!
Събота, 27 Юли 2024
25
авг
49
 

Директорът на „Майчин дом“ получава над 60 000 лв. на месец, персоналът средно 2500

Проблемът се получава, когато изпълнителният директор работи освен като такъв и като лекар в същото лечебно заведение, казва проф. Костадин Ангелов

Петък, 25 Август 2023 | 15:15:24
49

Над 60 000 лв. на месец получава проф. Иван Костов, директор на най-голямата АГ болница в страната „Майчин дом“, докато персоналът в лечебното заведени получава средно по 2500 лв. Сам по себе си въпросът не е в размера на заплатата. Лекарит

Над 60 000 лв. на месец получава проф. Иван Костов, директор на най-голямата АГ болница в страната „Майчин дом“, докато персоналът в лечебното заведени получава средно по 2500 лв. Сам по себе си въпросът не е в размера на заплатата. Лекарите по цял свят са най-високоплатената професия, особено хирурзите, и доходът на проф. Костов едва ли ще смути някого в Европа. Проблемът е в огромната ножица между тези суми и получаваните от други лекари в системата и в болницата, който повдига въпроса за справедливостта.

Това показва пространен анализ на състоянието на болницата, публикуван в днешния брой на „Капитал“.

"Майчин дом" е болницата с най-много раждания в страната - над 3 хиляди от общо 57 хиляди през миналата година. Отделно се извършват близо 7 хиляди операции, 86 - за лечение на онкологични случаи с робот "Да Винчи". Болницата не предлага напълно уникални услуги, тъй като и акушеро-гинекологичните (АГ), и неонатологичните отделения са доста на брой. Само в София има още 10 АГ-клиники, като отделно от това отделения има и в много многопрофилни болници. Според лекарите в "Майчин дом" при тях, обаче, се прехвърлят възможно най-тежките случаи на родилки и деца, с които другите не могат да се справят.

Дъщерно дружество, 100% собственост на болницата е Медицинският център "Майчин дом" - специализирана поликлиника, в която се извършват прегледи и консултации.

Директорът на голямата болница отговаря за управлението и на медицинския център

От данните в няколкото одита, направени на "Майчин дом", може да се каже, че на ниво финансови резултати тя е от по-добре управляваните болници. Броят пациенти е устойчив, даже малко нараства през последните три години. Приходите растат - със 17% за 21-ва година и с още към 8% следващата - стигат близо 28 млн. лева. Около 60% от тях идват по клинични пътеки от здравната каса, останалите са от платени здравни и немедицински услуги. Финансовият резултат е положителен, макар с миниатюрен марж. Това не е случаят от предходното десетилетие, когато в тази и другите държавни болници са натрупани големи загуби и от тогава висят за изплащане задължения. Вижда се също, че болницата не може да се разпростре в разходите - 70% от тях отиват за заплати, другите по-големи пера са за медикаменти и външни услуги.

С други думи не е съвсем лесно за директора едновременно да запази броя лекари и санитари, (от което зависят и приходите), да им вдигне заплатите и да запази финансовия резултат положителен. Данните даже показват, че това донякъде се случва. Като общи числа броят заети остава стабилен, разходите за персонал са нараснали с 42% за последните три години, а средното заплащане е с 46% по-високо. Но

дяволът се крие зад средните числа

Там трябва да потърсим обяснение за недоволството в "Майчин дом".

Началните основни заплати на заетите в държавните болници се договарят в Колективния трудов договор в "Здравеопазване" и не могат да бъдат по-ниски от това. Проверката в "Майчин дом" показва, че към 21-ва година това не се спазва там. Например, ако договореният минимум за началник на клиника е 1700 лева на месец, в "Майчин дом" те са около 1250 лв. Лекарите с две специалности се движат в диапазона 964 до 1120 лева, въпреки, че минимумът е 1400.  Това, да припомним са основни заплати. Реалното заплащане се формира заедно с с т.нар. допълнително материално стимулиране (ДМС) от парите от здравната каса, избор на екипи и всякакви платени от пациентите услуги.

