преглед от НЗОК и нула лева потребителска такса от пациента, то резултатът е много малко прегледани, почивки и олимпийско спокойствие. Ако ви харесва направете го. Сега подозирам,че казвате , че пациентите ще избягат при друг лекар . Прави сте, но не ми дреме ЩОМ НИКОЙ НЕ ПЛАЩА за какво да ми стоят ? За красота или за да се хваля ,че имам много пациенти ? Ще използвам намалелите безплатни навлеци за да преглеждам частни пациенти в това време. Аз и сега го правя (от 5-6 години) , тоест не записвам нови пациенти и принуждавам една категория да се отписват, които са нагли и ми се качват на главата . Ха-ха-ха.

Неканен гост 07.03.2018 19:41:12

Точно така,да махат потребителската такса. Може би тогава най-сетне на лекарите ще им уврат главите да работят само на частно. Изгонихте сестрите заради мизерните заплати, време е и хленчещите лекари да изгони те. Глупав трол


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата
28.02.2024 17:28:06

Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата

Изследователи от Университета в Глазгоу и Университета Queen Mary в Лондон са разработили нов био ...

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания
28.02.2024 17:07:19

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания

Министерският съвет призна Сдружение с нестопанска цел „Национален алианс за социална отгов ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...