!
Сряда, 29 Ноември 2023
24
февр
11
 

Деян Денев: 80% от здравните данни в България са неизползваеми

Над 75 млн. са електронните здравни записи в НЗИС за две години и половина

Петък, 24 Февруари 2023 | 17:35:26 Надежда Ненова
11

„80% от здравните данни в България са неизползваеми“. Това заяви директорът на ARPharM Деян Денев по време на дискусията „Дигиталнaтa трансформация в здравеопазването – мястото на индивида/пациента“, която се проведе днес.

„80% от здравните данни в България са неизползваеми“. Това заяви директорът на ARPharM Деян Денев по време на дискусията „Дигиталнaтa трансформация в здравеопазването – мястото на индивида/пациента“, която се проведе днес.

Той уточни, че здравната система е относително сляпа за пациентите и макар че вече се създават нови здравни записи, липсва всичко, което е било до момента. „Нашата задача е да подкрепим създаването на здравните регистри“, каза Денев и даде за пример Националния антираков план, в който са заложени скринингови програми на регионален принцип, но е ясно как здравната система ще отсее хората с рискови фактори.

Над 75 млн. са електронните здравни записи в Националната здравноинформационна система (НЗИС) за две години и половина, каза Борис Костадинов от „Информационно обслужване“. Средно на ден се регистрират 170 000 прегледа в електронен формат от близо 7200 лекарски практики. Общо със системата работят над 17 000 лекари от болничната и извънболничната медицинска помощ. Той подчерта, че НЗИС е ядрото на дигиталното здравеопазване, към което ще могат да се добавят допълнителни здравни услуги.

„Предвидено е данните да бъдат анализируеми. Качеството им е прилично, предвид това, че тепърва се обучават потребителите да подават дискретни данни. Има доста лекари обаче, които изпращат грешни данни и затова е нужно допълнително обучение“, каза още Костадинов.

Според д-р Росен Димитров от DHI Cluster Bulgaria устойчивите и ефективни здравни системи са базирани на данни. „Основните причини, които пречат на държавите, са три. Това са фокус върху конкретните IT решения, а не върху дигиталното здравеопазване като цяло, липсата на разбиране, че говорим за промяна в културата, и третата причина е, че политиците и хората, които правят политика, нямат достатъчно познания за дигиталното здравеопазване“, каза той. Д-р Димитров заяви, че на първо място е нуждата от секторна стратегия, да имаме ясна визия къде искаме да отидем, и ясна стратегия.

Следващите стъпки са заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост. „Там има няколко неща, сред които е и Националната здравна стратегия 2030, все още нямаме приета такава, макар че има едно предложение. „Заложена е и секторна стратегия, включването на конкретна реформа, свързана с НЗИС“, допълни д-р Димитров.

„Процесът е много сложен, затова във всички интуиции трябва да има хора, които разбират философията на дигиталното здравеопазване. В последния парламент имаше не повече от 20 човека от 240, за които темата за дигитализация на здравеопазването беше приоритет. Ако можем да прескочим някои от детските болести на въвеждането, можем да ползваме вече готовите модели от Европа“, каза д-р Александър Симидчиев. Той допълни, че здравната стратегия е била отхвърлена, тай като е била пълна с правилните думи, но без ясно представа как това може да се реализира. Ще искаме съвсем конкретна, измерима и да е ясно кой отговаря за всяка стъпка в нея“, заяви той.   

Според д-р Станимир Хасърджиев най-важното е дигиталните решения да са по-разбираеми и атрактивни за потребителите. „Трябва да включваме пациентите, защото най-доброто дигитално решение е простото решение, което е максимално близо до ежедневието на пациента“, каза той.

Според Анета Пиперкова от Българската асоциация за персонализирана медицина приоритет трябва да е овластяването на пациента и повишаването на дигиталната здравна грамотност. „Пациентите могат да станат съучастници във вземането на решенията за техните терапевтични планове“, каза тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MzQ4

surg 26.02.2023 08:41:47

70 % e силно подобрена цифра, аз мисля че като махнем личните данни пол и възраст, другото е не използваемо.....вземете само причини за смърт, и вижте какво става за последните 15 г, ама по целия път, и вижте да речем за ТЕБ

Един 26.02.2023 05:37:29

Е и за какво е цялото това писане диагнози и изследвания ,след като аптечната мрежа е свободно достъпна ,там липсва електронен запис къде отива всяко лекарство ,кой го купува и дали се самолекува или е от електронна рецепта ,този свободен достъп разбива цялата здравна система поради масовото самолечение и саботажа от фармацевтичната система ,лекаря е контролиран до точка и запетая ,в дрогерията сестра и санитар или фармацевта си продават квото се сетят и хората загиват след ксто системата е харчила стотици хиляди преди това за тях!Къде е контрола?А защо в Германия и парацетамол и Аналгин излиза от аптека само с електронен запис и разрешение от лекар и там не са 24 часови безплатни роби!

Гост 25.02.2023 19:01:35

Росен Димитров експерт по какво е тъй като говори от името на позицията си?

аз 25.02.2023 08:39:06

Преди 20 дни си смених задграничния паспорт. Дадох пръстови отпечатъци! Попитах защо не ползват тези, които съм дал в болница преди няколко години като пациент. Отговориха ми- те не са при нас! Къде ли се съхраняват, щом не са в полицията????

Surg 26.02.2023 08:38:04

Просто полицията са много ревниви и никога не са искали връзки към другите системи...

аз 26.02.2023 09:21:42

Но след приключването на глупостта пръстов отпечатък би трябвало данните да се съхраняват единствено и само в полицията. Както ИЗ се съхраняват само и единствено в болниците!

Гост 26.02.2023 14:21:08

Питай Пепи Белото!

Семеен лекар 25.02.2023 07:50:18

Рядко са пациентите, които имат здравна култура, някакви бели медицински познания, желание да спазват лекарските препоръки. Като цяло няма дори и уважение към медиците, масово се счита, че лекарите са длъжни за всичко и при това безплатно. Получава се така, че пациентите не са запознати, че имат и задължения.Като се "овласти" още болният, той започва да се държи с доктора си като със слуга.Къде по света например има безплатна поръчка за нещо си по личния телефон на доктора?! Пациентските организации, нека ограмотят хората.Нека им обяснят, че медицината не е безплатна наука и услуга, а лекарят не им в безплатен роб с 24 часа разположение.

Гост 26.02.2023 14:22:52

До Семеен лекар. Питате - отговарям КЪДЕ; В РУСИЯ! И БЕЛАРУС! И СЕВЕРНА КОРЕЯ!

Ggg 25.02.2023 03:27:31

АМИ ДА СЕ САМОЛЕКУВАТ БЕ.... ТАКА ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ..... В ЛЕЧЕНИЕТО СИ

до Анета Пиперкова 24.02.2023 21:06:01

"Пациентите могат да станат съучастници във вземането на решенията за техните терапевтични планове“............НЕ, НЕ МОГАТ!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Увеличението на средставата за болниците не позволява увеличаване на заплатите
29.11.2023 13:29:13

Д-р Маджаров: Увеличението на средставата за болниците не позволява увеличаване на заплатите

Виждаме позитивното, но и алармираме за това, което ни притеснява в бюджета на НЗОК за 2024 г., к ...

Учени: Феноменът
29.11.2023 12:44:07

Учени: Феноменът "zoom умора" съществува

Една сесия в платформите Zoom, FaceTime или Microsoft Teams може да остави много хора изтощени и ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...