В случая с "Майчин дом" лекарите потвърждават, че ръководството е субективно и че едни лекари са фаворизирани спрямо други. В анонимните сигнали се посочват случаи на тежка "шуробаджанащина" както в болницата, така и в катедрата. Липсата на ясни принципи за израстване на медиците и определяне на възнагражденията се потвърждава и от първия одитен доклад от министерството от 2022 г.

В медиите от месец насам се върти числото 1.7 млн. лв., колкото е брутният доход на директора на "Майчин дом" от 2020 до първото петмесечие на 2022 г. - за времето на одита.

Измерено в месечни заплати данните показват, че за 2020-та средно на месец е получавал 54 хиляди лева, следващата година 60 хиляди, а до май на 22-ра - 68 хиляди лева. Това не е най-високата заплата на болничен директор в България, но е най-високата на директор на държавна болница и

годишно възлиза на повече от печалбата на болницата –

виждаме това от декларациите, които те са задължени да подават в КПКОНПИ. Тоест това са официални и декларирани доходи, за разлика от вероятно гигантските суми, които в здравната система се събират "на ръка" от пациенти и никога не се декларират.

В договора за управление има опит това да се регулира. Там се казва, че заплатата на директора е 4 пъти средната брутна заплата в болницата и не повече от 12 пъти минималната работна заплата, тоест 8520 лева за миналата година. Как тогава стават 68 хиляди? Одитите го установяват, а най-вероятно през цялото време са го знаели и здравните министри, на които по договор се дават подробни отчети.

освен от основния си договор за управление, директорът получава в пъти повече пари за дейността си като лекар - преглежда, оперира и си разпределя такси от платени услуги, избор на екип и не на последно място –

отчислява си от немедицински приходи на болницата - ВИП-стаи, паркинг, наеми, барчета и др.

Повечето от това е в разрез с договора му за управление, което отбелязват и одиторите.

От една страна той извършва прегледи в медицинския център на "Майчин дом", където лекари от болницата са наети по граждански договор, той включително и получава почти половината от изплатените суми на всички 58 лекари. На практика той ползва клиниката като частна - извършва прегледи и си отчислява почти пълното заплащане от пациенти - това не би му било позволено в частна клиника. Според договора си за управление, той е можел да работи като лекар само два дни в седмицата и при спешен случай, и освен това - да преподава в медицински университет. Одиторите посочват, че безсрочният граждански договор с медицинския център се приравнява на трудов договор, какъвто не му е разрешен. Отделно от това в КПКОНПИ беше подаден сигнал, че от 12 години проф. Костов е в неплатен отпуск от друга АГ-болница - "Шейново", също по трудов договор.

Отделно идват извършените операции с медицинския робот "Да Винчи", върхова технология в хирургията, закупена с пари на здравното министерство, болницата и Медицинския университет. Този апарат е нещо като "частната машина" на проф. Костов. С него до преди година работи само той, едва от миналата година се включва друг лекар и дотолкова, въпреки че сертифицирани за работа с него има още няколко лекари.

Проф. Костов защитава допълнителните си възнаграждения като лекар и се позовава на Закона за публичните предприятия и становище от социалното министерство по запитване на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков". Според тях директорите могат да работят като преподаватели във висше училище и/или като лекари без ограничение за времето." Отделно от това професорът е преподавател в катедрите по АГ и на Медицински университет - София, и на Медицински университет - Варна.

Но това не е всичко - проф. Костов започва и нова работа - в частния център "Фемиклиник". Там директор е дъщерята на назначения от Костов директор на "Майчин дом - медицински център". А съсобственикът също има и фирма за медицински изделия и импланти "Медикард", с които снабдява болници, включително и "Майчин дом".

Нито един от одитите не изследва темата за конфликта на интереси. За разлика от случая с пребивавалия за кратко като директор на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев, например, който беше принуден да се оттегли от поста си заради конфликт на интереси - подписал договор със себе си да продължи да оперира в хирургичното отделение, както до тогава.

Как да се управляват болниците?

Решение дали в "Майчин дом" се случват нередни неща остана да взима здравният министър проф. Христо Хинков, който едновременно смята, че държавните болници са феодализирани структури и трябва да се вземат мерки, но пък в "Майчин дом" проблемът е междуличностен.

