!
Събота, 27 Април 2024
04
март
1
 

Днес е Световния ден за борба със затлъстяването

Доц. Грозев: Лечението на затлъстяването е комплексно, мултидисциплинарно и за цял живот

Петък, 04 Март 2022 | 10:54:15
1

“Всеки трябва да действа” е мотото на тазгодишната инициатива по повод днешния Световен ден за борба със затлъстяването. Българското дружество по бариатрична/ метаболитна хирургия, съвместно със Световната федерация за затлъстяване (WOF) и

“Всеки трябва да действа” е мотото на тазгодишната инициатива по повод днешния Световен ден за борба със затлъстяването. Българското дружество по бариатрична/ метаболитна хирургия, съвместно със Световната федерация за затлъстяване (WOF) и Международната федерация за хирургия на затлъстяването и метаболитните разстройства (IFSO) подкрепят международния проект на Световната здравна организация (СЗО) за разработването на препоръки за превенция и лечение на затлъстяването и определянето на потенциални цели на действие в борбата с това заболяване.

Доц. д-р Константин Гроздев, председател на Българското дружество по бариатрична/метаболитна хирургия и завеждащ Отделение по хирургия в МБАЛ "Св. София", посочва, че затлъстяването е хронично заболяване, което е свързано с развитието на редица социално-значими усложнения като захарен диабет тип 2, високо кръвно, омазняване на черния дроб, инсулт, инфаркт, дихателна недостатъчност, увреждане на ставите, безплодие, рак и с по-висока обща смъртност на населението.

„Намираме се в световна пандемия от затлъстяване – около 800 милиона души живеят със затлъстяване по света в момента, като до 2030 г. техният брой ще стане над 1 милиард. Световната пандемия от COVID-19 доведе до увеличаване на броя на хората, живеещи със затлъстяване, като те представляват основната рискова група за развитие на коронавирусна инфекция и за неблагоприятен изход от нея“, казва той.

Според данните 1 трилион долара ще бъдат годишните разходи от усложненията, свързани със затлъстяването до 2025 г.

По думите на доц. Грозев съществува тенденция за увеличаване на детското затлъстяване, като прогнозата е, че то ще нарасне с 60% до 2030 г. България се намира на едно от челните места по детско затлъстяване в ЕС.

„Затлъстяването не е резултат от дефицит на волята, а е многофакторно обусловено. Стигматизацията на теглото е опасна и недопустима. То не е резултат от безотговорността на индивида, но той трябва да има лична отговорност в лечението“, казва още доц. Грозев и допълва, че съвета „Яж по-малко, движи се повече” не лекува затлъстяването.

„Затлъстяването трябва да се лекува, като лечението му е комплексно, мултидисциплинарно и за цял живот, а тежките форми се лекуват с операция - бариатрична/метаболитна хирургия. Това не е козметична операция, нито пластична, а се извършва от специализиран коремен хирург и изисква мултидисциплинарен екип от специалисти. Бариатричната/метаболитната хирургия е единственият доказан метод за ефективно лечение с дългогодишен контрол на затлъстяването и придружаващите го метаболитни заболявания като захарен диабет тип 2. Пациентите с коронавирусна инфекция,  претърпели бариатрична/метаболитна операция, прекарват заболяването в по-лека форма, при по-ниска смъртност“, казва доц. Грозев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GfM7

КРЪВОЛОКЪТ ПУТИН 04.03.2022 11:20:41

РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ - НА КОЛЕНЕ ! Слава Україні❤️Братя ! Ще не вмерла Україна, Ні слава, ні воля! Ще, нам, браття молодії, Усміхнеться доля! Згинуть наші вороженьки, Як роса на сонці! Запануєм і ми, браття, У своїй сторонці. --- Душу і тіло ми положим За нашу свободу! І покажем, що ми, браття, Козацького роду! --- 2 Станем, браття, в бій кривавий, Від Сяну до Дону! В ріднім краю панувати Не дамо нікому! Чорне море ще всміхнеться, Дід Дніпро зрадіє! Ще у нашій Україні Доленька доспіє. --- Душу і тіло ми положим За нашу свободу! І покажем, що ми, браття, Козацького роду!


Всичко за коронавируса
Още новини
Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството
26.04.2024 17:21:58

Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството

Допълнителни 29 083 010 лв. са одобрени по бюджета на Министерството на здравеопазването. Това ст ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...