!
Неделя, 14 Април 2024
10
окт
6
 

Допълват Закона за здравето в частта, защитаваща лекарите от агресия

Вторник, 10 Октомври 2023 | 17:00:59 Надежда Ненова
6

Промените в Закона за здравето, защитаващи честта и достойнството на медицинските специалисти, внесени от ПП-ДБ в парламента, ще бъдат допълнени с текстове, които защитават медиците от агресия. Това стана ясно на провелия се днес Втори болничен мениджъ

Промените в Закона за здравето, защитаващи честта и достойнството на медицинските специалисти, внесени от ПП-ДБ в парламента, ще бъдат допълнени с текстове, които защитават медиците от агресия. Това стана ясно на провелия се днес Втори болничен мениджърски консилиум по формиране на политики в здравеопазването, организиран от ББА.

Депутатът от ПП-ДБ доц. Васил Пандов заяви, че лекарите трябва да бъдат приравнени към органите на власт, срещу които всяка агресия – вербална или физическа, по време на изпълнение на служебните им задължения, се квалифицира като хулиганство и трябва да бъде наказуема по Наказателния кодекс.

„Ако бъде ясно, че посягащият ще плати глоба, тогава всеки би се замислил дали да нарани вербално или физически медик“, каза съветникът на премиера д-р Петър Грибнев.

По думите му правителството е в консенсус с желанието на медицинското съсловие да работи в условията на увереност и комфорт. „Не бива лекарите и сестрите да се страхуват от това дали ще бъдат обидени или ударени и ако бъдат, те да не знаят към кого да се обърнат. Ролята на законодателната власт е да навлезе в детайлите, които да бъдат добре представени от съсловните организации и да се обобщят в законодателни промени“, каза още лекарят.

Според него системата е организирана така, че пациентът е свикнал лекарят да го обслужи на всяка цена.

„Лекарят е обучаван да предоставя здравна услуга

и в тези разминавания на очакванията на пациента се създава напрежение най-често в структурите на спешна помощ. Тогава лекарят не знае как да реагира. Този проблем трябва да се регламентира законово, за да знае докъде са му правата и за да може да се защити. В много случаи пациентът има основание да търси помощ, но не знае доколко може да изчака“, каза д-р Грибнев.

Според бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров агресията произтича от това, че в системата има създадени условия на противопоставяне.  

Депутатът от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов пък заяви, че причината за агресията е в девалвацията на ценности.

„Надявам се съсловните и професионални организации да излъчат предложение за промени в Закона за здравето, въз основа на което 

да не се налага да се чака съдебната практика да ни покаже какъв би бил ефектът“,

каза председателят на ББА адв. Свилена Димитрова.

Притесненията си от агресията срещу медиците изразиха и директори на болници в страната.

Директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Валентин Димитров заяви, че агресията към лекарите в болничната, в извънболничната и в спешната помощ се е превърнала във форма на решаване на проблемите и последна инстанция на всеки, който решава своята правота. По думите му причините се коренят във възпитанието на младото поколение, което има усещане за безнаказаност, за което допринася и интернет, където нищо не се наказва и нищо не се контролира. Изкуственият интелект е бъдеща форма на конфликт между лекар и пациент, тъй като пациентите все повече изказват мнението си каква терапия да им бъде изписана, допълни той.

Ежедневно се сблъскваме с агресията, каза и д-р Кети Маналова, директор на МБАЛ – Казанлък. Тя заяви, че са нужни промени в организацията на здравната система, тъй като в спешните кабинети идват пациенти, чиито състояния не изискват спешна помощ, а в Казанлък спешният кабинет обслужва 50 хил. души.

Според Красимир Грудев, председател на НСЧБ, трябва да се организира мащабна информационна кампания сред хората с цел разясняване на правата и задълженията на пациентите. „Предпоставките за агресия не са само в интернет мрежите. За нея допринася и ниската здравна култура на населението“, посочи той. Грудев предложи възможността да се промени архитектурната среда или интериорът на лечебните заведения, така че да се парира възникването на идеята за агресия у близките на пациентите. „Може да се променят особеностите на помещенията, цветовите решения, да се осигури озвучаване с музика, потискаща агресията, да се осигури дистанционно за телевизор в чакалнята за близките на пациентите, така че да могат сами да си сменят каналите“, предложи той. 

За общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова, която е и член на УС на БЛС,

най-големият проблем са прекалено многото здравнонеосигурени, които търсят помощ и лечение в спешните кабинети

Проф. Милена Станева от УС на БЛС пък припомни изследване на агенция „Тренд“ от 2022 г., което показва, че всеки втори медик е бил жертва на вербална агресия по време на работа. БЛС активно работи за това проблемът с агресията да се ограничи, като организира обучение за лекари как да се справят с агресивни пациенти, а юристите на БЛС осигуряват безплатна помощ на медиците, станали жертва на агресия, припомни тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CL8j

Гост 13.10.2023 23:06:14

Сред присъстващите, обсъждащи агресията в спешните отделения видях директори , бивши и бъдещи министри , функционери на БЛС , опл , но нито един спешен лекар.Знаете ли защо на това политическо мероприятие нямаше нито един спешен медик , защото щеше да признане че не вярва някой някога на истина да предприеме каквито и да било мерки за безопасността на спешните медици .Пълен провал в действията и едно голо говорене и то преди избори .Срам и позор за гилдията г-да от БЛС и т.н.

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 17.10.2023 15:41:22

То само това да е позора...

Гост 13.10.2023 11:49:25

Аз вече напълно разбирам хората, които бият лекари! Не може да видиш как човекът издъхва пред очите ти половин час след като си викнал линейка и тя да дойде след още половин час, защото "не намерили адреса"!

Баце 11.10.2023 20:11:15

Вместо да си възпитате съветниците от партията да са търпеливо като контактуват с медицински персонал ще дадете на дръпна ти лекари оръжие за самозащита с което ще злоупотребяват със сигурност. И без това мислят че са много повече от нас. Пак ще напушите баланса в отношенията между хората.

Гост 11.10.2023 09:40:52

Драги колеги, като чета мненията на “водещите” лекари за причинно-следствените връзки и се натъжавам. Знанията и задълбочаването по подобни теми са на нивото на селска кръчма. За съжаление.

Гост 10.10.2023 18:50:15

Със закон ще разят лекарите от пациентската благодарност. Аз очаквамда се стигне и до армия да защитава лекаря от заслужената благодарност.


Всичко за коронавируса
Още новини
Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...