Засега министърът очевидно се страхува да погледне в детайли в договорите на издържалите конкурс, често в конкуренция със себе си, директори на държавни болници и да намери в тях основания за регулация на заплатите им, ако те се различават драстично от тези на останалите служители в болницата и не се изчисляват според договора им за управление. А освен това да намери начин да ги задължи да дават справедливи възнаграждения на служителите си.

"От прегледи са тези милиони, не са от заплата. Сега, как се разпределят вътре в болницата тези доходи, как се разпределя доходът от избор на екип, това е нещо, което аз съм си поставил за цел да проверя, да изследвам, да видя къде е възможно да се намали доплащането от страна на пациента", казва министърът.

Според проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната здравна комисия от ГЕРБ, които предизвикаха изслушване на служебния министър по казуса "Майчин дом", договорите за възлагане на управлението са ясно разписани по отношение на формирането на заплатите на изпълнителния директор и няма нужда от промяна или реформа.

"Проблемът се получава, когато изпълнителният директор работи освен като такъв и като лекар в същото лечебно заведение. Именно това е и причината за формирането на високите възнаграждения на някои изпълнителни директори. Решението е едно. Изпълнителните директори да могат да осъществяват лечебна дейност в лечебното заведение и/или в дъщерните му дружества, но без право на възнаграждение за нея. В противен случай е конфликт.

Концентрацията трябва да е само на едно място, ако целим ефективност и резултат",

смята той.

Между другото, измежду големите болници, директорът с най-ниска заплата е д-р Венелина Милева на "Аджибадем Сити клиник Токуда" - частната болница, която е добре управлявана и много успешна. Като мениджър д-р Милева не практикува по специалността си.

Други препоръки, които министърът потвърди, че обмисля е да се въведе мандатност на директорите, да са публични критериите за заплатите, които да изключват субективност на определящия ги началник. Възможност кариерното развитие на лекарите и сестрите да не зависи от преките началници биха могли да бъдат конкурсите за специализанти и това най-добрите да могат да си избират къде да започнат да се обучават и работят, а не да зависят от това дали наследниците на някой от лекарите в болницата кандидатстват и със сигурност ще спечелят мястото.

Целия текст на „Капитал“ може да видите тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3%8R

Гост 20.09.2023 17:40:50

На първо място по приходи за миналата година е директорът на Белодробната болница в Хасково. Има 50 легла. Абе, как стават тия работи. Много институции спят дълбок сън!!

Гост 31.08.2023 12:13:47

Директорите на две държавни и една общинска болница са получавали чист месечен доход от над 40 000 лева през 2022 г. Това показват данните от подадените от тях декларации в Комисията за противодействие на корупцията, съобщава БНТ. Данните показват, че съществува огромен дисбаланс в размера на заплащането между ръководство и медици. Това са седемте директори на държавни и общински болници, които имат доход между 300 000 и 800 000 лева на година. Освен заплатата, тук се включват например клинични проучвани, заплащани от фармацевтични фирми, работа като едноличен търговец, консултантска дейност. вни и общински болници, в които директорите получават годишна заплата и добавки към нея над 100 000 лева? Проверката ни показа, че това са 10 лечебни заведения. А осем директори успяват само от заплата и бонусите към нея годишно да си осигуряват между 150 000 и почти 300 000 лева. Правим уточнението, че това е данъчна основа - тоест сума дори по-малка от чистия доход. Три от тези болници са в столицата, 4 от тях - в неголеми градове като Карнобат, Мадан, Самоков и Сандански. 67 429 лева – толкова получава средно на месец от заплата и друга стопанска дейност директорът на общинската БелодробнНа второ място е директорът на Майчин дом в столицата - с над 50 000 лева месечно. Тази година в болницата имаше протести срещу него, от здравното министерство не откриха нарушения. Директорът отказа коментара болница в Хасково. С над 42 000 лева на месец на трето място по доходи сред директорите се нарежда ръководителката на общинската очна болница във Варна. Тя отказа да говори с екипа ни. И в тази болница не са достигнати нивата на заплати на медиците съгласно КТД. Кои са столичните държа. Повече информация в статията на сайта - pariteni.bg Директор Майчин дом - 600 000 лева Директор Свети Наум - над 400 000 лева Повече информация в статията на сайта - pariteni.bg Директор Шейнова - над 200 000 лева Директор МВР болница - над 200 000 лева Директор УМБАЛ "Цаарица Йоанна - ИСУЛ - 200 000 лева

