Сряда, 29 Май 2024
16
февр
6
 

Дончо Барбалов: Над 3 млрд. евро е здравният бюджет на Виена, 10 млн. лв. - на София

Австрийската столица прилага схема за масово PCR тестване с цел избягване на локдауни, финансирането е осигурено от федералния бюджет

Сряда, 16 Февруари 2022 | 12:53:11
6

„Столична община и Община Виена от години имат добро сътрудничество и преди дни заедно с мои колеги посетихме австрийската столица, за да проучим техния опит в мерките за избягване на локдауни – един актуален проблем, който изисква съвремен

„Столична община и Община Виена от години имат добро сътрудничество и преди дни заедно с мои колеги посетихме австрийската столица, за да проучим техния опит в мерките за избягване на локдауни – един актуален проблем, който изисква съвременен и отговорен подход, за да бъдат избегнати сериозните финансови и социални последици от такова затваряне“. Това съобщи пред Zdrave.net зам.-кметът на София по здравеопазване и социални дейности Дончо Барбалов.

„Заедно с доц. Александър Оскар, изявеният лидер в областта на здравеопазването, д-р Георги Койчев – председател на Комисията по здравеопазване и социални дейности в Столична община, и проф. Цветомир Димитров, изпълнителен директор на Университетската Първа МБАЛ, разговаряхме с нашите колеги от Община Виена – господата Петр Ханер и Ричард Гаус, които ръководят система за редовно тестване с безплатни PCR тестове и управляват логистично тази схема, която е в услуга на гражданите на Виена. Финансирането е от федералния бюджет на страната“, разказа заместник-кметът на столичния град.

По думите му тази система, разработена като механизъм за масово тестване, е доказала предимствата си, а в нея са били включени Австрийските пощи, големи вериги аптеки и магазини.

„Опитът досега показва, че на ден са били извършвани между 300 000 и 500 000 теста, тя е била прилагана в училища и детски градини със съгласието на родителите на децата, много граждани също са проявили интерес. Така е отпаднала необходимостта от локдаун“, коментира Дончо Барбалов.

Градовете в България и Австрия са съпоставими по територия и брой население, но много различни по размер на финансиране, допълни той.

За сравнение заместник-кметът цитира числа, които дават представа за мащабите на таза разлика – годишният бюджет на Община Виена е 12 млрд. евро, а на Столична община – 1 млрд. евро, в които са включени и средства по европейски програми.

„Над 3 млрд. евро е бюджетът на австрийската столица за здравеопазване, а на София – 10 млн. лв. за година“, каза Дончо Барбалов.

Той уточни, че независимо от прогнозите за излизане от пандемията, столичните общински болници продължават да имат пълна готовност за прием на пациенти, които се нуждаят от лечение за COVID.

„Сега нашата цел е да осигурим възможност за прием и на всички, които се нуждаят от лечение по повод на други заболявания, различни от COVID. Не е тайна, че много хора не търсеха помощ заради пандемичната обстановка, закъсняха и сега е много важно те бързо да получат достъп до необходимите им медицински услуги“, категоричен бе Дончо Барбалов. По думите му в момента важен приоритет за Столична община е и подобряването на връзката между доболничната и болничната помощ в столичния град.

„Предвиждаме да възстановим профилактичните кампании за някои заболявания като рак на гърдата за определени контингенти, да възобновим и безплатните профилактични прегледи в общинските лечебни заведения“, каза той.

По думите на Дончо Барбалов постоянна задача е осигуряването на съвременна апаратура, както и търсенето на подходящи решения в областта на енергийната ефективност.

„Използвам случая да благодаря на управителите на два диагностично-консултативни центъра – 12-ти и 22-ри, за това, че направиха необходимите стъпки в тази посока и резултатът при тях вече се вижда. В Първа МБАЛ също се работи усилено по този въпрос и вярвам, че скоро и там ще стигнат до решение“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hWnP

Говори❤️ Київ 08.03.2022 23:18:12

Слава Україні❤️Братя ПОКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!

Гост 16.02.2022 21:26:23

“Голтакът Ганьо” си плаща кеш за лечението, плюс здравните вноски.

Гост 17.02.2022 09:07:43

Ти най-вероятно си онзи средностатистически Андрешко, който нищо не е платил някъде в здравеопазването като доплащане и плащане кеш , но пищиш предварително като настъпен ватник. Понеже работя в тази сфера и знам какво имам като постъпления от свободни плащания, както и при колегите ми. Сигурно висиш като сопол някъде и чакаш да ти се даде безплатно всичко по НЗОК. Хубаво е да публикуваш някакви финансови документи да видим какво и къде си плащал извън мизрните ти здравни вноски

Гост 17.02.2022 08:17:18

Ами като плаща 30 лв вноски ще доплаща все повече и повече!

Гост 16.02.2022 21:11:42

Заедно с доц. Александър Оскар, изявеният лидер в областта на здравеопазването,....

Гост 16.02.2022 16:15:01

Да, обаче голтакът Ганю иска да се лекува като австриец. Е,няма да стане.


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...