!
Понеделник, 20 Май 2024
26
май
3
 

Диана Ковачева: 70 000 пациенти през миналата година не са били уведомени, че са останали без личен лекар

Над 1000 жалби в сектора за година отчете омбудсманът

Сряда, 26 Май 2021 | 13:11:16
3

Около 70 000 пациенти само през миналата година не са били уведомени, че са останали без личен лекар. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева по време на Международната научна конференция „Основни права и медицинско право“, организирана от И

Около 70 000 пациенти само през миналата година не са били уведомени, че са останали без личен лекар. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева по време на Международната научна конференция „Основни права и медицинско право“, организирана от Института за държавата и правото, информират от институцията на обществения защитник.

Във форума участваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, университетски преподаватели, учени, представители на съдебната власт и др.

По официални данни 73 лични лекари през 2020 г. са прекратили по различни причини своята практика и договори с НЗОК, но техните пациенти, които са средно между 1000 и 2000 души, са разбрали този факт едва след като са потърсили джипито си във връзка със здравословен проблем, посочват от там.

Омбудсманът заяви категорично, че това не е ангажимент на личните лекари, а на държавата, в лицето на отговорните институции. „Тези хора бяха поставени пред сериозен проблем, без личен лекар в ситуация на COVID, в която им е била необходима спешната му намеса, издаване на направление за специалист, за съвет или в подпомагането за решаването на здравословен проблем“, обясни тя.

Ковачева допълни, че това са средно около 70 000 пациенти, които не са знаели, че техният личен лекар е с прекратена практика.

„Има съвременни средства, включително чрез SMS-и, имейли, с които всеки гражданин може и трябва да бъде уведомен при такава ситуация. Ангажиментът няма как да бъде на личния лекар, който прекратява практиката си, най-малкото защото причината за това може да е и настъпила смърт“, каза тя.

Според нея в тази ситуация категорично трябва да се намеси държавата. „НЗОК, Министерството на здравеопазването, държавните институциите са тези, които трябва да решат проблема, така че хората своевременното да бъдат уведомявани“, категорична бе Диана Ковачева.

Тя съобщи още, че през миналата година жалбите до омбудсмана в сферата на здравеопазването  са над 1000 и са свързани предимно с достъпа до медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, качеството на медицинските услуги, съмнения за лекарски грешки, медицинските експертизи, забавяне на експертизите, здравното осигуряване и обезщетенията, проблеми за нарушени социално-икономически права и такива, свързани с издаването на сертификати за ваксиниране.

„Миналата седмица изпратих препоръка до здравния министър и той се ангажира да реши въпроса с възможностите за поправки на технически грешки  в сертификатите. Хората, чиито данни са сгрешени, на практика нямат възможност за корекция на тези данни. Другият проблем, свързан с издаването на сертификатите за ваксини, се отнася до граждани, които са си поставили две дози от различни ваксини. Към момента все още не е възможно да получиш сертификат, ако си се ваксинирал с две различни ваксини като първа и втора доза. Надявам се, че този проблем ще бъде решен“, подчерта омбудсманът.

Тя допълни, че е предложила средствата за медиците на първа линия да са несеквестируеми и да не бъдат удържани при запори, но то не е било прието. „Не беше прието това предложение, отново остава на дневен ред“, посочи Ковачева.

По думите й  увеличаването на жалбите не се дължи само на COVID пандемията, въпреки че тази ситуация  е „осветила“ редица системни проблеми, които съществуват през годините.

„Нормативната уредба и практиката по прилагането й често не водят до защита на правата на пациентите”, допълни омбудсманът.

Доц. Ковачева подчерта, че е необходимо да се предложи нов прочит на пресечните точки между основните права на гражданите и развитието на медицинското право - проблемите на доболничната помощ, медицинската експертиза, здравните предизвикателства, закрилата на здравето в условията на пандемия, съгласието за донорството.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u$Mb

Гост 26.05.2021 15:35:03

Ганю както се интересува дали работи и кога фризьорът му, автотенекеджията,фаянсаджията и адвокатът, така трябва да се интересува кога и как работи личният му лекар. Никой не е длъжен да уведомява небрежния Ганю.

Гост 26.05.2021 17:40:44

Има изключително прости двукраки с IQ под 70 сред пациентите ,които дори не знаят какво са четни и нечетни дати и не може да се ориентират в работното време на лекаря .И не става въпрос само за цигани. Освен това цоциализма ги научи само да цuцат безплатно затова може да се натресат на лекаря без записан час пред вратата. Нещо, което не се случва в истинския бял западен цивилизован свят. Само в кочинки нейде в Африка

Гешев 26.05.2021 14:41:33

За съжаление България си остава на дъното и в сферата здравеопазване в Евросюза! Причините за това са няколко: 1. Липса на заявени и преследвани последователно морални ценности и визия на българското здравеопазване!2. Липса на въвеждане на диагнстично-свързани групи в болничната сфера!3. Липса на нормативна уредба за това какви да бъдат базовите възнаграждения на всички, работещи в до-болнична и болнична помощ, адекватни на реалната икономическа ситуация в страната!4. Липса на реформа на системата и веригата от болници за долекуване! Мутрите сега организираха и владеят хосписи, санаториуми и домове за стари хора и пак правят пачки!5. Липса на стандарти, чрез които за 1 пациент/легло да се грижи персонал минимум от 5 човека, както е в Западна Европа! По този критерий, болниците за активно лечение щяха да са не-повече от 60 и нямаше да има измислени болници като Правителствена, МВР и т.н. !6. Със стари муцуни от системата на Семашко не се правят реформи и не може да се иска от тях да спазват правата на пациентите и изискванията за добра медицинска практика! 7. Онези "охлюви" от БЛС са за тотално прочистване, зашото не въведоха 20 години вече свястна програма за професионална квалификация и израстване, само се чудят как да "подгъзурват" на политическата класа в Булгаристан! Явно това има отношение и към сексуалната им ориентация! Та така: тази държава върви към изчезване и е крайно време да се опитаме да извадим пироните от капака на ковчега, преди наистина да е измряла цялата нация от задушливата миризма на гъзАнгелов, Салчевци, Тиковци, Цеко Воденичаровци, Генчо Начевци и вся осталная сволоч!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
19.05.2024 10:22:03

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден за съпри ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...