Сряда, 29 Май 2024
15
ян
7
 

Дискусия: Не здравеопазването ни е лошо, а обърканата система

Д-р Дечо Дечев действа като шеф на държавна болница, който иска да привлича пациенти

Сряда, 15 Януари 2020 | 13:35:39
7

Въпреки изконно заложеният институционален конфликт между Министерството на здравеопазването и НЗОК, има няколко конкретни неща, които будят тревога от изявлението на управителя на касата д-р Дечо Дечев, който обяви, че напуска поста си на 12 март. Тов

Въпреки изконно заложеният институционален конфликт между Министерството на здравеопазването и НЗОК, има няколко конкретни неща, които будят тревога от изявлението на управителя на касата д-р Дечо Дечев, който обяви, че напуска поста си на 12 март. Това заяви в ефира на Дарик радио здравният журналист Десислава Николова от вестник „Капитал“. В рамките на дискусията в ефира на предаването „Кой говори“ с още двама участници – председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров и вицепрезидентът на КНСБ и председател на ФСЗ д-р Иван Кокалов, Десислава Николова изброи тревожните изводи, които не могат да не се направят на базата на поведението на управителя на касата от последните дни и посланията, които той отправя в публичното пространство. По нейните думи не трябва от държавните болници да правим ангели, а от частните - демони, както и обратното.

Аз не оспорвам, че болниците у нас са много и това се отнася за всички – частни, държавни, общински. Но още в началото на този управленски мандат премиерът Борисов заяви, че докато е на власт, той няма да закрива болници. Това означава, че по тази причина всички, в това число и д-р Дечев, са били наясно, че ще трябва да работят с наличните финансови средства и да осигуряват пари за всички болници с тях, допълни тя.

„Аз дълбоко не съм съгласна с нападките срещу частните болници и имам чувството, че д-р Дечев продължава да се държи като директор на държавна болница, който се бори за повече пациенти“, коментира журналистката. Тя бе категорична, че ако управителят на касата е смятал, че НЗОК се източва, той е разполагал с достатъчно механизми за реакция – да сигнализира прокуратурата и МВР, но не го е направил.

"Не трябва да стои въпроса много ли са болниците, а дали има нужда от тях. За това трябва да има здравна карта, а хората да притежават електронна здравна карта, за да вървят парите наистина след тях", репликира д-р Кокалов. Според него трябва изначално да се промени финансирането и да не се плаща за брой пациенти, а за качество.    

„Сега на първо място д-р Дечев иска да каже, че той си тръгва, защото нещата в здравеопазването не са добре и той не може да работи с този екип на МЗ в тази конфигурация», изрази мнение Николова. Тя беше категорична обаче, че в продължение на дълго време управителят на касата противопоставя държавни на частни болници, а така също и настройва пациенти срещу лекари, съобщавайки им, че плащат за неща, които реално не се случват.

"Има война между институциите, това е очевидно», потвърди и д-р Стойчо Кацаров и допълни, че в тази размяна на писма и отговори не се съдържа нищо конкретно и на практика не се предлагат решения. Председателят на ЦЗПЗ подчерта, че единствено вярната посока е в премахването на монопола на Здравната каса с промяна в осигурителния модел, при който всеки гражданин има право да избира кой да харчи парите му за здраве. Д-р Кацаров даде пример с Швейцария, където има 60 здравни каси и те работят съвсем нормално в интерес на гражданите. Д-р Иван Кокалов не се съгласи изцяло с тази теза.

Десислава Николова бе категорична, че обещаната здравна реформа и новия модел на здравеопазването така и не се случиха, но най-трагичното е, че няма остойностяване на медицинските дейности. Ясно е, че сега доплащанията са в размер на около 5 млрд. лв., ясно е и, че за да функционира нормално системата са необходими 9-10 млрд. лв. В същото време никой не знае, колко струва един лекарски преглед, колко струна труда на сестрите и останалия персонал. Единственият продукт с пазарна цена, който продава нашата система са лекарствата, но това става при реферирани цени, определени на базата на най-ниска цена от производител в Европа, каза журналистката и даде пример с Германия, където се отделят 15% от бюджета за лекарства – около 40 млрд. евро, а у нас става въпрос за 600 млн. евро.