Гост 30.08.2023 17:56:02

Хинков, какво е това безсрамие!защо мълчиш??? Какво още ти трябва - твоят човек Костов се оказа в многогодишен неплатен отпуск от Шейново, докато се прави на директор на друга болница. Взема пари от паркинг, стаи; барчета в държавната болница. Ползва си робота като частна собственост, рекламира се с него, гаври се с лекари и акушерки, определя си сам ДМС. НЗОК установява неправомерно получаване на суми. Ти къде спиш, бе? Вече всички в медицинските среди те знаят! Край, вече си символ на безобразие и безочие. И теб хората няма да те търпят. Скоро заедно с протежето си ще ви покажат вратата. Дано си доволен, че за нула време се орезели! И ти се гавриш с хората, ама не забравяй, всичко се връща!

Мустафа Емин 30.08.2023 13:39:18

Само следете резултата на ДБ ПП на изборите. Чадърът над Костов е най-силното доказателство, че не са никакви носители на промяна, обикновени мошеници. Дори по-корумпирани от другите. Предишните като станеше напечено поне сритваха Костов от време на време, независимо колко им се предлагаше. Тези се оказаха най-лесни за купуване. И не много скъпи. Знаят си колко струват.

До запознатия 30.08.2023 12:25:02

Ей, смешко! Я виж твоя човек как се е хабилитирал и къде. Не забравяй, че има документи за всичко! Като започнаха да излизат страхотии всички се изпуснахте, нали?! Болницата по-затрита не може да стане! Я питай в Шейново и в Света София за твоя човек? Я питай и защо са го изгонили от майчин дом като специализант?! Знаеш нали, многознайко!

До в края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 30.08.2023 12:21:34

Ти нормален ли си? Къде сравняваш едното с другото! Ако не си разбрал директорът на Майчин дом ЧЕРПИ ОТ ОБЩЕСТВЕН РЕСУРС и УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА!ТОЙ СИ ВЗЕМА ОТ ПАРКИНГ, БАРЧЕТА, СТАИ, КОИТО НЕ СА НЕГОВИ, А НА ДЪРЖАВНАТА БОЛНИЦА! ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ БАВНО МИСЛЕЩИ, СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ! ЛЕКАРИТЕ В БОЛНИЦАТА, КОИТО СПАСЯВАТ ЖИВОТИ, ВЗЕМАТ ПО-МАЛКО ОТ КАСИЕРКА! Следващият път вземи малко помисли или попитай да ти обяснят достъпно за какво става въпрос! Все разбирачи. Опитай пак да оправдаваш безобразията на тоя и оня самозабравил се комплексар, който ако не гепи нещо, което не му се полага, не може и 5 лева да изкара с ум и ръце!

Гост 30.08.2023 13:38:56

Малоумник, кафетата и сандвичите в барчето по здравна каса ли ги раздават??

