Понеделник, 20 Май 2024
18
апр
9
 

Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима

Четвъртък, 18 Април 2024 | 17:19:20 Надежда Ненова
9

Развитието на високоспециализираната медицинска помощ в подкрепа на първичната медицинска помощ, осигуряваща специализирана диагностика, лечение и последващо диспансерно наблюдение и рехабилитация на пациентите с хронични заболявания е заложено в приет

Развитието на високоспециализираната медицинска помощ в подкрепа на първичната медицинска помощ, осигуряваща специализирана диагностика, лечение и последващо диспансерно наблюдение и рехабилитация на пациентите с хронични заболявания е заложено в приетата днес Национална здравна стратегия 2030. Тази цел е в синхрон със започналото вече преобръщане на пирамидата на здравната система към основа от болничната към извънболничната помощ, чието начало беше поставено в НРД 2023-2025 с увеличаване на цените на амбулаторните дейности и процедури.

Според съветника на здравния министър и главен координатор по Здравната стратегия доц. Антон Тонев все още не може да се видят преките резултати от заложените промени, тъй като едва от тази година са направени нововъведенията, които да подпомогнат лечебните заведения в извънболнична помощ в увеличаването на тяхната конкурентоспособност.

„Когато нямаш възможност да правиш достатъчно ЯМР и се налага за това изследване хората да влизат в болница по клинична пътека, когато имаш амбулаторни процедури от 50 или 100 лв., които са абсолютно неконкурентноспособни на клинични пътеки от 1000-1500 лв. до 2024 г. реално нямаше никакъв друг вариант къде да бъдат диагностицирани пациентите, освен в болниците. Терапевтичните възможности на извънболничната помощ бяха сведени до хроничните заболявания и до миниатюрните интервенции. Цялата сериозна медицина и в диагностичен, и в терапевтичен план беше запазена за болничната помощ. За първи път от 1 март обаче бяха въведени компоненти в НРД, които да направят извънболничната помощ конкурентоспособна стъпка по стъпка. За съжаление, с малки стъпки в правилната посока реално обръщане на пирамидата може да очакваме едва след година-две, а не моментално. Няма как да въведем промяна, която да шокира системата. Всяка рязка промяна, пък била тя и най-добрата възможна, е вредна. Процесът изисква бавно и постепенно налагане на промени, тъй като става въпрос за човешки съдби – и професионални, и лични“, каза той за Zdrave.net.

Доц. Тонев, който е специалист хирург-онколог в коремната област, даде пример с диагнозите, с които работи и изискват извършването на колоноскопия и гастроскопия. „До 1 март колоноскопията се заплащаше по 150 лв., ако се извършва едновременно с гастроскопията на пациент в болнична помощ по амбулаторна процедура. В същата тази болнична помощ до 1 март имаше скъпоструваща клинична пътека за същата процедура, но с хоспитализация за три дни. Болниците, които имат повече от 50% свободни легла, можеха да избират да задържат пациентите по три дни, да работят по клиничните пътеки и от това да не страда вътрешният ред на лечебното заведение. Тези амбулаторни процедури и изискванията към тях ги правеха невъзможни за работа в ДКЦ или в медицински център. Това стана възможно от 1 март. Освен това рязко се повиши и цената в амбулаторни условия – самото едната диагностична процедура вече е с цена 600 лв. Второто, което очакваме да се случи, е в извънболничната помощ да се направят инвестиции за апаратура и специалисти. За съжаление, инвестициите за 2024 г. са планирани в края на 2023 г. и този процес също не може да се развие бързо“, каза още той.

„Промените за обръщане на пирамидата ще настъпват бавно, но така е и по-правилно. Тенденцията обаче е необратима. Това означава, че всяка следваща година ще имаме все повече пациенти в извънболничната помощ и по-малко в болнична и двете системи трябва да се подготвят за това и да поставят акцент върху истинското активно диагностициране и лечение на пациентите“, категоричен беше доц. Антон Тонев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VXk$

surg 07.05.2024 08:58:16

ако глупостта има крила, някои хора могат да летят.......ама що все на нас бре, каква е тази орисия

Гост 22.04.2024 14:44:40

Забележете, този тип бърка Първичната Извънболнична Медицинска Помощ със Специализираната Извънболнична Медицинска Помощ. Каша в кратуните и от там идват управленските' идиотщини.

