Събота, 23 Януари 2021
11
февр
8
 

Д-р Даниела Дариткова:

Допълнителни средства ще получат само болниците в отдалечени и труднодостъпни райони

Понеделник, 11 Февруари 2019 | 09:58:08
8

Допълнителните средства, които бе решено да се отпуснат на общинските и областните болници, няма да се дадат общо, а за дейност. „Те са разписани в специална методика, по която се финансира дейността на областните и общинските болници за осъществ

Допълнителните средства, които бе решено да се отпуснат на общинските и областните болници, няма да се дадат общо, а за дейност. „Те са разписани в специална методика, по която се финансира дейността на областните и общинските болници за осъществяване на медицинска помощ на пациенти, които са постъпили в техните спешни приемни отделения. Аз смятам, че е важно наистина това уточнение, защото много експерти се произнесоха в посока на това, че имаме пример за неправомерна държавна помощ към търговски дружества. Това категорично не е така”, посочи пред БНР председателката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

„Важно е да се подчертае, че по тази методика се финансират и центровете за психично здраве. Искам да успокоя колегите от там, че поетият ангажимент от Министерството на здравеопазването за увеличаване на издръжката на болен с психично заболяване също ще бъде спазен и там ще имаме увеличение на средствата. Това са важни инвестиции в общественото здраве, защото само по този начин можем да стабилизираме лечебните заведения и да гарантираме еднакъв достъп на всички пациенти в различните региони на страната”, допълни тя.

Д-р Дариткова уточни, че средствата няма да бъдат отпуснати на всички общински болници, а само на тези, които се финансират по Методиката на МЗ и се намират в труднодостъпни и отдалечени региони. „Списъкът се определя чрез Сдружението на общините. Така че, тук отговорността е разпределена, тя трябва да се понесе и от това сдружение, да се определи кои са болниците в този списък, той трябва да се актуализира тази година. И в този смисъл болниците наистина да могат да бъдат подкрепени там, където от една страна тяхното съществуване е важно за достъпа на населението, от друга страна, където те не могат да се издържат само от оборот на пациенти, финансиран чрез НЗОК”, коментира председателката на здравната комисия.

„Общинските болници имат и други искания, между другото те смятат, че общо трябва да се говори за начина, по който се финансира тяхната дейност, така че диалогът с тях ще продължи, той няма да приключи само с даването на едни пари”, подчерта още д-р Дариткова.

Тя коментира и системата за верификация на лекарствата, която влезе в сила в целия ЕС през уикенда. „Аз смятам, че това е един от елементите на едно добро наблюдение на движението на лекарствените продукти, което е изключително важно и в контекста на регулацията на така наречената „паралелна търговия”, с която искаме да се справим, за да няма дефицит на животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти за българските граждани”, каза д-р Дариткова.

Във връзка с притесненията на фармацевти за големия разход, който ще трябва да направят за въвеждането на системата, председателката на здравната комисия коментира, че няма правна възможност да бъдат персонално подпомагани отделни аптеки. „Разбира се, очаквам становището на Българския фармацевтичен съюз, които вчера изложиха някаква идея за така наречените „защитени аптеки”. Но аз смятам по-скоро, че тук вече конкуренцията между тези, които предлагат съответните устройства би следвало да намали цените и чувам, че цената е доста паднала. Чувам различни изчисления по отношение на софтуера, но аз искам да подчертая, че всички аптеки са длъжни да се отчитат по този механизъм към НЗОК, така че там все пак някакъв софтуер вече се ползва и трябва да се надгради”, посочи тя.

От думите й стана ясно още, че се очаква окончателният вариант на здравноосигурителен модел да бъде представен през март.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@HZM

Гост 12.02.2019 00:20:53

Гаси как го изработиха колегата от общинските болници, хитри гадове са тия ей, никакво доверие не заслужават!

Гост 11.02.2019 17:35:22

Хей, Дърадонкова, какво е определението на болници в недостъпни райони ? Това просто е евфемизъм за НИКОЯ БОЛНИЦА. Поредна герберокомунистическа гавра. А на Неделчо не му се вярваше направо. Има защо - прекалено беше прекрасно за да е истина. Не се ли научихте да не вярвате на комунетата както и даса се боядисали бе , ох, на мама глупавите дечица лапащи мухи

Гост 11.02.2019 12:16:28

Ха-ха-ха. Така е с овчите организации и 'колективи' . Накрая овчарърт с гегата : Въръъъъ, уу бре , де бре мааа мата ви ше е … Ръъъъъъ …. И овцете слушат и изпълняват мечтаейки си за зелена трАва.... Наивни същества чакащи от герберастите светло бъдеще.

Гост 11.02.2019 11:48:54

Другарката Дърдориткова засра пейзажа...

Гост 11.02.2019 10:50:26

Аз му казах на Неделчо,че даването не е като обещаването.Особено когато обещанието е тиквено.

? 11.02.2019 10:24:27

Върбова сряда кога беше?

Гост 11.02.2019 10:21:11

Тънък финт! "Ще ви дам пари, ама друг път!"

Гост 11.02.2019 10:15:49

На Марта в сряда!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
566 са новите случаи, 58 са починалите
23.01.2021 00:27:46

566 са новите случаи, 58 са починалите

566 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас, при направени 9786 теста. Това сочат данните на на ...

Пада забраната за износ на медицински кислород
22.01.2021 18:18:12

Пада забраната за износ на медицински кислород

Отпада забраната за износ на медицински кислород, въведена у нас в средата на месец декември м.г. ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...