Събота, 04 Февруари 2023
16
ноем
3
 

Допълнителни 1000 лв. за разкриване на денонощна аптека поиска БФС

По-лекият режим за продажба на лекарства без рецепта крие рискове, предупреждават фармацевтите

Понеделник, 16 Ноември 2020 | 14:58:41
3

Осигуряване на допълнителни 1000 лв. от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна за времето на пандемията - това предлагат в своя позиция от Българския фармацевтичен съюз в отговор на

Осигуряване на допълнителни 1000 лв. от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна за времето на пандемията - това предлагат в своя позиция от Българския фармацевтичен съюз в отговор на идеята на Българския лекарски съюз за приемане на нормативни промени за поощряване на разкриването на повече денонощни аптеки в страната. Според фармацевтите тази подкрепа ще е по аналогия на допълнителното заплащане за личните лекари, които им бяха обещани като стимул, за да преглеждат пациентите си с COVID-19.

„В случай че говорим за дългосрочно решение, осигуряването на денонощни аптеки би могло да се гарантира от бюджета на НЗОК, което най-накрая би легитимирало ролята на аптеките като здравни заведения, каквито са всъщност по закон, а по-важно – и по мисия, както стана ясно в условията на пандемията от COVID-19“, заявяват от съсловната организация.

Що се отнася до предложението да се промени начинът на отпускането на лекарствени продукти без лекарско предписание (т. нар. ОТС-лекарства), от там са на мнение, че в тази ситуация не е необходимо да се либерализира още повече фармацевтичният пазар, като се предлагат лекарства в супермаркетите и бензиностанциите. Според тях тази мярка няма да спомогне за осигуряване на правилна фармацевтична грижа.

Те предупреждават, че в тези обекти пациентите няма да имат достъп до фармацевтична консултация, а безконтролната употреба на лекарства без лекарско предписание може да бъде опасна за тяхното здраве. Като мотив те изтъкват, че регулаторите са категорични, че ОТС-лекарствата трябва да се отпускат с подходящите съвети за дозирането им, лекарствени взаимодействия и противопоказания и имат потенциала да вредят при нерационалната им употреба. За тази опасност многократно предупреди и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, припомнят от БФС.

В позицията си те изразяват съгласие с мнението на ръководството на БЛС, че е от изключителна важност цялата здравна система да работи заедно и всички усилия и ресурси да бъдат насочени към преодоляване на кризата. В тази връзка от БФС напомнят и за възможността лекарите да предписват лекарства по международното им непатентно наименование, т. нар. генерично предписване, като отбелязват, че тази мярка е широко възприета в ЕС практика, улесняваща пациентите и фармацевтите в осигуряването на необходимите лекарства.

„Точно сега е подходящият момент и за въвеждане на генерична замяна при някои лекарства“, категорични са от Фармацевтичния съюз. Те поясняват, че при генеричната замяна фармацевтите заменят със съгласието на пациента един предписан продукт с друг лекарствен продукт със същото лекарствено вещество, същите като предписаната лекарствена форма и количество в дозова единица. Генеричното заместване е обичайна практика в другите държави, то води до спестяване на значителни публични ресурси, а в условията на пандемията ще помогне да се ограничат максимално контактите на пациентите с повторни посещения при медицински специалисти или аптека за намиране на предписаната търговска марка, аргументират се от БФС.

В заключение те посочват, че като мярка за справяне с епидемията в някои държави са разширени правомощията на фармацевтите по отношение на поставяне на ваксини, предписване на определени лекарства и др. „В модерната медицина в центъра на здравеопазването стоят не медицинските специалисти, а пациентите. Всички медицински специалисти следва да работят в пълноправно сътрудничество, още по-единни, ориентирани към една единствена цел – успешно справяне с пандемията от COVID-19“, категорични са от Съюза.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L7wD

пафнутий 17.11.2020 10:10:08

Генерично предписване и генерична субституция сега и веднага! Това е спасението! Браво на БФС! Само че алчните докторя ще са против , ще спрат екскурзиите и подаръчетата - особено джипките!

Лекар 18.11.2020 00:11:04

Не, просто ще се насочат към аптекарите.

Един 16.11.2020 20:22:09

Логично е


Всичко за коронавируса
Още новини
Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...