Сряда, 18 Май 2022
29
апр
18
 

Димитър Маринов: Само "зелените" и "жълтите" рецепти трябва да останат на хартия

Петък, 29 Април 2022 | 10:09:38
18

„Имаме уверението на Министерството на здравеопазването, че отпадането изцяло на хартиените рецепти ще стане факт. Решението на Министерството е израз на диалогичност, зарад

„Имаме уверението на Министерството на здравеопазването, че отпадането изцяло на хартиените рецепти ще стане факт. Решението на Министерството е израз на диалогичност, заради големия брой становища. Искат да вземат предвид всяко едно мнение и ако има пропуски, да се отстранят преди да влезе в сила Наредбата“. Това каза главният секретар на БФС Димитър Маринов пред БНР по повод отлагането на замяната на хартиените предписания с електронни, която беше предвидена за 1 май.

По думите му това е правилният начин, вместо „нещо да се спуска със сила отгоре и след това то да не работи“.

Маринов подчерта, че фармацевтите по принцип са готови за промените, макар че и в техните среди е имало неясноти и притеснения. „Те бяха свързани основно с това, че по принцип има много малко изпълнени бели електронни рецепти, защото много рядко се генерират такива. Все още има колеги, които не са виждали такива рецепти. Говорихме с „Информационно обслужване“ да подготвят тестови рецепти, за да могат и лекари, и фармацевти да са на 100% готови, като изпробват как се работи с тях“, каза той.

Главният секретар на БФС припомни, че от първи юни 2021 г. с електронни рецепти се изписват всички медикаменти по рецептурна книжка, заплащани напълно или частично от здравната каса. „Там има също затруднения, но те се коренят в това, че трябва електронно да се генерират множество кодове, защото по тези рецепти НЗОК извърша редица контроли. Това забавяше в определени случаи получаването на рецепта. Но бялата рецепта е нещо много по-просто“, коментира той.

По думите му няма да има затруднения за изписването на електронна рецепта при домашни посещения, в по-малките и отдалечени населени места, при посещение на спешен медик в дома ви.

„Страната ни има най-доброто интернет покритие. За използването на електронна рецепта лекарите ще трябва да изтеглят мобилно приложение и чрез телефона си ще могат да генерират рецепти по всяко време и на всяко място. Няма как да се генерира предписание, без да се попълват всички реквизити. Освен това тази рецепта не може да бъде фалшифицирана, защото хартиена рецепта може да си направи всеки. Лекарят трябва да има електронен подпис за целта. Това по никакъв начин не ограничава правото на лекаря да практикува“, каза Маринов.

Според него за пациента нищо няма да се промени с въвеждането на електронната рецепта. Тя ще важи отново до 6 месеца, след тях той ще трябва отново да се яви на преглед при лекар, за да му я поднови.

За да намери електронната рецепта, фармацевтът трябва да има ЕГН на пациента и дата на изписването на рецептата, която пациентът трябва да знае.

„Има и друг вариант - след изписването на електронната рецепта лекарят може да ви генерира код, който се изпраща на вашия телефон. Вие го запазвате и този код генерира рецептата в аптеката. За всяка рецепта ще имаш отделен код в телефона си. Тази възможност я има и в момента, но никой не я ползва“, разясни още главният секретар на БФС Димитър Маринов.

Предписването на хартиени рецепти сега губи много повече време, може да се допусне грешка при изписване на данните на пациента, може да бъде загубена. Освен това лекарят може да не попълни кога, как и в какво количество се приема лекарството. С електронната рецепта лекарят по всяко време ще може да проследи как се изпълнява терапията от пациента, дали се спазва тя, от друга страна, ако пациента има електронен подпис, ще има достъп до цялото си здравно досие, включително и до всички изписани му рецепти.

„Електронната рецепта не е самоцел, тя е инструмент. Това е дигиталното модерно здравеопазване, чрез което ще има информация за всички лекарства, които се изписват на свободна продажба, не само за тези по Здравна каса. В електронната рецепта има поле и за изписвани хранителни добавки, медицински изделия, козметика“, допълни магистър-фармацевтът.

Според БФС изключения за изписване на лекарства на хартиена рецепта трябва да има за т. нар. „зелени“ и „жълти“ рецепти и за лекарствата, които се приготвят в аптеката.

Маринов съобщи още, че приключват разговорите по Методиката за аптечна карта. „Има консенсус, по който да се определят броят и дейностите на аптеките в страната. На базата на аптечната карта МЗ ще може да се види къде има твърде много аптеки и къде няма и ще може да взима аргументирани решения“, посочи той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9KS6

Лекар 05.05.2022 17:10:33

Разговор с глухи! Три съюза - БЛС, Зъболекарски съюз и повечето от БФС са против това налудно ПРЕДЛОЖЕНИЕ. Само този Глух индивид и неговата кукловодка упорстват. Познайте защо!

