Четвъртък, 04 Март 2021
18
ян
3
 

Доставиха наполовина от очакваните дози от ваксината на „Пфайзер“

Количествата ще бъдат компенсирани скоро, увери доц. Кунчев

Понеделник, 18 Януари 2021 | 09:25:19
3

Тази сутрин на летище София бяха доставени 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Количеството е наполовина по-малко от предварително обявения график. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни на брифинг, че прич

Тази сутрин на летище София бяха доставени 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Количеството е наполовина по-малко от предварително обявения график. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни на брифинг, че причината е в промени в производствения процес на производителя. „Идеята е с една реконструкция на тяхното производство и допълване на капацитета те да могат да задоволяват нуждите на страните с по-големи доставки“, заяви той.

По думите му само тази доставка е съкратена наполовина, като февруари и март ще получим компенсация с по-големи от вече договорените доставки. „Ако дотогава получи разрешение и ваксината на "Астра Зенека", броят на ваксините, с които разполагаме, ще бъде много по-голям“, поясни главният държавен здравен инспектор. Той определи забавянето като минимално и изтъкна, че интересът към ваксините на „Пфайзер“ е много голям, поради което компанията се опитва чрез промени в процеса да създаде по-големи количества.

Доц. Кунчев допълни, че някои области са приключили с първата фаза на вакинацията срещу COVID и още тази седмица в областите Пловдив и Бургас може да се започне с втората фаза, като тя ще започне от домовете за възрастни хора, както и с първите училища, където има списъци с желаещи. В София втората фаза ще започне малко по-късно, след около седмица или десет дни, поради големия брой лечебни заведения и медицински университети. Броят на желаещите да се ваксинират медици в София е голям и към момента са обхванати половината от тях, разясни още той. Доц. Кунчев допълни, че вече са имунизират и денталните лекари, фармацевтите, личните лекари и другите медицински кадри в системата.

„Ние не споделяме идеята на Великобритания да правим колкото можем повече първи дози“, каза още доц. Кунчев, като допълни, че процесът на осигуряване на ваксините понякога е свързан със забавяне на доставките и поради тази причина страната ни предпочита да е сигурна, че има осигурена втората доза от ваксината. „Всеки, който е получил първа ваксина, за него някъде се пази втора“, заяви той.

Запитан кога може да се пристъпи към масовата ваксинация, той заяви, че това би могло да се случи през пролетния сезон след март-април, когато доставките ще скочат с пъти. Според него в списъците на личните лекари с пациенти за имунизация трябва да се започне с хората в най-голям риск и хронично болните.

Доц. Кунчев коментира и предстоящите избори, като посочи, че е възможно членовете на избирателните секции да попаднат приоритетно в групата на имунизираните.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов съобщи от своя страна, че до момента са докладвани 19 нежелани реакции след ваксинация, което е около 1 на 1000, и те не са тежки.

Той информира още, че следващата седмица се очакват около 4000 ваксини от „Модерна“, а в началото на февруари - 35 000 ваксини от „Пфайзер“. В  средата на февруари се очакват още доставки от „Пфайзер“, с които ще се компенсират неполучените количества днес, разясни той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XDgh

Да да 18.01.2021 09:38:47

Измамници! Скоро ще сте в затвора, разни Кунчев, Ангелов и много други! Съвсем малко ви остава да се изживявате като спасители и по медиите!

Гост 18.01.2021 09:37:27

ъководителят на Европейския съвет Шарл Мишел не изключи въвеждането в Европейския съюз на паспорти за ваксинация срещу Covid-19, позволяващи свободното пътуване, което ще е достъпно само за ваксинираните, предаде БГНЕС. Той добави, че тази тема е чувствителна и трябва да бъде обсъдена, което ще бъде направено от лидерите на страните от Европейския съюз следващата седмица. Пресслужбата на Съвета на Европа представи пред журналисти цитати от интервю на Мишел, което той направи за обществена телевизия в Нидерландия. Мишел смята, че подобна дискусия може да има два аспекта. Първият е дали държавите от съюза се съгласяват по принцип да въведат сертификат за ваксинация. Второ - ако е така, кога може да се направи това.

Да да 18.01.2021 10:06:39

Няма да им мине номера! Ще бъдат разсипани от дела и ще има големи бунтове! Не се намираме в фашистки концлагер!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...