Вторник, 27 Септември 2022
26
май
3
 

Диана Ковачева: 70 000 пациенти през миналата година не са били уведомени, че са останали без личен лекар

Над 1000 жалби в сектора за година отчете омбудсманът

Сряда, 26 Май 2021 | 13:11:16
3

Около 70 000 пациенти само през миналата година не са били уведомени, че са останали без личен лекар. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева по време на Международната научна конференция „Основни права и медицинско право“, организирана от И

Около 70 000 пациенти само през миналата година не са били уведомени, че са останали без личен лекар. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева по време на Международната научна конференция „Основни права и медицинско право“, организирана от Института за държавата и правото, информират от институцията на обществения защитник.

Във форума участваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, университетски преподаватели, учени, представители на съдебната власт и др.

По официални данни 73 лични лекари през 2020 г. са прекратили по различни причини своята практика и договори с НЗОК, но техните пациенти, които са средно между 1000 и 2000 души, са разбрали този факт едва след като са потърсили джипито си във връзка със здравословен проблем, посочват от там.

Омбудсманът заяви категорично, че това не е ангажимент на личните лекари, а на държавата, в лицето на отговорните институции. „Тези хора бяха поставени пред сериозен проблем, без личен лекар в ситуация на COVID, в която им е била необходима спешната му намеса, издаване на направление за специалист, за съвет или в подпомагането за решаването на здравословен проблем“, обясни тя.

Ковачева допълни, че това са средно около 70 000 пациенти, които не са знаели, че техният личен лекар е с прекратена практика.

„Има съвременни средства, включително чрез SMS-и, имейли, с които всеки гражданин може и трябва да бъде уведомен при такава ситуация. Ангажиментът няма как да бъде на личния лекар, който прекратява практиката си, най-малкото защото причината за това може да е и настъпила смърт“, каза тя.

Според нея в тази ситуация категорично трябва да се намеси държавата. „НЗОК, Министерството на здравеопазването, държавните институциите са тези, които трябва да решат проблема, така че хората своевременното да бъдат уведомявани“, категорична бе Диана Ковачева.

Тя съобщи още, че през миналата година жалбите до омбудсмана в сферата на здравеопазването  са над 1000 и са свързани предимно с достъпа до медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, качеството на медицинските услуги, съмнения за лекарски грешки, медицинските експертизи, забавяне на експертизите, здравното осигуряване и обезщетенията, проблеми за нарушени социално-икономически права и такива, свързани с издаването на сертификати за ваксиниране.

„Миналата седмица изпратих препоръка до здравния министър и той се ангажира да реши въпроса с възможностите за поправки на технически грешки  в сертификатите. Хората, чиито данни са сгрешени, на практика нямат възможност за корекция на тези данни. Другият проблем, свързан с издаването на сертификатите за ваксини, се отнася до граждани, които са си поставили две дози от различни ваксини. Към момента все още не е възможно да получиш сертификат, ако си се ваксинирал с две различни ваксини като първа и втора доза. Надявам се, че този проблем ще бъде решен“, подчерта омбудсманът.

Тя допълни, че е предложила средствата за медиците на първа линия да са несеквестируеми и да не бъдат удържани при запори, но то не е било прието. „Не беше прието това предложение, отново остава на дневен ред“, посочи Ковачева.

По думите й  увеличаването на жалбите не се дължи само на COVID пандемията, въпреки че тази ситуация  е „осветила“ редица системни проблеми, които съществуват през годините.

„Нормативната уредба и практиката по прилагането й често не водят до защита на правата на пациентите”, допълни омбудсманът.

Доц. Ковачева подчерта, че е необходимо да се предложи нов прочит на пресечните точки между основните права на гражданите и развитието на медицинското право - проблемите на доболничната помощ, медицинската експертиза, здравните предизвикателства, закрилата на здравето в условията на пандемия, съгласието за донорството.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4gZ2

Гост 26.05.2021 15:35:03

Ганю както се интересува дали работи и кога фризьорът му, автотенекеджията,фаянсаджията и адвокатът, така трябва да се интересува кога и как работи личният му лекар. Никой не е длъжен да уведомява небрежния Ганю.

Гост 26.05.2021 17:40:44

Има изключително прости двукраки с IQ под 70 сред пациентите ,които дори не знаят какво са четни и нечетни дати и не може да се ориентират в работното време на лекаря .И не става въпрос само за цигани. Освен това цоциализма ги научи само да цuцат безплатно затова може да се натресат на лекаря без записан час пред вратата. Нещо, което не се случва в истинския бял западен цивилизован свят. Само в кочинки нейде в Африка

Гешев 26.05.2021 14:41:33

За съжаление България си остава на дъното и в сферата здравеопазване в Евросюза! Причините за това са няколко: 1. Липса на заявени и преследвани последователно морални ценности и визия на българското здравеопазване!2. Липса на въвеждане на диагнстично-свързани групи в болничната сфера!3. Липса на нормативна уредба за това какви да бъдат базовите възнаграждения на всички, работещи в до-болнична и болнична помощ, адекватни на реалната икономическа ситуация в страната!4. Липса на реформа на системата и веригата от болници за долекуване! Мутрите сега организираха и владеят хосписи, санаториуми и домове за стари хора и пак правят пачки!5. Липса на стандарти, чрез които за 1 пациент/легло да се грижи персонал минимум от 5 човека, както е в Западна Европа! По този критерий, болниците за активно лечение щяха да са не-повече от 60 и нямаше да има измислени болници като Правителствена, МВР и т.н. !6. Със стари муцуни от системата на Семашко не се правят реформи и не може да се иска от тях да спазват правата на пациентите и изискванията за добра медицинска практика! 7. Онези "охлюви" от БЛС са за тотално прочистване, зашото не въведоха 20 години вече свястна програма за професионална квалификация и израстване, само се чудят как да "подгъзурват" на политическата класа в Булгаристан! Явно това има отношение и към сексуалната им ориентация! Та така: тази държава върви към изчезване и е крайно време да се опитаме да извадим пироните от капака на ковчега, преди наистина да е измряла цялата нация от задушливата миризма на гъзАнгелов, Салчевци, Тиковци, Цеко Воденичаровци, Генчо Начевци и вся осталная сволоч!


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме
26.09.2022 17:29:15 Невена Попова

Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме

„У нас грип все още няма, рано е още, но сега е най-подходящото време за ваксиниране“ ...

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив
26.09.2022 17:11:06

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив

В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...