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 30.08.2023 06:04:09

1. Пиерос Сотириу – 600 хил. евро на година Кипърският централен нападател акостира на Хювефарма Арена в началото на миналата година, но бързо се превърна в основен футболист и реализатор на отбора от Разград. За да подпише договора си с орлите, Пиерос Сотириу се съгласи на редуцирана заплата в сравнение с това, което получаваше в Астана. В Казахастан Сотириу получаваше около 800 хил. евро на година, но за да подпише с Лудогорец той направи компромис и сега защитава зелената фланелка срещу „скромните“ 600 хил. евро на година, което автоматично го прави най-скъпоплатеният футболист в родния елит. 2. Кирил Десподов – 40 хил. евро на месец Кирил Десподов се завърна в родния футбол с гръм и трясък след неуспешен престой в Италия където не успя да се наложи в състава на Каляри. Шокиращо или не, Десподов всъщност получава по-висока заплата в новия си отбор отколкото в италианския тим. Лудогорец успя да уреди трансфера на бързоногото крило срещу сумата от 2 млн. евро и по този начин го направи един от най-скъпите трансфери в историята на българския футбол. Ето и хронология на заплатата, която получаваше Кирил Десподов като футболист на ЦСКА-София, Каляри и Лудогорец: ЦСКА-София – 5 000 евро на месец Каляри – 35 000 евро на месец Лудогорец – 40 000 евро на месец 3. Тодор Неделев – 20 хил. евро на месец Любимецът на феновете на канарчетата нееднократно отказа любопитните оферти от страна на ЦСКА-София, Левски и Лудогорец. Носещ жълто-черната любов в сърцето си, Тошко наскоро преподписа с Ботев (Пловдив) и защити за пореден път думите си, че в България ще играе само за отбора, от който е тръгнал за големия футбол. Предполага се, че креативният футболист и капитан на Ботев (Пловдив) защитава цветовете на своя тим срещу заплащане от 20 000 евро на месец, което го поставя много високо в класацията по заплати на футболисти в България. 4. Жорди Кайседо – 15 хил. евро на месец Драмата с трансфера на новата перла в атаката на червените бе пълна. Проблемите, които той имаше с бившия си отбор, не му позволиха трансфера на Армията да се случи лесно, но в крайна сметка той подписа с новия си клуб и бързо успя да се аклиматизира към условията на българския футбол. В момента той е един от най-добрите голмайстори в родното първенство и съвсем заслужено прикова интереса на някои световни грандове като Бока (Хуниорс), а и отбори от Западна Европа като Спортинг (Хихон), чиято оферта от 4.5 млн. евро бе отказана от Гриша Ганчев! Еквадорецът ниже гол след гол с червения екип срещу месечно възнаграждение от 15 000 евро на месец, а това означава, че той е сред най-добре платените футболисти в родния елит. 5. Юрген Матей – 15 хил. евро на месец По темата за заплати на футболисти в България няма как да изпуснем възможността да говорим и за новия капитан на ЦСКА-София Юрген Матей. Партньорството в отбрана с Мено Кох превърна ЦСКА-София във втория най-добре защитаващ се отбор в Първа лига, а стабилността, която Матей излъчва, не остана незабелязана от Стойчо Младенов и Гриша Ганчев. Треньорът на червените даде капитанската лента на Юрген Матей, а Гриша Ганчев възнагради финансово нидерландеца като го направи равен по заплащане с Жорди Кайседо и сега и двамата прибират по 15 000 евро на месец. 6. Димитър Илиев – 8 хил. евро на месец На другия полюс по темата за заплати на футболисти в България е Димитър Илиев, но това определено не се дължи на поради липсата на класа. Митко Илиев е двукратен носител на отличието Футболист на България – за 2019 и 2020 година, а в последните 5-6 години се превърна в константа при голмайсторите. За съжаление, Христо Крушарски и наложената от него финансова политика в отбора на Локомотив (Пловдив) е безкомпромисна и дори двукратен носител на отличието Футболист на България не може да получава повече от 8 000 евро на месец. Именно срещу тавана на заплатите се разписва капитанът на Локомотив (Пловдив). 7. Георги Миланов – 7.5 хил. евро на месец Положението със заплати на футболисти в България не винаги е цветущо, а добър пример за това е отборът на Левски. Финансовите проблеми на синия клуб принудиха Наско Сираков да прибегне до драстични мерки с редуциране на заплатите на футболистите, а пръв на подобна мярка се съгласи не кой да е а Георги Миланов. Българският национал се е съгласил на новите параметри по договора си, които спрямо стария договор изглеждат така: Заплащане според стария договор – 15 000 евро на месец Заплащане според новия договор – 7 500 евро на месец

Гост 30.08.2023 10:39:47

Дебил, това е свободния свят и пазарната икономика! Псевдопрехода са доходите на Костов и подобните му феодали. Но ти няма да разбереш разликата и ще продължиш да спамиш с глупавия си текст

