!
Петък, 26 Април 2024
08
ноем
2
 

Деян Денев: Субсидиите от страна на фармакомпаниите към НЗОК ще надвишат 300 млн. лв.

Вторник, 08 Ноември 2022 | 15:48:19 Надежда Ненова
2

„България отиде много напред и затова продължава да бъде една от предпочитаните дестинации за научноизследователска дейност, дори вече в първа и втора фаза на проучванията. Това каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Амджен Бълга

„България отиде много напред и затова продължава да бъде една от предпочитаните дестинации за научноизследователска дейност, дори вече в първа и втора фаза на проучванията. Това каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Амджен България, по време на 9-ата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организирана от „Капитал“.

Същевременно обаче навлизането на нови молекули в България, което сега е два пъти в годината, трябва да бъде преразгледано, тъй като българският пациент чака над 700 дни, за да получи достъп до иновативна терапия. „На фона на революционните иновации и съкратените срокове, в които те достигат до практиката, по достъпа до нови лекарства в България има какво да се работи –

само 30% от новите лекарства достигат до българските пациенти,

а срокът у нас е около 700 дни спрямо около 500  дни средно в ЕС. Направени са експертни предложения, които трябва да бъдат обсъдени – например някои от скъпите терапии, които предстои да навлязат, но се смята, че ще натежат на бюджета, може да се договарят с индивидуални договори“, каза д-р Чемишанска.

По думите й това показва, че имаме потенциал, но някъде се къса връзката между възможността да бъдат покрити финансово тези по-сложни взаимоотношения, за да се въведе нова терапия. „Трябва да се мисли за разчупване на монопола на Здравната каса и за нов начин на финансиране при въвеждане на новите терапии“, каза тя.

„Откритията в областта на биологията, молекулярната генетика и високите технологии промениха парадигмата на лечението на някои от най-сериозните и зловещи заболявания, с тежка прогноза. Днес тези пациенти продължават да живеят като хронично болни и излекувани. Науката не е стигнала своя предел. Фокусът продължават да са тези заболявания, които имат нерешени проблеми, като

онкологичните, при които преживяемостта се подобри със 73%,

и сърдечносъдовите заболявания, при които смъртността бе намалена с 52%“, каза д-р Чемишанска.

Според директора на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, ако НЗОК осигурява лечение за 100%, над 20% е спонсорство от фармацевтичните компании под формата на отстъпки.

„Субсидиите от страна на фармацевтичните компании към НЗОК се очаква да надвишат 300 млн. лв. за тази година.

Навлизането на новите технологии също трябва да бъде финансирано,

а сега, за да навлезе иновация, фармацевтичната компания я финансира напълно през първата година“, каза Денев.

Иновациите в медицината трябва да достигат възможно по-бързо и лесно до българските пациенти, а здравната система трябва да се подготви и подкрепи да разпознава, внедрява и прилага устойчиво иновацитивните методи и лекарства. Пациентите се нуждаят от холистичен подход в подкрепата – логистична, физическа, психологическа, за да се гарантира комплексна терапевтична грижа.

„Вече не говорим просто за нова таблетка или ампула, а за комплексен метод за диагностика, начин на прилагане и проследяване на ефекта. Здравната система трябва да измине сериозен път, за да може да въвежда такива иновации“, коментира още Деян Денев.

Деян Лаковски, директор клъстър “Балкани” в AstraZeneca, показа как фармацевтичните компании не само разработват и произвеждат нови лекарства, но го правят по екологичен и устойчив за планетата начин. „14 млн. души по света умират всяка година от заболявания, предизвикани от условия на околната среда, основно замърсяването на въздуха“, каза той. Една от основните програми на компанията в различните страни е за засаждане на дръвчета.

Докторът по икономика Петя Георгиева каза, че обществото ни е уморено от реформи, особено в областта на здравеопазването. В сравнение със страните от ЕС, България продължава да губи по показателя за очаквана продължителност на живота, като това се отчита много засилено по време на COVID пандемията. В момента в страната ни продължителността на живота е с над 8 години по-ниска от средната продължителност на живота в ЕС.

„Общите разходи за здравеопазване в България се повишават значително след началото на COVIDпандемията“,

каза още Георгиева.

Тя отчете като проблем за реформа в сектора трудното постигане на съгласие сред заинтересованите страни и трудно постигане на консенсус откъде трябва да се започне. „Трябва да се даде отговор дали да се промени здравноосигурителният модел, нужна е дискусия дали трябва да е фиксиран пакетът от здравни услуги, трябва ли да има други осигурителни „играчи“ и как те биха участвали в договарянето, както и как ще се определят цените“, добави Георгиева. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WGHp

гост 09.11.2022 11:10:40

Не е хубаво , когато юрист употребява икономически термини , които не разбира , па бил той и г-н Денев! С цел ограмотяване и за да не се допуска заблуждаване на народонаселението ето точното определение на икономическия термин субсидия: Субсидията е икономически принос, получен от лице или група хора от публичен орган, който не следва да бъде възстановяван. Целта му е да помогне за извършване на дейност, която изисква голяма инвестиция или с която въпросното лице не би могло да се справи сам. Субсидиите са механизъм, който позволява на държавата да се намесва в икономическата дейност, тъй като в зависимост от помощта, която реши да предостави, тя може да подобри определени операции в ущърб на други. Трябва да се уточни, че за да се получи субсидия, това трябва да стане чрез конкретно заявление. Поради естеството си дарението може да бъде възстановено (подлежащо на връщане) или невъзстановимо. Също така, по своята същност тя може да бъде или да не е парична. Освен това трябва да се прави разлика между целите на безвъзмездните средства: Когато се предоставя за осигуряване на минимална рентабилност или за компенсиране на оперативния дефицит. Ако се предоставя за финансиране на специфични разходи. Когато се предоставя за придобиване на активи (както нематериални, така и финансови) или за отмяна на задължения (опрощаване на дълг). Цели на безвъзмездната помощ Целите на безвъзмездната помощ са главно следните: Улесняване на откриването на нов бизнес. Помогнете на компаниите да не фалират. Насърчавайте икономически застоялия сектор. Насърчаване на конкурентоспособността на продуктите на пазара. Поддържане на стабилна икономика. Контролирайте инфлацията. Предотвратете увеличаването на безработицата поради затварянето на индустриите.

гост 08.11.2022 17:43:27

Субсидии ли? Българските пациенти субсидират лакомата чуждестранна фарма!


Всичко за коронавируса
Още новини
Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище
25.04.2024 17:35:40

Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище

Научна конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ ще се проведе в периода ...

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ
25.04.2024 17:26:10

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали

Училище за пациенти и родители на деца с атопичен дерматит ще се проведе на 27 април в Кърджали, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...