Вторник, 16 Август 2022
27
септ
3
 

Д-р Бойко Пенков:

Допълнителната застраховка може да покрие разходите за консумативи и медицински изделия

Болниците в лошо финансово състояние трябва да вървят към сливане с други, смята зам.-министърът

Четвъртък, 27 Септември 2018 | 12:03:24
3

От двата варианта на здравно осигуряване зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков предпочита този с пълната демонополизация на НЗОК, но е съгласен с идеята на министър Ананиев това да бъде постигнато плавно, като първо се премине през задължително допъ

От двата варианта на здравно осигуряване зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков предпочита този с пълната демонополизация на НЗОК, но е съгласен с идеята на министър Ананиев това да бъде постигнато плавно, като първо се премине през задължително допълнително застраховане. Това стана ясно от думите на зам.-министъра пред БНТ.

По думите му, в здравеопазването изцяло пазарни взаимоотношения не може да има. „Не може да го оставим (пазара, б.р.) бясно да се развива, просто ние трябва да имаме и държавна политика“, обясни той.

Според д-р Пенков също така настоящият модел на здравно осигуряване не е изчерпан и дава своите резултати. „Значи, върши си работата, събират се средства, харчат се правилно за определени приоритети, които хората имат, но винаги има нещо по-добро, към което се стремим. И това кара екипа на Ананиев и правителството да се търси един по-добър вариант, който може да бъде по-полезен за хората. Винаги има по-добро решение“, коментира той.

По думите му, с допълнителните средства от задължителната здравна застраховка могат да се покрият средствата за консумативи и медицински изделия, които в момента се плащат изцяло от джоба на пациентите. „В момента някъде около между 500 и 600 милиона се харчат в болничната помощ за консумативи и медицински изделия. Ето, това е нещото, за което ние няма да бъдем изправени пред финансов риск, да поемаме такива разходи, когато ги нямаме. Събирайки средства в рамките на 850-900 милиона допълнително, ние може да покрием този тип разходи, които са овър, тази разделителна линия, която покрива фонда до момента и застрахователя“, каза той.

Според него при варианта с допълнителното застраховане един от големите плюсове е „тройният контрол“, който ще се упражнява едновременно от пациента, от застрахователното му дружество и от Здравната каса. Така ще се избегнат злоупотреби и нерегламентирани плащания, смята зам.-министърът.

По отношение на болниците, които са в лошо финансово състояние пък, д-р Пенков смята, че те трябва да се обединяват. „Винаги съм, поне аз съм предлагал на колеги, естественото нещо, което се случва на света е обединение на болнични структури и хубаво е... Във всяка област знаете, че има една голяма областна болница, която е силна, тя е многопрофилна, тя дава комплексна услуга, решава проблемът на човека, но има и малки болници – обединете се. Така ще решите и ще ползвате мощта на голямата болница като гръбнак и ще може да си вършите работата. Обединявайки ресурсите си вие ще помогнете повече за тази цел да помогне на човека и ще бъдете по-полезен. Според мен това е един естествен път и трябва да се разбере и да се тръгне по него“, заяви той.

Зам.-министърът припомни също така, че по време на кръглата маса вчера е предложено на участниците в нея идната седмица да започне работа по работни групи и там, където има пълен консенсус какво трябва да се случи, да започне изработването на текстове за законови промени.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2vsP

Гост 27.09.2018 12:41:55

Подобно сливане на областна с общинска болница, доколкото знам се опита да направи в Шумен д-р Атанасов, като присъедини общинската болница в Нови пазар към областната болница в Шумен, но май не получи особена подкрепа от институциите и в резултат общото финансово състояние на тази обединена структура се влоши. Шуменската болница имаше и сериозни конфликти с районната здравна каса там. Иначе Бойко Пенков е прав, че това е естествен механизъм за преструктуриране на болничната система, като се намали общия брой на лечебните заведения, без да се ограничава достъпа в дълбоката провинция, но при оптимизирани административни разходи.

Гост 27.09.2018 13:00:16

Aтанасов искаше да накара ендокринолозите в Н.Пазар да му бачкат ангария,защото шуменските го отрязаха и зарязаха отделението. А предшественичката му искаше насила да ги накара да дават дежурства в болницата. Ами не им се получи.

Ивчо 27.09.2018 12:16:59

Добре де, ама като новосъбраните пари отидат за консуматив и медицински изделия, дейностите които до сега бяха недофинансирани пак ще си останат такива. Пак в една специалност заплатите ще са по 10000 бона и нагоре, а в други няма да може да се вържат и 1200-1500лв. Че това каква реформа е. На това му викам - дай да съберем повече пари, за по-голяма далавера. Всичко отива за лекарства, консумативи, медицински изделия, апаратури, ремонти..., а за читави заплати за бачкаторите йок. За тях и дума не се обелва.


Всичко за коронавируса
Още новини
Четири модерни кувьоза получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик
15.08.2022 17:31:30

Четири модерни кувьоза получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик

Кувьози от висок клас получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик, съобщиха от лечебнот ...

Прокуристът на „Пирогов“: До две години болницата няма да има просрочени задължения
15.08.2022 17:13:25

Прокуристът на „Пирогов“: До две години болницата няма да има просрочени задължения

„Икономическото състояние на здравното заведение върви нагоре с бавни темпове. Състоянието ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...