!
Неделя, 23 Юни 2024
28
юни
1
 

Проф. Николай Петров:

Доверието към лекаря е най-големият му капитал

409 медицински специалисти бяха отличени в кампанията „Лекарите, на които вярваме“

Сряда, 28 Юни 2017 | 11:32:43 Надежда Ненова
1

409 медицински специалисти бяха отличени от пациентите си в кампанията "Лекарите, на които вярваме" на в. „24 часа“. За първи път в анкетата влязоха и зъболекарите, 29 номинации има тази година, стана ясно по време на награждаването.

409 медицински специалисти бяха отличени от пациентите си в кампанията "Лекарите, на които вярваме" на в. „24 часа“. За първи път в анкетата влязоха и зъболекарите, 29 номинации има тази година, стана ясно по време на награждаването.

„Доверието е най-дефицитната стока в България и за разлика от някои други професии, в здравеопазването то не се купува. Когато ми се е искало да подразня някой богат човек или високопоставен в йерархията на държавата или бизнеса, съм употребявал точно тези думи: „Това, което имам аз – доверието на моите пациенти, вие го нямата и не можете да го купите. То няма цена“. Така че тази ситуация, която е направила така, че да сте в тази зала, благодарение на това доверие, е най-големият капитал и аз ви поздравявам за това. Гордейте се, колеги! Това не са просто едни дипломи, закачени на стената. Те дават оценка на вашия труд, на признанието към вас като личности и специалисти“, каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров в обръщението си към наградените.

„Ако си зададем въпросът толкова ли е зле нашето здравеопазване, фактът, че в тази зала са толкова много хора, на които пациентите вярват, говори че нещата не са толкова зле. Зависи с какви очи ги гледаме. Предлагам ви да бъдем оптимисти, защото в противен случай нямаме шанс. Предлагам ви, това, което ще направим с подкрепата на Народното събрание, да бъде наше дело. Не делото на Петров, а наше общо. Давам пример – когато имаме тежки проблеми да комуникираме заедно и да ги решаваме – Лекарски съюз, съсловни организации, Каса, Надзор. Няма по-лесен начин за вземане на решение от това проблемите да бъдат сложени на масата“, допълни още той.

По думите на здравния министър здравеопазването функционира с обществен ресурс и парите на данъкоплатците, но той не може да бъде отговорност на двама-трима души. „Общественият ресурс не е отговорност на д-р Дариткова или на д-р Петров. Общественият ресурс е отговорност на всички нас. На всички ни е ясно, че постоянно ще излизат нови лекарства и нова апаратура, но трябва да знаем с какъв ресурс разполагаме и можем ли да си го позволим. Винаги, когато се взема решение, ще има и недоволни, но трябва да търсим максималния консенсус. Ние сме скачени съдове, нашата гилдия не съществува отделно", завърши министър Петров.

Близо 2000 души са отговорили в анкетата кои са десетте най-сериозни проблема в здравеопазването. Според резултатите това са липсата на кадри, вече и в големите градове, отношението на медицинските кадри, недостатъчните пари за заплати на лекарите и медицинските сестри, достъпността на здравните грижи, спешната помощ.

„Специалистите са недостатъчни, дори и в някои тесни специалности. Първата причина е големият брой лечебни заведения, втората – специализациите. Ще се търси решение през наредбата за специализациите и второ – ще се работи тясно с общинските власти“, отговори министърът.

За проблема с лошото отношение на медицинските кадри към пациентите проф. Петров отговори, че този проблем съществува отдавна и е резултат от скрития ропот на персонала към системата. Все пак имало известен напредък, за който изключително много са допринесли частните лечебни заведения.

По възнагражденията на лекарите и сестрите също имало напредък, каза здравният министър и цитира данни, че в здравеопазването през 2014 г. средната заплата е била 907 лв., а през 2016 г. е станала 2107 лв. „Има обещанието на парламента към подготвяната в момента стратегия за държавните болници да бъде включена и стратегия за доходите. Надявам се до края на годината стратегията да бъде представена в здравната комисия в парламента, каза той в отговор на въпроса в какъв срок ще стане това“, каза проф. Петров.

"В България достъпът до медицинска помощ е добър, защото всеки пожелал консултация с големи специалисти, може да я получи в рамките на 1-2 дни. Ще се опитаме да регламентираме достъпа, предвиждат се и интернет платформи, чрез които да се улесняват пациентите", поясни здравният министър.

Поставеният проблем за разходите за лекарства ще бъде част от стратегията за развитие на болниците с държавна собственост, допълни още проф. Петров. „Не може обаче едно иновативно лекарство да влиза за реимбурсиране от здравната каса в средата на годината - трябва да се знае откъде ще се финансира това лечение“, каза той.

За реформата в ТЕЛК министърът каза, че след реформата, която министерството на здравеопазването подготвя със социалното министерство, към ТЕЛК ще остане само медицинската експертиза, а социалното министерство ще определя степента но инвалидност.

Наградените

Сред наградените с титлата „Лекар, на когото вярвам“ беше доайентът на микробиологията у нас - 95-годишният д-р Йордан Танев. В Народното събрание бяха наградени и полк. проф. Венцислав Мутафчийски, и.д. началник на ВМА, д-р Весел Кантарджиев, началник на отделението по дерматология във ВМА, доц. Валерия Хаджийска, началник на Клиниката по нуклеарна медицина на Александровска болница, проф. Борис Богов, началник на Клиниката по нефрология на Александровска болница. Отличие получиха и доц. Христо Шивачев, началник на Клиниката по детска хирургия от „Пирогов“ и д-р Златин Пенев, детски ортопедтравматолог, също от "Пирогов", както и проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация.

На официалната церемония награда получи и д-р Деница Пенева, млад стоматолог от Велико Търново, специализирала с най-висок успех в чужбина.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G3Lk

Гост 28.06.2017 17:21:28

Колко много празни думи и лицемерничене........... Правилно правят младите лекари като просто си тръгват без да се обръщат назад


Всичко за коронавируса
Още новини
Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките
22.06.2024 09:45:37

Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките

С акцент върху децата тази година Музеят по история на медицината към МУ – Варна ще отбележ ...

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

Две са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Установ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...