запознат 29.08.2023 21:20:06

Ей тази стара чанта Елена Георгиева не се спря...... Никаква загуба не е за болницата а и за друга болница. Да се беше хабилитирала, ама за това трябва да си напъне дебелия задник и да напише една дисертация.... Не че симпатизирам на Костов, но като лекар и мениджър е светлинни години над тази! Сега по общото правило на тъпата ни държава ще го махнат и ще сложат няко човек на ДБ-Илко- ГЕРБ, който в разрес със ЗЛЗ ще върне тази пачавра и после ще забатачи болницата, но понеже никой няма да му търси отговорност(пътеките са недофинансирани), така ще си отмине всичко....

Гост 29.08.2023 22:35:43

Той Илко сложи Костов когато беше министър на президента. Не знам как е по закон сега - при всяка смяна на партията ли има право да назначава нов директор?

Plamen 29.08.2023 00:22:58

Точно за"Майчин дом" в София нямам думи. Ще получава човека, като има кой да му ги дава. Да не говорим, че преди 9 месеца, когато жена ми беше постъпила там искаха, да си оставяме детето или да го "махат" понеже щеше да се роди с лицев дефект, "да ми е живо и здраво" и бяха и на говорили куп неща. Само да вметна, че за 2 дена се родиха 3 мъртви деца

Брюксел 28.08.2023 15:31:42

Най--умиращата нация в Европа,привилегии само за богати ЗАТВОР!

1262 28.08.2023 14:24:38

Директорите на банките също получават такива пари, че и повече. При несравнимо по -малка отговорност. Ама за тях не пишете. В банките парите не са техни, а наши.

Надзератела 28.08.2023 10:25:24

Затвор,при мен.

Кака Гина 27.08.2023 14:41:43

Кой работи бе заблуден х...й.? Измамник Костов ли бе? Докато има такива помири. ще има и тарикати

Груйо 27.08.2023 14:37:13

Хинков как да махне проф.Костов от директорията пост като е получил 300 000лв.бонус.Дане е луд психаря гном да го отстрани.Стачки до дупка и сваляне на Хинков и неговите заместници от МЗ.Всички тези богоизбрани да ги разследва прокуратурата и да си получат заслуженото.ИЗРОДИ крадливи

ФАКТ 27.08.2023 09:41:49

Всичко е законно. Който работи печели колкото работи

дефакто 27.08.2023 12:38:12

Тази опорка я продай на министъра. Робот купен с пари от държавата и жт болницата години ексклузивно се ползва само от директора на болницата, като за това по решени от него правила той получава бонуси. Никой друг не се допуска до златната роботна крава. Който работи, казваш печели. Директора на болницата принуждава подчинените си да му насочват пациенти, дори ги кара да фалшифицират документи, за да може да отчете дейност като велик хирург, какъвто всички знаят не е. Който работи, казваш печели. Директор на държавна болница решава да получава дивидент от всяка печеливша дейност в болницата, в резултата на което неговата лична печалба става в пъти по-голяма от тази на собственика на болницата. Болницата не може да инвестира, но директорът може. Който работи, казваш печели. Директор на държавна болница, след като е точил здраво болницата си прави частен център с конкурентна на болницата дейност, като го регистрира на роднина. Явен конфликт на интереси. Модел Кремиковци. Който работи, казваш печели. Други казват, че много хора работят, за да печели един човек. Министърът нищо не казва. Гъне се като безгръбначно.

Гост 27.08.2023 09:16:51

Демократична България? Ха-ха-ха. Чадърът над Костов казва всичко. Колко са демократични и колко се борят с корупцията. Нека си го държт. Идат избори. Добре е хората да имат нагледен пример какви ги вършат, че по приказките са голяма работа

Гражданин 27.08.2023 00:02:19

Хинков е едно от най-големите разочарования! Да каже има ли съвест да прикрива и толерира такива индивиди! Не го е срам, иначе демократ се пише! То не беше мазане, то не беше неглижиране и унижаване на медици, то не беше увъртане и опъване на политически чадър. Демократична България трябва много да я е срам от него! Хинков ясно показа на чия страна е и какви интереси защитава! Така да се орезили ….. че вече неговото име е символ на едни много неприятни неща!

