Неделя, 24 Януари 2021
08
ян
 

Директорът преценява дали фармацевтите в болничната аптека да получат бонус

Петък, 08 Януари 2021 | 16:00:00 Надежда Ненова


Фармацевтите, работещи в лечебни заведения с пациенти с COVID-19, са включени в кръга на медицинските лица, които получават допълнително заплащане за работа на първа линия, когато директорът на лечебното заведение е преценил, че отговарят на изисквания

Фармацевтите, работещи в лечебни заведения с пациенти с COVID-19, са включени в кръга на медицинските лица, които получават допълнително заплащане за работа на първа линия, когато директорът на лечебното заведение е преценил, че отговарят на изискванията. Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на въпрос на депутата от БСП Иван Валентинов  дали фармацевтите в болниците с пациенти с COVID-19 получават по 1000 лв. допълнителни средства и ако не - защо са изключени.

Министърът припомня, че тези допълнителни средства идват по проект към ОП „Развитие на човешките ресурси ” 2014-2020 г. „Максималният брой на персонала, който може да получи допълнително възнаграждение по проекта от лечебното заведение е в зависимост от настанените за лечение пациенти с доказан коронавирус за календарния месец. До 5 пациента с COVID - до 40 човека медицински и немедицински персонал; от 6 до 10 включително хоспитализирани пациенти с доказан COVID - до 70 човека персонал;  от 11 до 50 хоспитализирани пациенти - до 100 човека персонал; от 51 до 200 хоспитализирани пациенти -  до 200 човека персонал и от 201 и повече хоспитализирани пациенти с доказан коронавирус през отчетния календарен месец - до 400 човека персонал“, уточнява министърът.

Той подчертава, че изрично условие за получаване на допълнително възнаграждение е медицинския и немедицинския персонал от съответното лечебното заведение, задължително да е извършвал пряко дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на хоспитализирани пациенти с доказан COVID-19. „Договорите не съдържат условия по отношение категориите персонал, които имат право да получават допълнително заплащане за работа на първа линия. В този смисъл, фармацевтите, работещи в лечебните заведения с пациенти с доказан COVID-19, не са изключени от допустимата целева група по проекта“, казва министър Ангелов.

„Според условията на договорите, директорите на лечебните заведения в съответствие с утвърдените графици на персонала, определят лицата, които са назначени на трудов договор в съответното лечебно заведение и отговарят на изискванията за получаване на допълнителни възнаграждения. За удостоверяване на действителността и законосъобразността на навършените разходи, директорите на лечебните заведения, представят декларация, с която декларират, че лицата посочени в нея са получили допълнителни възнаграждения, финансирани по проекта и отговарят на изискванията за това“, пише още министърът в отговора си.

В отговор на въпрос на председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова защо се бави актуализацията на Наредба № 28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти близо година след учредяване на Българската асоциация на помощник-фармацевтите, министърът заявява, че общественото обсъждане е приключило на 12 ноември и в момента се обработват постъпилите становища.

„Министерството на здравеопазването придава важно значение на мнението па всички заинтересовани лица и търси баланс между техните идеи с цел постигане на оптимално ефективна нормативна уредба, в конкретния случаи Наредба № 28 от 2008 за устройството, реда и организацията на работа на аптеките н номенклатурата на лекарствените продукти“, казва министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$hu%


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“
24.01.2021 14:56:06

Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“

Три успешни трансплантации бяха извършени на 21 януари в болница „Лозенец“, съобщиха ...

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце
24.01.2021 10:26:41 Невена Попова

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския уни ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...