!
Сряда, 19 Юни 2024
03
септ
7
 

Доц. Буланов: Разпадне ли се доверието, намалява шансът на лекаря да лекува, а на пациента - да бъде излекуван

Четвъртък, 03 Септември 2020 | 17:17:16 Надежда Ненова
7

 „Агресията на пациенти и на близки на пациенти към лекарите по време на изпълнение на служебните им задължения, трябва да бъде криминализирана по възможно най-тежкия начин. Без това няма как да се преодолеят непредвидимите действия на социо

 „Агресията на пациенти и на близки на пациенти към лекарите по време на изпълнение на служебните им задължения, трябва да бъде криминализирана по възможно най-тежкия начин. Без това няма как да се преодолеят непредвидимите действия на социопатите. Това каза изпълнителният директор на „Александровска“ болница доц. Димитър Буланов в интервю за Zdrave.net.

По думите му за последните 30 години обществото е променило отношението си към лекарската и сестринската професия, към болниците и доболничната помощ. „Това са процеси и наслагвания във времето, които до голяма степен са свързани с формиране на съзнанието на хората чрез медийното пространство. Живял съм във време, когато обществото беше възпитано в уважение към нашата професия. Познавам лекари-чужденци в чиито държави и днес е така. Основното, във взаимоотношението между лекар и пациент, е доверието. В момента, в който се разпадне то, шансът на лекаря да лекува пациента намалява. Намалява и шансът на пациента да бъде излекуван“, каза доц. Буланов.

Той подчерта, че е много трудно да се направи анализ защо хората се настройват срещу лекарите. „Някой ще каже - има много лекарски грешки. Може да е така, но може и да не е. Хората много често интерпретират реализираните рискове и усложнения от една болест като грешка на лекаря“, каза доц. Буланов.

Директорът на „Александровска“ болница каза също и че в момента вниманието на всички е насочено към коронавируса, но не бива да се забравя, че хората, които боледуват от други болести, са по-голямата група. „Ние трябва да мислим за тях и да не забравяме, че и те се нуждаят от помощ. Болницата е осигурила възможност по най-добрия начин да бъдат лекувани и останалите хора, които не са с COVID“, каза доц. Буланов.

Интервюто с директора на УМБАЛ „Александровска“ може да прочетете утреКоментари по темата

Правила на форума за коментари
ZxBw

Гост 09.09.2020 17:28:44

Честит празник, господине! Явно комунизмът никога не си е тръгвал от България и това си личи от поста ви! Става въпрос за "Хахаха"! Познавам 3ма българи, професори по хирургия в Германия, но не толкова известни в България. "Log-book"-a на Буланов няма нищо общо с техните като обем и сложност, да не говорим, че Буланов няма и минимума, изискван за специализант в Германия като брой лапароскопски операции! За другите да не говорим! От 10 години насам немските лекари почти не бягат по други континенти, а в скандинавските страни заплатите не са по-високи в момента от тези в Германия! За разлика от България, където лекарите се делят на "наши хора- роднини, ченгета и комунета" и всички останали като "прислужващи", в Германия няма роби лекари, а има ефективна и обективна система за оценката им! " Пандемията и затворените през пролетта граници не са спрели желаещите да напуснат страната медици. Няма особена разлика в броя на удостоверенията, които здравно министерство и съсловните организации на лекари и специалисти по здравни грижи издават на желаещите да работят в чужбина, сочат данните за тази и предни години, предоставени на clinica.bg. Това поставя с нова сила въпроса какво ще се случи със здравната система в идните години, след като и сега болници и региони изнемогват за кадри. 94 са удостоверенията, нужни за упражняване на професията лекар в чужбина, издадени от здравно министерство до август тази година. През 2019 година те са били общо 208, през 2018 година – 201, а година по-рано – 222. Може да се очаква, че до края на 2020 година напускащите ще са в почти същите граници" Защо ли толкова български лекари напъват да са "слуги" някъде из Европа, господа комунета, ченгета и връзкари,а? По отношение на реформата: тя е елементарна! В нормалната Европа стандартът е минимум 5 човека персонал на болнично легло! Не страдам от комплекси, а се опитвам да ви обясня, че кочинката, която ви харесва и се чувствате комфортно в нея, води тази нещастнат държава и народа и към изчезване!

