Понеделник, 16 Декември 2019
22
юли
 

Децата в София са по-здрави от тези в провинцията

Понеделник, 22 Юли 2019 | 16:21:39 Надежда Ненова


Децата в София са по-здрави от тези в провинцията. Това показват резултатите от профилактичните прегледи, извършени в 24-те общински детски ясли в столицата. Инициативата беше на Столичната лекарска колегия и Столична община и се осъществява за първи п

Децата в София са по-здрави от тези в провинцията. Това показват резултатите от профилактичните прегледи, извършени в 24-те общински детски ясли в столицата. Инициативата беше на Столичната лекарска колегия и Столична община и се осъществява за първи път.

Резултатите бяха представени днес на пресконференция от председателя на СЛК д-р Асен Меджидиев, зам.-кмета на София по здравеопазването Дончо Барбалов и председателя на комисията по здравеопазване към Столичния общински съвет д-р Веселин Милев.

„Децата бяха преглеждани от специалисти в областите уши-нос-гърло, офталмология, ортопедия, кардиология и педиатрия, а целта е беше ранно и навременно откриване на евентуални заболявания“, уточни Дончо Барбалов.

„Тази инициатива е първия етап от прегледите. Вторият етап са прегледите в детските градини, който ще стартира от септември месец. Там също прегледите ще бъдат осъществявани по график, но ще отнемат повече време, тъй като касаят много повече деца“, каза д-р Меджидиев.

Той уточни, че от началото на декември, когато стартира програмата до средата на юли са прегледани  1250 деца. “Лекарите обръщат внимание на децата за конкретни заболявания. Имаме информирано съгласие от родителите. На всяко дете е направен амбулаторен лист, където е описано състоянието на детето”, каза д-р Асен Меджидиев.

„Впечатлени сме от доброто състояние на децата в яслите, като и от грижата, която се полага за тях.  Не сме открили тежка патология или заболявания. Прави впечатление обаче разликата между децата в яслите в центъра на София и в периферията. Тези, които са в центъра, все още са с памперси, докато другите са много по-самостоятелни“, допълни той.

Председателят на Столичната лекарска колегия обобщи, че общото състояние на децата се оценява като добро, а най-честите заболявания са катарите на горните дихателни пътища, които са сезонни. „Тъй като имам преки впечатления от работата си по програмата на „Пирогов“ „Детско здраве“, която провеждаме в цялата страна, мога категорично да заявя, че децата в София в процентно съотношение имат доста по-ниска заболяемост от връстниците си в повечето градове в страната“, каза още той.

Д-р Меджидиев заяви, че предстои среща между лекарите от Столичната колегия и джипитата, на която да бъде затвърдена колаборацията между тях.

„Едва ли има друга столица в Европа, в която едновременно да се реализират 5 скринигови програми за профилактика. Около милион лева е отпуснала Общината за програмите в момента увеличаваме и таргетните групи. За в бъдеще се надяваме да увеличим обхвата на скрининга с друг вид заболявания. И за следващия мандат на Столичния общински съвет политиката на общината ще бъде насочена към превенцията и профилактиката с цел предотвратяване достигането на тежки заболявания до краен стадий“, каза д-р Веселин Милев. Той подчерта, че профилактичните прегледи в яслите освен че са необходими за децата, са спестили и много време за родителите им, тъй като децата са били преглеждани на място от шестима специалиста.  

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
dxpf


Още новини
Д-р Сашка Желязкова: В днешно време е трудно да бъдеш лекар
15.12.2019 09:18:28 Невена Попова

Д-р Сашка Желязкова: В днешно време е трудно да бъдеш лекар

Д-р Сашка Желязкова е невролог, работи в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровс ...

  За първи път в България: Курс за поставяне на раменната става в МУ-Пловдив
14.12.2019 10:52:33

За първи път в България: Курс за поставяне на раменната става в МУ-Пловдив

Курс по ендопротезиране на раменната става ще се проведе от 14 до 16 декември в Аудиторния компле ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...