Четвъртък, 21 Януари 2021
27
септ
3
 

Д-р Бойко Пенков:

Допълнителната застраховка може да покрие разходите за консумативи и медицински изделия

Болниците в лошо финансово състояние трябва да вървят към сливане с други, смята зам.-министърът

Четвъртък, 27 Септември 2018 | 12:03:24
3

От двата варианта на здравно осигуряване зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков предпочита този с пълната демонополизация на НЗОК, но е съгласен с идеята на министър Ананиев това да бъде постигнато плавно, като първо се премине през задължително допъ

От двата варианта на здравно осигуряване зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков предпочита този с пълната демонополизация на НЗОК, но е съгласен с идеята на министър Ананиев това да бъде постигнато плавно, като първо се премине през задължително допълнително застраховане. Това стана ясно от думите на зам.-министъра пред БНТ.

По думите му, в здравеопазването изцяло пазарни взаимоотношения не може да има. „Не може да го оставим (пазара, б.р.) бясно да се развива, просто ние трябва да имаме и държавна политика“, обясни той.

Според д-р Пенков също така настоящият модел на здравно осигуряване не е изчерпан и дава своите резултати. „Значи, върши си работата, събират се средства, харчат се правилно за определени приоритети, които хората имат, но винаги има нещо по-добро, към което се стремим. И това кара екипа на Ананиев и правителството да се търси един по-добър вариант, който може да бъде по-полезен за хората. Винаги има по-добро решение“, коментира той.

По думите му, с допълнителните средства от задължителната здравна застраховка могат да се покрият средствата за консумативи и медицински изделия, които в момента се плащат изцяло от джоба на пациентите. „В момента някъде около между 500 и 600 милиона се харчат в болничната помощ за консумативи и медицински изделия. Ето, това е нещото, за което ние няма да бъдем изправени пред финансов риск, да поемаме такива разходи, когато ги нямаме. Събирайки средства в рамките на 850-900 милиона допълнително, ние може да покрием този тип разходи, които са овър, тази разделителна линия, която покрива фонда до момента и застрахователя“, каза той.

Според него при варианта с допълнителното застраховане един от големите плюсове е „тройният контрол“, който ще се упражнява едновременно от пациента, от застрахователното му дружество и от Здравната каса. Така ще се избегнат злоупотреби и нерегламентирани плащания, смята зам.-министърът.

По отношение на болниците, които са в лошо финансово състояние пък, д-р Пенков смята, че те трябва да се обединяват. „Винаги съм, поне аз съм предлагал на колеги, естественото нещо, което се случва на света е обединение на болнични структури и хубаво е... Във всяка област знаете, че има една голяма областна болница, която е силна, тя е многопрофилна, тя дава комплексна услуга, решава проблемът на човека, но има и малки болници – обединете се. Така ще решите и ще ползвате мощта на голямата болница като гръбнак и ще може да си вършите работата. Обединявайки ресурсите си вие ще помогнете повече за тази цел да помогне на човека и ще бъдете по-полезен. Според мен това е един естествен път и трябва да се разбере и да се тръгне по него“, заяви той.

Зам.-министърът припомни също така, че по време на кръглата маса вчера е предложено на участниците в нея идната седмица да започне работа по работни групи и там, където има пълен консенсус какво трябва да се случи, да започне изработването на текстове за законови промени.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LKA8

Гост 27.09.2018 12:41:55

Подобно сливане на областна с общинска болница, доколкото знам се опита да направи в Шумен д-р Атанасов, като присъедини общинската болница в Нови пазар към областната болница в Шумен, но май не получи особена подкрепа от институциите и в резултат общото финансово състояние на тази обединена структура се влоши. Шуменската болница имаше и сериозни конфликти с районната здравна каса там. Иначе Бойко Пенков е прав, че това е естествен механизъм за преструктуриране на болничната система, като се намали общия брой на лечебните заведения, без да се ограничава достъпа в дълбоката провинция, но при оптимизирани административни разходи.

Гост 27.09.2018 13:00:16

Aтанасов искаше да накара ендокринолозите в Н.Пазар да му бачкат ангария,защото шуменските го отрязаха и зарязаха отделението. А предшественичката му искаше насила да ги накара да дават дежурства в болницата. Ами не им се получи.

Ивчо 27.09.2018 12:16:59

Добре де, ама като новосъбраните пари отидат за консуматив и медицински изделия, дейностите които до сега бяха недофинансирани пак ще си останат такива. Пак в една специалност заплатите ще са по 10000 бона и нагоре, а в други няма да може да се вържат и 1200-1500лв. Че това каква реформа е. На това му викам - дай да съберем повече пари, за по-голяма далавера. Всичко отива за лекарства, консумативи, медицински изделия, апаратури, ремонти..., а за читави заплати за бачкаторите йок. За тях и дума не се обелва.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МЗ обяви конкурси за управители на 8 специализирани болници
21.01.2021 16:31:38

МЗ обяви конкурси за управители на 8 специализирани болници

Министерството на здравеопазването обяви за управители на 8 специализирани болници. Това са СБР & ...

Предлагат удължаване на извънредната ситуация с три месеца
21.01.2021 16:09:33 Полина Тодорова

Предлагат удължаване на извънредната ситуация с три месеца

Министерство на здравеопазването ще предложи на Министерски съвет удължаване на извънредната ситу ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...