!
Неделя, 19 Май 2024
08
авг
3
 

Димитър Маринов: Системата в момента разрешава да се задържат лекарства, за да бъдат по-изгодно продадени извън страната

Генеричната замяна би разрешила до голяма степен проблема с недостига, смята той

Вторник, 08 Август 2023 | 17:42:29
3

„В момента системата разрешава по веригата избрани участници, не всички, да задържат количества, и съответно е доста по-изгодно тези количества да бъдат продадени извън страната, където облагата е доста по-голяма, в сравнение с няколкото процента

„В момента системата разрешава по веригата избрани участници, не всички, да задържат количества, и съответно е доста по-изгодно тези количества да бъдат продадени извън страната, където облагата е доста по-голяма, в сравнение с няколкото процента, които търговецът на едро би получил, в случай че ги реализира в страната“. Това заяви в интервю за БГНЕС председателят на БФС Димитър Маринов. Той бе категоричен, че става въпрос за пари и уточни, че по неофициални данни оборотът от износа на такива лекарствени продукти към този момент надхвърля 300 млн. лв. на година.

По думите му цели аптеки, съответно и техните пациенти, нямат регулярен достъп до избрани лекарствени продукти или им обезпечават количества, които са по-малки, отколкото са нуждите на пациентите, които търсят лекарства в тях.

Той поясни, че една аптека може да има достъп до всевъзможни лекарствени продукти, които са налични в страната, друга пък изобщо да няма достъп до тях.

„Ако ти си част от една вертикална структура, т.е. аптеката е обвързвана със склада, а пък складът може да е обвързван и с производител, имаш доста по-сигурен достъп до лекарствени продукти, което е преразпределение на пазара на търговия на дребно с медикаменти. Другояче казано, някой се възползва от цялото това нещо, с цел да получи предимство на пазара“, коментира още председателят на БФС.

Според Димитър Маринов идеята да се подобрят функционалностите на системата СЕСПА е много добра, защото трябва да се знае във всеки един момент къде са медикаментите в страната и да няма възможност складовете да укриват количества. Също така фармацевтите трябва да имат достъп във всеки един момент до реална информация относно медикаментите, с които складовете разполагат.

По думите му ДДС върху лекарствата също трябва да се намали, защото това ще доведе до намаляване на крайната цена за пациентите.

Председателят на БФС засегна и темата за генеричната замяна. Той бе категоричен, че в голямата си част проблемът с дефицита на лекарства може да бъде преодолян, ако се разреши генерична замяна.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GRTV

ОПЛ 09.08.2023 10:55:21

А какво прави БФС?! Защо позволява да се задържат лекарства? Вместо да се напъват да се правят на лекари да си свършат работата в тяхната къща!

Гост 09.08.2023 09:47:55

Този човек е вреден за лекарското съсловие

Мръсни мултаци! 08.08.2023 20:51:57

„Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна“. С тази реплика бившият председател на Народното събрание, председател на Комисията по култура, министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов обобщил случващото се в парламента при обсъждането на поправки в закона за домашното насилие. И да не би някой да е изненадан? Вулгарното изказване той направил пред зам-председателите на парламента Росица Кирова от ГЕРБ и Никола Минчев от ПП-ДБ. Микрофонът обаче бил включен и простащината на Рашидов лъсна в целия си „блясък“. Когато става ясно, че изреченото е станало публично достояние, Рашидов се извинил „на цялата общественост“. Извинение дължат също Кирова и Минчев, които не са реагирали остро на своя колега… От Българския фонд за жените в емоционална реакция поискаха оставката на Вежди Рашидов. Прави са, но той няма да я подаде. Защото той е сигурен, че е казал истина, която другите лицемерно премълчават. Грешката, според него е, че не се е усетил за микрофона. Но Рашидов не трябва да напуска НС. Там той е същото недоразумение, каквото е паметника на съветската армия в центъра на София, известен като МОЧА. Както монументът отразява фактическата окупацията на страната ни от червената армия, така и Рашидов отразява простащината, прикрита с титла „академик“, дадена му от някаква руска организация. Част от членовете на този институт се обявиха против войната срещу Украйна, но Рашидов не е сред тях. Което означава вероятно, че подкрепя насилието срещу цяла една държава и нейния народ. В българския парламент никой не го попита за това. Нито медиите... Какво остава тогава за някакви „к**ви“, които се били сетили след време да се оплачат, че са насилвани. Прав е Веждичката да говори каквото му дойде на ума - последствия няма. Затова нека седи Рашидов на подиума на председателството, за да виждаме всички какъв субект представлява хиляди избиратели. А избирателите му да се запитат дали го подкрепят или се срамуват. Рашидов в НС е символ на онова, от което трябва да се отървем, за да отлепим от пропастта и мрака. Присъствието му ни крещи в лицата всеки ден, че още нямаме сили да се справим с това. Рашидов със сигурност има думи, с които да опише и нашата нерешителност, не се съмнявайте. Пред свои другари по простащина и без включен микрофон. Всъщност за Вежди или за нас е позорът?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
19.05.2024 10:22:03

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден за съпри ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...