Неделя, 28 Ноември 2021
24
юни
 

Днес 7000 Български фармацевти отбелязват съсловния си празник

След изпитанията на пандемията и въвеждането на е-рецептата те остават на своя пост

Четвъртък, 24 Юни 2021 | 12:30:56


Днес 7000 български фармацевти отбелязват своя професионален празник. Еньовден – празникът на билките, е избран, за да напомни, че има една медицинска професия, посветена на човешкото здраве, за която в обществото се знае и говори по-малко, незав

Днес 7000 български фармацевти отбелязват своя професионален празник. Еньовден – празникът на билките, е избран, за да напомни, че има една медицинска професия, посветена на човешкото здраве, за която в обществото се знае и говори по-малко, независимо, че тя присъства във всекидневието на всеки човек.

Фармацевтите са хората, които посрещат пациентите в аптеката и изпълняват лекарските назначения, фармацевтите са тези, които дават съвет и препоръка за добър избор на подходящ продукт при медицинско изделие при малко неразположение, фармацевтите са тези, които подготвят лекарствата за клиниките и отделенията на болниците.

Историята на българската фармация е дълга и достойна за уважение. Първите аптеки у нас – спицерии, са открити преди два века. Сливен и Велико Търново са градовете, в които такива здравни заведения започват работа за първи път – в периода 1820 – 1823 г. До 1879 г. аптеките в България са около 32, а първата дрогерия е открита през май 1896 г. в София. Макар и получили образованието си не в родината, първите български аптекари развиват основите на професията във възрожденски дух, стремеж към знание и утвърждаване на хуманността и грижата за пациента като водещ принцип.

През 1942 г. е основан и Фармацевтичният отдел на Физико-математическият отдел на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с което се поставя началото на висшето фармацевтично образование у нас. Днес магистри фармацевти се обучават в почти всички висши медицински училища, а техният труд е търсен не само в аптечния сектор, но и в научно-изследователските центрове и фармацевтичната индустрия, в болниците и в структурите, осъществяващи клинични изпитвания.

Дългите месеци на пандемията COVID-19 поставиха на изпитание и българските фармацевти. В периода на наложени строги противоепидемични мерки те останаха на поста си, за да осигурят на българските граждани безпроблемно снабдяване с лекарствени продукти и безопасно обслужване в аптеките.

Съсловната организация на фармацевтите БФС бе активен участник в разработването и въвеждането на електронната рецепта - един съвременен и безусловно необходим компонент на електронното здравеопазване, в което страната ни изостава сериозно.

На фона на бързото навлизане на нови технологии в здравеопазването, трудът и компетентностите на фармацевта ще стават все по-необходими, а това със сигурност предполага и преосмисляне на тяхното място и роля в здравната система, както и намаляване на административните тежести за професията. За да не бъдат третирани като „продавачи на лекарства“, а като медицински специалисти, които могат да поемат много повече функции от областта на профилактиката например. Това е и начинът младите фармацевти да останат в аптеките, а не да търсят реализация предимно във фармацевтичната индустрия и сферата на клиничните изпитвания.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T$m1


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно
28.11.2021 10:57:53 Невена Попова

Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно

Д-р Ивелина Петрова е завършила медицина в МУ - Плевен. Специализира хирургия и онкологична х ...

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)

1218 са новите случаи на коронавирус у нас. Общият брой на тестовете, направени през последното д ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...