Плачиент 26.08.2023 20:43:07

Това е навсякъде! И на фона на голямото крадене,населението страда и с всяка година намаля. На такова крадливо и безбожно племе най му отива КОМУНИЗЪМ!!

Въпросите 26.08.2023 18:55:20

Хинков и компания ще пазят статуквото, защото и той и замовете му са затънали до шия. Чакайте да се завърне Парламента през септември. Ще започнат въпросите по същество!!!???

Гост 26.08.2023 18:18:59

Аналогично е положението и в ИСУЛ. Шуробаджанащина....... Не е ясно как се разпределят парите - ИЗБОР на ЕКИП, КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ и т.н.. НЯКОИ като доктор ИЛИЯ ГАБРОВСКИ от Отделение Лъчелечение има допълнителен трудов договор /втори трудов договор - 0.25 / за 3/три/ нощни дежурства месечно. Да се ИЗВЪРШИ ЦЯЛОСТНА ФИНАНСОВА ПРОВЕРКА - оснжвни трудови договори, втори трудови договори, граждански договори и т.н.., КЛИНИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ - екипи, разпределение на финансовите средства.

Ина 26.08.2023 18:03:09

Интересно,защо само Майчин дом защо не се провери 5Градска болница.Какви Злоупотреби какво чудо.Намаляват платен годишен отпуск работи се без дмс най-ниските заплати

Гост 26.08.2023 18:09:12

5 градска е общинска болница. Собственост е на столична община. Майчин дом е държавна болница. Министърът еднолично назначава и освобождава директора и. Ако има министър. Май няма.

Имаме ли министър? 26.08.2023 17:59:57

Хинков, къде си? Да си безсилен, не си. Да не е ясно какво се случва, не е. Защо се криееш и пазиш крадеца? За това ли те сложиха министър?

Узаконени кражби 26.08.2023 17:34:16

И лекари и учители, все им е малко. Нито частните прегледи, нито частните уроци са довели до намаляването на болести и увеличаване на знания. А също и повече приходи в хазната. Кой се интересува от тези пари? Само, тези, които ги получават и искат ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ!

Проблемна 26.08.2023 17:24:31

НЗОК се източва по много лесен начин. При преглед лекарят- специалист ти казва, че имаш полип на матката и трябва кюртаж. Обаче след извършения "кюртаж" ,ти казват , че полипа не е махнат. В епикризата няма диагноза, а пък кюртажа е извършен. И естествено, че касата ще плати. Но какво е в действителност и какво е извършено на пациента?

Гост 26.08.2023 17:23:28

По - нагли от наглите И министър и институции по- безсилни от безсилните Смешна държаава ФеодалнаРепубликаБългария

Лазарова 26.08.2023 17:12:17

Моят коментар е за некачествените прегледи, а оттам и диагнози, било то по направления или със заплащане при специалист. И правя предложение за направленията. Ако не си доволен от първият преглед при специалист, втория преглед да имаш право да го смениш. Понякога пациентът се сблъсква, независимо от начина на заплащане при лекар-специалиста , да не получи адекватна помощ.

Гост 26.08.2023 16:13:57

Защо НЕ ЧУВАТЕ за ЗАПЛАЩАНЕТО на ТРУДА в ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: медицинска сестра - 1500 лева, лекар със специалност - 2 100 лева. Кога ще бъдат премахнати т.нар. КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ, който ФЕОДАЛИЗИРАХА медицинската общност РАЗДАВАНИ БЕЗ КРИТЕРИИ и ПРАВИЛА от длъжностните лица - Началници на Клиники, на Отделения и Директори на Болници?????

Беси 26.08.2023 14:45:25

Мафия крадци

Боби 26.08.2023 13:41:00

Бреейй, нито президента, нито министър председателя на страната, нито депутатите, нито министрите са с такива големи заплати! Редно ли е това един директор да е с по- голяма заплата от самия му министър?! Щом си директор ще работиш само това, без други странични дейности, за да може да се справяш добре с управлението!

