!
Неделя, 21 Април 2024
24
ян
6
 

Джипитата не получавали таксата за пенсионери четири месеца

На общопрактикуващите лекари не са изплатени и средствата за ваксинопрофилактика за същия период от време

Сряда, 24 Януари 2018 | 09:59:23
6

Здравното ведомство и, съответно, здравната каса все още не са изплатили дължимите суми на медиците за разликата в потребителската такса на пенсионерите. Дължимото е за последните четири месеца на 2017 г., става ясно от писмо, изпратено от Националното

Здравното ведомство и, съответно, здравната каса все още не са изплатили дължимите суми на медиците за разликата в потребителската такса на пенсионерите. Дължимото е за последните четири месеца на 2017 г., става ясно от писмо, изпратено от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари до здравния министър Кирил Ананиев.

„Това са неизпълнени от страна на МЗ законови задължения, тъй като НЗОК разпределя тези средства, при условие, че те са постъпили от МЗ. Основанията за заплащане на посочените суми са коректно подадени от изпълнителите на медицинска помощ, проверени и одобрени от НЗОК/РЗОК. Изпълнителите на медицинска помощ, в частност, общопрактикуващите лекари сме издали и съответните отчетни финансови документи (фактури) за получени, но всъщност неполучени от вас средства, което също ни поставя в абсурдно положение да платим данъци върху неполучени суми, поради приключилата финансова година. Идентична е ситуацията с дължимите суми по Национални програми за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка и ротавирусните инфекции - имунизации, които провеждаме при децата“, посочват от сдружението си в писмото.

Те отбелязват, че става въпрос за дължими от МЗ суми за извършена дейност, която е отразена в амбулаторния лист на пациентите, подписани от самите тях, а за децата – от техните родители или настойници.

„Осигуряването им от държавния бюджет е социална политика, която се реализира през бюджета на МЗ. В този смисъл, неизпълнението на този ангажимент за нас е не само некоректно отношение към ИМП, но и саботиране на приета от правителството социална политика, което води до повишаващо се напрежение и недоволство сред ИМП и се отразява негативно върху нашата дейност“, подчертават от НСОПЛБ и настояват ведомството да се съобрази със законовите разпоредби и в най-кратък срок да осигури изплащането на дължимите суми, отпуснати от държавния бюджет в полза на възрастните хора, на изпълнителите на медицинска помощ.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$sVb

123 31.01.2018 13:34:13

получавал ли е някой касов бон за платената такса? Има ли личен лекар който да плаща данък за тези суми?

? 24.01.2018 13:25:51

НЕ е ли ПМС 193/2012г.?

и таз добра 24.01.2018 15:44:08

С ПМС 193/2012г. се определя РАЗМЕРЪТ на сумите, а 313/2013 го изменя и допълва с реда за за плащане на РАЗЛИКАТА и съответно с образец на финансовия отчет. А "ИНФОРМАЦИЯТА" на касата кой номер е?!

и таз добра 24.01.2018 13:01:38

Редът за заплащане на разликата в потребителската такса на пенсионерите е определен с Постановление на МС №313/27.12.2013 и се отчита към касата с финансов отчет по образец към това постановление. С промяната в ЗЗО чрез ЗБНЗОК се въвежда и нов отчетен документ, в който да се посочват номерата на издадените документи за заплатените суми, но без да се указва ред, форма и съдържание. Не следва ли за този НОВ документ да се ОБНАРОДВА ново Постановление на МС, или ако приемем, че това е отчетност към касата да се ОБНАРОДВА анекс към НРД. Или най-малкото да се "въведе" със съвместно указание, подписано от НЗОК и БЛС. А не с някаква си "ИНФОРМАЦИЯ относно отчетен документ....", касата ултимативно да налага задълженя на договорните си партньори за ред на отчитане, форма, формат и съдържание на този НОВ отчетен документ. Доколко този неподписан пасквил има правни последици за договорните й партньори?!

Dr_Doolittle 24.01.2018 10:13:17

Киро Ананиев Халваджийския Тефтер си позволи НЗОК да задлъжнее към чуждестранни фондове и здравни системи в размер на над 200 милиона лева, какво остава за някакви доста по-малки суми към перверзно наричаните от тях договорни партньори . Колеги, увеличете другите такси в практиките ви за да компенсираме поредните педалски номера на мръсното прасе касичка. Въведоха глупости като амбулаторни номера в ученическите бележки- въведохме такси. електората плаща за глупостите на управляващите щом си ги избира, хайде мислете творчески. ОПЛ практиката не може да си позволи загуби ,както държавните болници чакащи някой да им подхвърли подаяния.

ОПЛ 24.01.2018 10:07:41

За сведение след като г-н Ананиев е министър на здравеопазването ,г-н Горанов на финансите и г-жа Начева председател на надзорния съвет на НЗОК то ние ОПЛ трудно ще си получаваме изработените парични средства с труд и социална политика за наша сметка


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...