Гост 06.09.2020 11:46:47

Вярно, нито един мой колега с немски произход и пет пари не дава за това какво е здравеопазването в България! Но, гледайки кадрите по новините в немските телевизии и задавайки ми неудобни въпроси, плюс премеждията на близки и познати с българското здравеопазване, ме накараха да си губя времето в сайта на ченгето Тиков! Нито едно от написаните предишни мои постове не е глупост или невярно! Патрон за линеарен ушивател в немска болница, в зависимост от договора с локалните каси е от 150 до 180 евро, в България е от 360 лева нагоре и то за патрон на Пантер! Системата на организация на здравеопазването в България е идиотска! Няма такава в нито една читава държава в Европа! В Западна Европа няма такива "корифеи" на хирургията като Буланов и гъзАнгелов / защото Log book-a им е най-малкото смешен?!/ Явно до толкова сте се самозабравили, че всеки, който ви говори истината в очите, го смятате за ненормален или маскара! Това ми напомня за изказванията на госпдарите ви за протестите, за констатациите в Европарламента и за страха, страхът от бъдещето - това е нещото, което ви плаши и ви кара да бъдете злобни!

Хм 05.09.2020 14:18:07

Много малко вероятно един Oberarzt в Германия да се занимава с писане на глупости и омаскаряване на хора, в която и да е медия, но щом ти е приятно да се представяш като такъв и това гъделичка самочувствието ти не е проблем.

Гост 04.09.2020 10:19:01

Поредният смешко" ала гъзАнгелов от котилото на хунтата! Първо: доверието и репутацията на лекаря бе срината в последните 30 години от политическата класа в България! Второ: при единствена идиотска система на финансиране на болнична помощ в Европа, предлаганата услуга нито е хуманна, нито качествена! Трето: при система, където ако нямаш пари, да получаваш имитация на здравна услуга, няма как да очакваш разбирателство и състрадание! Четвърто: краденето и присвояването от ремонти, лекарства и апаратура изградиха пропаст между нормалната клинична медицина и това, което имаме като болнична помощ в България! Като прибавим и факта, че некадърните като Буланов са в управлението на големи болници, жалба им майка на населението в територията! Да идват евреите да обрязват наред и да съсипят orthodox християните, че да млъкне сърце и агония!

Гост 04.09.2020 16:20:19

Ти си пълен олигофрен. Жалко, че има такива като теб, които с подобни изказвания са срам за професията. А на Буланов не можеш да стъпиш на нокъта на малкия пръст като професионализъм.

Гост 05.09.2020 00:33:45

Благодаря за коментара! Бих искал обаче да уточним някои неща преди да плюеме злобно: Първо: Нима политическата класа с поведението си не съсипа репутацията на лекарското съсловие в България за последните 30 години? Второ: няма европейска здравна система, освен българската, която да работи по клинични пътеки! Няма и толкова "хуманна" европейска здравна система като българската, където ако нямаш пари да си платиш, не може да т направят операция - лапароскопска например и то планова! Трето: нека да погледнем "Log book" на Буланов и гъзАнгелов за последните 3 години и да ги сравниме на тези с един Oberarzt от Германия например / какъвто съм в момента/ и тогава да ми говорите за професионализъм! Четвърто: консумативите и апаратурата в България са по-скъпи в момента от тези в Германия?! Това за какво говори,а? Пето: Като сте такива професионалисти, защо ви няма дори в журитата на сесии по по-известните хирургични конгреси в Европа? Смешковци сте, защото нямате обективен коригиращ фактор, който да ви постави на мястот ви! А за изчезването ан Българи като държава в следващите 50 години се обърни към Херо Мустафа и я питай, ако ти стиска обаче, за един доклад на ЦРУ от 2017 година в частта за България! Дори БАН предвижда изчезването на България в следващите 50 години с това управление!

Хахахаха 09.09.2020 00:07:40

Oberarzt-те, ти май защото си се замъкнал в някоя треторазрядна немска болничка да занаятчийстваш и да слугуваш, каквото основно вършат белите роби от източна Европа там, си се взел много насериозно, а? Направо мислиш, че си хванал господ за шушляка, май? Или смяташ, че нямаме и представа от борсите за работа в Германия, как вземат куцо, кьораво и сакато и без специалност дори, защото немските лекари бягат в Скандинавия и САЩ за повече пари? Като си толкоз компетентен, защо не стоя тук да ни реформираш и научиш ти бре, а храчиш злостни плюнки анонимен и никому неизвестен, а? Нещастен комплексар, от породата "всичкоразбирачи". Прав е горния коментирал - на Буланов колкото калта под краката му не струваш, личи ти по дребната, злобна душица.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция
18.06.2024 17:44:23 Надежда Ненова

Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция

При индекс на телесната маса (ИТМ) над 25 до 26 препоръката е физическа активност и редукция на х ...

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове
18.06.2024 17:10:04

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове

Служебното ръководство на Министерството на здравеопазването е обещало да осигури средства за уве ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...