Боби 26.08.2023 13:36:30

Бреейй, то нито президента, нито министър председателят на страната, нито депутатите и министрите са с такива големи заплати!!! Щом да директори ще работят само като такива без други странични неща!

Боби 26.08.2023 13:30:55

Ами ненаситни са, разчекнали да се на сто места, та съм сигурна, че на никое от тях не се справят както трябва! Та малко ли им заплата от около 12 000 лв, та трябва и да преглеждат, преподават, та и е други градове и кога и как имат време в денонощието да управляват ефективно и такива големи болници?!

Бялата мафия 26.08.2023 11:54:31

Моят личен лекар е Господ ,другите ,,доктори,,с огромните заплати лъжат пациента ,лъжат здравната каса ,гледат те като ходещ портфейл и нищо друго!Ужасен ужас!!

Изход има 26.08.2023 11:34:04

Но колегите ми предпочитат да застават едни срещу други:сестри срещу сестри,лекари с/у лекари ,лекари с/у сестри и обратно,вместо всички да излезем заедно с/у мафията в "здравеопазването"в наш и в интерес на пациентите.

Непукист 26.08.2023 08:12:10

Спокойно бе хора стотинка няма да занесе на онзи свят бъдете сигутни, колкото занесе и Алексей Петров от несметното си богатство. Утре ще ритне камбаната и до там. Бъдете сигурни, че нищо не му е сладко нито храната, нито пиенето, нито любовта. Жалко, много жалко.

Гост 26.08.2023 07:50:35

Същото е в УСБАЛО. И там е шуробаджанащина......

Гост 25.08.2023 19:34:21

Майчин дом, я изплюйте камъчето колко кадърен АГ е Костов и какво щеше да прави, ако не е директор

Гост 25.08.2023 19:09:50

Няма държава в здравеопазването, има лобистки директори и отчисления в черни партийни каса. Затова и лекарите няма да ги има. Скоро. А сестри медицински отдавна няма...

Ф22 25.08.2023 18:30:35

Този поне е директор на болницата! Ами вечните директори на Софийските ДКЦ та са още по-ьаслужили проверка на КПКОНПИ и Прокуратурата, заедно с адвокатурата им!

888 25.08.2023 18:06:40

В Първа градска е същия батак. Разпределението на КП е по усмотрение. Заплатите на лекарите малко по-високи от санитарските. Работете вие, чантаджии, ние забягваме. Конграчулейшънс!!!

Nike 25.08.2023 17:50:00

Адекватни мерки , незабавно !

king_diamond 25.08.2023 17:48:29

Бахти боклуците управляват държавните болници

Подмяната 25.08.2023 17:13:19

Да питат министъра на здравеопазването защо прикрива нарушения, защо говори неща, които на следващия ден се опровергават от проверки от самото оглавявано от него министерство. Да питат министъра така ли ще управлява, да го питат защо не му пука за лекари, сестри, акушерки, шофьори на линейки, ама много се загрижиш да прикрива нечий безобразия! После ПП-ДБ да ми говори за прозрачност, справедливост и законност! Да ви имам законността, ако така я разбирате! Хората изнемогват, нямаме медици, болници затварят ….. Да не стане като с Враца, нали министърът щял да намери лекари, ще намери, ама някой друг път!

BG_Justice 25.08.2023 17:01:36

Това е възможно само в България! При толкова тежки нарушения, вече установени и документирани, министърът на здравеопазването да мълчи и да заблуждава по най-нагъл начин хората, че това били доходи от прегледи и медицински услуги! Ало, Хинков не Ви ли е срам! Отговорността е Ваша, допускате директор на държавна болница да си взема отчисления от ПАРКИНГ, БАРЧЕ, СТАИ ….. ПРОМЯНАТА, КЪДЕ СТЕ?????

king_diamond 25.08.2023 16:54:19

Тоя хич не е нахален! Никак, даже ! Че и от паркинга е намерил начин да се облажи, хаха Нека да го разследват за конфликт на интереси аман от самозабравили се


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...