Гост 03.05.2022 12:53:24

Глупако, рецепта може да изпишеш прею смартфона ,но амбулторен лист с номерация,анаменза ,статус,изследвания,коснултации,терапия отразяващ медицински преглед е идиотско да се пише на смартфон на крак. Вие си останахте просто складови работници ,а не аптекари от типа ' На ти едно шише /опаковка айде пий го' Това е според вас работата на лекаря ,нешастници. Какворто го няма в ЕС .,,не трябва да ги има и тук И обратното каквото го има в ЕС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е 1:1 тук . .А в ЕС няма единствено електронни рецепти НИКЪДЕ, съшествуват и двете форми на изписване ,зашо ли се пита. Тъпанари навремето искаха пръстов отпе1атък като в Африка ,пак го нямапе в ЕС , Сега пак сеете простотии, ама ще има напразнио да си чакате рецептите в събота следобед и напразно ще звъните да тормозите лекарите -няма да имате рецепти до понеделник. Ще видите на какви пачи яйца ще седнете глупаци лобисти на полуелектронизацията, която не помага на пациента ПАК.

Лекар 01.05.2022 12:57:28

Рецептата е атрибут на работата на лекаря. Тя е документ на крайния етап на диагностиката. Фармацевтът има само едно право - да не я изпълни, т. е. коректив. Не отнемайте правото на лекаря да бъде лечител 24 часа и навсякъде!!!

Гост 01.05.2022 11:08:45

В Европа как е. другарю? Да не би да са останали само зелени и жълти на хартия? М?

Силвана Петрова 30.04.2022 16:56:58

Сербезова и компания не се наядоха! Разхвърля своите пудели да й вършат черната работа, а тя предаде МЗ на МФ!

Лекар 30.04.2022 13:05:59

Ужасен тип! Срам ме е, че сме следвали заедно!

Гост 29.04.2022 16:47:32

И Сталин е бил генерален/главен секретар!

Гост 29.04.2022 16:21:11

Заради този индивид БФС дължи извинение на обществото! А той няма доблест дори да се защити! Скрил се е като миш…чи…ца.

Психиатър 29.04.2022 16:17:41

Мата Космата е обградена с мутри и педали. Обърнала е МЗ на бардак. Поредицата бракове е поради психичен брак.

ЛЕКАР 29.04.2022 15:43:36

Казаха ми, че този от снимката имал една мечта- да стане медицинска сестра на някой лекар. Е, аз няма да го взема! Ще ми плаши пациентите! И налита на конфликти. Вероятно зад ината му има пари. Много пари!

Д-р Иван Стоянов 29.04.2022 14:26:56

Този мутроподобен примитив е наемния убиец на Сербезова, който й подава топката да изпълни поръчката на фарма-мафията за генерично заместване и натикване на лекарите в ъгъла на лечебния процес. Ние ще носим отговорността, а те ще си търгуват боклуците. Най-наглото е, че ще убият и единичните аптеки, за да могат веригите да прилагат всичко.

Гост 29.04.2022 13:41:38

Радикално решение: Господинът да бъде освободен от административния пост и да бъде пратен да командва в аптека.

Гост 29.04.2022 13:16:53

Продавачо, не по-високо от марулите!

Лекар 29.04.2022 12:13:19

Тия няма лки да спрат да дават акъл на лекарите?! Хайде стига сте се пробвали на наш гръб! Половината сте искали да учите медецина, но не са ви стигнали силичките и затова сте станали продавачи! Не ни учете как да лекъваме пациентите си!

Лекар 29.04.2022 11:22:21

Този фармацевт трябва да бъде поставен под контрол. Явно иска да уязви лекарско то съсловие. Препоръчвам да не му давате трибуна. Той си служи със сталинистки подход!

Гост 29.04.2022 13:06:52

Ами той и физически прилича на....

Лекарка 29.04.2022 11:21:27

Няма ли да се спрете с тези глупости! За какво трябва пациентите да ходят на всеки 6 месеца за всяко хапче! Колко лекари останаха, спрете тази затормозваща дигитализация, не може вече да се диша!

GP месеци преди реформата на Тонев 29.04.2022 11:02:35

колегата и хал хабер си няма от ел .рецепти.Точно обратното...жълтите и зелените трябва да са електронни,а не белите.И да не се интервюират фармацефти.....те сеа просто изпълнители......чували са за ел рецепти,идея си нямат как се съставят!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани
17.05.2022 19:01:31 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде ...

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва
17.05.2022 17:19:37 Надежда Ненова

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва

На първо място съм лекар и няма как да съм на различно мнение от колегите на Събора, че в определ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...