"Трябва да сме наясно, че цялата неплатена надлимитна дейност води след себе си големи лихви - близо 50%, след като ВАС обяви решението на Надзорния съвет на касата от 2016 г. за нищожно. Това означава, че заедно с лихвите и таксите сега НЗОК ще трябва да изплати на болниците близо 200 млн. лв., и те идват точно от нас, пациентите", каза д-р Стойчо Кацаров и риторично попита кой носи отговорността за това. Д-р Кацаров припомни още, че Административно-процесуалния кодекс задължава Надзорния съвет на касата до 3 месеца да уреди правните последици от решението на ВАС, което означава - да извърши плащанията. Също така по време на разговора стана ясно, че всички нормативни промени, въведени от ексминистър Петър Москов са били отменени впоследствие и, поне засега, няма понесена отговорност от никой на нито едно ниво.  

Въпросът за отговорността не трябва да бъде подценяван, а в контрола да участват и потребителите, защото само по този начин той ще има необходимия ефект, допълни председателят на ЦЗПЗ. Според д-р Кокалов именно Надзорният съвет защитава интересите на пациентите, но капацитетът за контрол на касата е твърде ограничен откъм брой служители.

В крайна сметка участниците в разговора не постигнаха единно мнение за приоритетите, по които трябва да се развива системата, но по думите на Десислава Николова всички трябва да си даваме сметка, че не здравеопазването ни е лошо, нито достъпът до него, а обърканата система, в която нашите прекрасни лекари и сестри са принудени да работят. 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2ev8

До другата гледна точка 20.01.2020 19:54:26

Ти май нещо не си наред. Във Великобритания няма здравни вноски и здравеопазването се финансира от данъците. Crocodile ти го е казал добре и това е много лесно да се провери И стига с тези комунисти. Комунистите отдавна са капиталисти.

Гост 16.01.2020 09:26:47

Гротесна картинка представляваше смолянската пачарва Дърдориткова която видимо си изтърва нервите в ТВ предаването Още от деня по Канал 1. Изключително жалка картинка беше - некомпетентна, озлобена, че далаверата й и тази на нейните хора от лобито на частните болници е придобила публичност.

crocodile 15.01.2020 17:20:35

Почнаха да защитават амбразурата те статуквото в българското здравеопазване. Всички са за затвора, трябват радикални реформи! Но със стария персонал бардака става все по-вонящ и жесток към българския пациент!

Другата гледна точка 15.01.2020 21:21:14

Комуне, това ли успя да ти измисли главата? В клубовете на Батака ли ги мислите тия простотии?

crocodile 16.01.2020 17:08:35

Стига говори глупости за месечни вноски за здраве на Албиона! Излагаш се! В Англия се плаща прогресивен данък в зависимост от доходите, но не и здравни осигуровки. На края на годината HМRC ти праща разбивка за какво са похарчени твоите пари от данъци. Освен това има приоритизиране на спешността на направленията - до 2 седмици, до 6 седмици и т.н. Да, за предпочитане е да живееш в социална система, която е близка до комунизма, а не в тази на дивия капитализъм на американците. Пък изобщо и обиди на тема комунист или не показват сериозни психологични проблеми, явно натрупани отпреди и след 10ти Ноември.

Crocodile 16.01.2020 10:10:52

Ами на Албиона няма комунистически клубове, но NHS е изградена на комунистически принцип - пациентът не плаща нищо за лечение в болница. Явно озлоблението ви от ненормалното състояние на здравната система в България си казва думата!

Другата гледна точка 16.01.2020 12:04:55

На Албиона месечната ти здравна вноска, която осигурява прилично здравеопазване, е 300 (триста) британски лири! Месечната, не годишна вноска, комуне! И въпреки това понякога чакаш месец-два-три за специалист... Наистина на Албиона няма комунистически клубове като вашите!


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...