Сряда, 06 Юли 2022
12
ноем
 

Днес „Александровска“ отбелязва 140-години от основаването си

Вторник, 12 Ноември 2019 | 13:16:34


Днес най-старата университетска болница у нас - „Александровска“ празнува юбилей - 140-години от създаването си. Годишнината ще бъде  отбелязана тържествено тази вечер от 19 ч. в зала 3 на НДК в присъствието на представители на държавн

Днес най-старата университетска болница у нас - „Александровска“ празнува юбилей - 140-години от създаването си. Годишнината ще бъде  отбелязана тържествено тази вечер от 19 ч. в зала 3 на НДК в присъствието на представители на държавния, обществения и културния елит на страната, дипломатически лица, партньори и приятели на болницата.

Създаването на лечебното заведение е отражение на процесите, които протичат в младата българска държава веднага след освобождението.     Само два месеца след като то става факт, на 23 май 1878 г. в отговор на потребността от болница за жителите на София, губернаторът Пьотр Алабин дава предложение за създаването ѝ. Година по-късно, съгласно клаузите на Берлинския договор, руската военновременна болница напуска страната и оставя почти цялото си имущество, а заедно с него и 45 болни за долекуване. На нейно място през 1879 г. се създава Софийската първостепенна болница  със статут, задачи и функции на национална медицинска институция.

Пет години по-късно, документът с предложението на тогавашния Висш медицински съвет болницата да се именува „Александровска” в чест на княз Александър Батенберг, е написан и внесен за одобрение от княза лично от тогавашния министър на вътрешните дела - Петко Рачов Славейков. На 18 октомври (по стар) или 30 октомври 1884г. (по нов стил) новата Александровска болница е осветена тържествено в присъствието на Негово Височество княз Александър, който отправя пожелание за успех „толкова бляскав, колкото е красиво зданието”.

В своята  по-нова история, болницата оцелява след две бомбардировки по време на съдбоносни за България дни на изпитания. Ключовото събитие, довело до формирането на Александровска болница като университетска, е откриването на Медицинския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1917 г. Постепенно тя се превръща в основна клинична база на тогавашните висши медицински училища - Висшия медицински институт, Медицинска академия и на Медицинския университет -  София днес.

Към настоящия момент в лечебното заведение работи персонал от 1509 души. От тях 490 са лекарите, 78 от тях са хабилитирани лица (25 професори и 53 доценти), 227 от тях са едновременно и преподаватели в Медицинския университет - София, 186 имат научна степен „Доктор” и „Доктор на медицинските науки”. Медицинските специалисти са общо 474. Всички те  лекуват повече от 34 000 пациенти годишно. Заедно с консултираните в Спешно отделение и Консултативно-диагностично-приемен център, броят на преминалите болни през лечебното заведение надхвърля 250 000.

За периода 2012–2019 г. са инвестирани над 25 млн. лв. в ремонтни дейности. Цялостен ремонт е направен в 13 болнични звена. Реализирани са значителни инвестиции в оборудване във всички структури на лечебното заведение на обща  стойност над 45 000 000 лв. - със собствени средства и по проекти на: Международната атомна агенция, Оперативна програма «Регионално развитие“, Българската Коледа, Револвиращ инвестиционен фонд.

През 2015 г. със средства на Световна банка е осигурена система за производство на изотопи (Глюкоза F18) за нуждите на позитронно-емисионната томография (ПЕТ скенер) на Клиниката по нуклеарна медицина, на стойност 5 200 000 лв.

В края на 2018 г. е закупен със собствени средства последен модел ПЕТ/CТ с възможност за извършване на всички видове хибридни образни изследвания с безкомпромисно качество. Започна собствено производство на уникални изотопи за диагностика и лечение на специфични заболявания в областта на онкоурологията, ендокринологията, неврологията, кардиологията и др. От ноември в Клиниката по нуклеарна медицина се извършват нов тип изследвания на онкологични заболявания на простатната жлеза с галий. Средствата за оборудването са осигурени по проект на болницата с финансиране от Международната атомна агенция. Заедно с допълнителното оборудване - робот Да Винчи, съвременна лазерна апаратура и система за фюжън биопсия, стартира първия в България Център за комплексно обслужване на болни с простатен карцином.

Със собствени средства над 2.5 млн. лв. е осигурено оборудване за Клиниките по кардиология – електрофизиологична платформа, респиратори и монитори, стрестест пътека; за Клиниката по урология – урологична система за лазерна литотрипсия, комбиниран ендоскопски литотриптор; оборудване за ДНК лаборатория за Клиника по съдебна медицина и др.

През целия петгодишен период се полагат целенасочени усилия за оптимизиране дейността на болницата и разширяване на обхвата и разнообразието на медицинските услуги: увеличен е броят на клиничните пътеки, по които работи болницата – 195 клинични пътеки към настоящия момент. Разкрита беше нова Клиника по лицево-челюстна хирургия с 14 легла,възобновена бе дейността на ДНК лабораторията в Клиниката по съдебна медицина с най-модерното оборудване в България. Развитие и световно признание получиха и Експертните центрове за редки болести в областта на неврологията, на имунологията и на нефрологията, разкрити на територията на болницата.

В „Александровска“ стартира единствения у нас референтен Европейски център за лечение на болестно затлъстяване, сертифициран от Европейската асоциация за борба със затлъстяваването и Световната асоциация по бариатрична хирургия.

За периода 2014–2019 са реализирани проекти със средства от: ОП „Развитие на човешките ресурси” – осигуряване на работно облекло и защитни средства на стойност 110 000 лв.; Програма BG07 „Инициативи за обществено здраве” на МЗ със средства на Норвежки финансов механизъм – за ранна диагностика на аутизма в Клиника по детска психиатрия „Св. Никола“ – 608 000 лв.; Международната атомна агенция – за изграждане на лаборатория за изработка на галий (изотоп) в Клиника по нуклеарна медицина – 1 000 000 лв.

За последните четири години преподавателският състав има 2285 публикации в български списания, 1056 в чуждестранни списания, 437 участия в монографии и сборници, 2376 участия в национални форуми, 1 351 участия в международни форуми, общ импакт фактор 2771.

Със своя многопрофилен спектър на дейност и висококвалифициран персонал, с модерната си медицинска апаратура Александровска болница остава и днес лидер в развитието на българската медицинска наука и практика. Доказателство за това е отличната акредитационна оценка за цялостна медицинска дейност, както и за обучение на студенти, специализанти и докторанти на Медицинския университет в София, получена през 2018 г. за срок от пет години.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cHrV


Всичко за коронавируса
Още новини
Дигитализация, въздушни линейки, оценка на болниците – в програмата на „Продължаваме промяната“
06.07.2022 18:06:43

Дигитализация, въздушни линейки, оценка на болниците – в програмата на „Продължаваме промяната“

Готова е законодателната програма на „Продължаваме промяната“ за ново правителство, о ...

Одобрени са 53-те болници, които ще назначат студенти медицински сестри
06.07.2022 17:47:43

Одобрени са 53-те болници, които ще назначат студенти медицински сестри

153-ма работодатели ще могат да сключват договори със студенти през академичната 2022/2023 година ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...