Лекар от окопите 19.04.2024 22:30:15

"......съветника на здравния министър и главен координатор по Здравната стратегия доц. Антон Тонев....." въобще не е в час с нещата за които ще съветства! Явно е поредната нагласена на хранилка калинка по въпроси от които нищо не разбира! Аман от тях! До кога????

Гост 19.04.2024 10:03:44

Най-добре всичко дистанционно,по телефона,по нета,издаване на фиктивни мед.документи да не го казвам с истинското име и.....естествено резултатът първо място в Европа по смъртност.И всеки бюджет по голям!

БЛС-Въоръжено Крило 19.04.2024 09:55:28

"нововъведенията, които да подпомогнат лечебните заведения в извънболнична помощ в увеличаването на тяхната конкурентоспособност." ?!?!?!?!? Абе, нещастник каква конкуренция след като личните ви лекари намаляват и вече пациентите ЩЕ ТРЯБВА ТЕ ДА СЕ КОНКУРИРАТ ЗА ДА ИМА ЗАПИСАН ЛЕКАР. И няма да се доредят съвсем скоро -още 4-5 години и 20 % от населението няма да има лични лекари, защото те намаляват, капацитетът им за обслужване също. Никой няма да ви подг ъзува да си сложи на главата 5000 души, които да тормозят лекаря и неговото семейство денонощно и то за 15-19 пъти ниско заплащане от лекар в UK. Скапани популисти и фалшиви десни . Свърши тая измама с фалшивата ви здравно-осигурителна система на която чак се сега се сетихте тенденциозно за извънболничната помощ .Чао на комунизма другарки и другари -САМО И ИЗЦЯЛАО ЧАСТНА ЛЕКАРСКА ПРАКТИКА ИДВА ПО ПАЗАРНИ ЦЕНИ. И то ако имате късмет няко0й изобшщо да е в България следващите десетилетия.

Гост 19.04.2024 08:49:15

Политик, нелекар!

КАПУТ 19.04.2024 00:20:07

Си беше и капут остана

ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ - "ОТ ТРЪСТИКАТА" 18.04.2024 23:55:37

СПОДЕЛЯМ ОПИТ: Аз в ДКЦ никога няма да правя гастро- или клоноскопия! Новоизпеченият тъпанар доцент, ако иска да си ги прави в къщи или на тавана или в мазето! Това са инвазивни процедури, които крият,още при подготовката, много потенциални усложнения и рискове и за пациента/ включително и смърт/ и за глупака/ стотици хиляди левове обезщетение и затвор/ решил да ги прави в извън болнична обстановка! Полза ще има единствено силно раздутата безскрупулна администрация на НЗОК! Колеги гастроентеролози, слагат ви "на топа на устата", за жълти стотинки! За едни разменени бебета искът за обезщетение беше 300 000 лева! По статистика една на 6000 хиляди гастроскопии завършва със смърт, а не леталните усложнения са много повече изискващи десетки хиляди левове обезщетение и с години влачене по съдебни дела и пълнене гушите на алчни адвокати и съдии по медицинско право! Не си слагайте таралеж в гащите с договор, НА КАКВАТО И ДА Е ЦЕНА, за инвазивни процедури в извън болнични условия! Не разчитайте и на застраховка, защото застрахователните компании са хиени от които пари лесно не се взимат! Три дневната хоспитализация е най-добрият алгоритъм/подготовка, провеждане, краткосрчно наблюдене за усложнения/ за провеждане на инвазивни диагностични процедури!

бронхоскопист 19.04.2024 09:51:36

Същото може да се каже и за бронхоскопиите. Абсолютно прав е колегата.


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...