!
Понеделник, 22 Април 2024
03
апр
 

Домовете за медико-социални грижи за деца стават лечебни заведения

Сряда, 03 Април 2024 | 14:35:29


Домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) ще бъдат закрити, а на тяхно място ще бъдат разкрити нов вид лечебни заведения – центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания (ЦКОДУХЗ). Това става ясно от отговор

Домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) ще бъдат закрити, а на тяхно място ще бъдат разкрити нов вид лечебни заведения – центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания (ЦКОДУХЗ). Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването в оставка проф. Христо Хинков на въпрос на депутата от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова относно деинституционализацията на грижата за деца в България.

Министърът уточнява, че в дейностите, които ще извършва ЦКОДУХЗ, са включени функции на ДМСГД като назначаване и провеждане на ранна диагностика, лечение и медицинска и психо-социална рехабилитация на деца с увреждания и тежки хронични заболявания, обучение на родителите им за поемане на грижата в семейна среда; посещения от медицински специалисти за оказване на специфични грижи за деца с увреждания и тежки хронични заболявания, отглеждани в семейна среда и в социални услуги от резидентен тип.

Със създаваното на ЦКОДУХЗ ще се използва най-пълноценно наличният ресурс на здравната система и няма да са необходими допълнителни инвестиции в инфраструктура и персонал. Предвижда се голяма част от квалифицирания персонал от ДМСГД, съобразно функционалните им компетенции, да бъде нает в ЦКОДУХЗ и в центровете за резидентна интегрирана здравно-социална услуга за деца с увреждания с потребност от постоянни грижи, казва още министърът.

Проф. Хинков подчертава, че за да завърши процесът на деинституционализация, е необходимата социална отговорност, грижа и внимание не само към най-уязвимата част от обществото – децата, настанени в ДМСГД, но и към хората, които полагат грижи за тях.

През 2010 г., когато стартира процесът на деинституционализация и закриване на институции за деца, ДМСГД са били 32. От тях са останали само 4, които съгласно Закона за социалните услуги трябва да се закрият до 31 декември 2025 г. Към 28 февруари в тях са настанени 182 деца, част от които са с тежки множествени увреждания.

Министърът подчертава, че ДМСГД могат да бъдат закрити само след като се изведе и последното дете, а тъй като там са останали само деца с тежки увреждания, процесът по извеждането им е силно затруднен и от Министерството на труда и социалната политика търсят допълнителни начини за тяхното извеждане.

В ДМСГД, освен дейностите по продължително медицинско наблюдение и специфични грижи за децата, настанени на резидентна грижа, се осъществяват и дейности по диагностика и рехабилитация на деца от общността, които са с хронични заболявалия и медико-социални проблеми. Това са дейности, които активно се развиват през последните години чрез дневните центрове в ДМСГД, именно поради голямата потребност на децата с увреждания и техните семейства от такъв вид услуги.

За 2023 г. са преминали 1123 деца от общността, които са получили дневни или почасови грижи за рехабилитация и физиотерапия, логопедични и психологични услуги на място в центъра или в дома на детето.

Пълния текст на отговора на министъра може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T#G9


Всичко за коронавируса
Още новини
Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души
21.04.2024 12:44:56

Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип н ...

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове
21.04.2024 12:22:48 Невена Попова

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове

Д-р Цветана Даракчиева е възпитаник на Медицинския факултет при МУ – София. Завършва ме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...