Сряда, 29 Май 2024
06
ян
4
 

Намаляват карантината от 14 на 10 дни

Доц. Йорданов: 35,7% са ваксинираните до момента, но целта ни е 60% (Обновена)

За да се справим със ситуцията е нужна координация на правителствено и междуведомствено ниво, каза министърът

Четвъртък, 06 Януари 2022 | 17:19:48 Надежда Ненова
4

„Основният въпрос, който обсъждахме днес, е темата за ваксинирането. Днес излязоха първите данни от преброяването в страната и можем да направим сравнително точно изчисление за броя на ваксинираните - 35,7%“. Това каза зам.-министърът на зд

„Основният въпрос, който обсъждахме днес, е темата за ваксинирането. Днес излязоха първите данни от преброяването в страната и можем да направим сравнително точно изчисление за броя на ваксинираните - 35,7%“. Това каза зам.-министърът на здравеопазването и зам.-председател на новосъздадения пандемичен комитет доц. Георги Йорданов след първото заседание на комитета.

„Отчитаме обаче едно нежелание на обществото като цяло да се ваксинира, а ние се стремим към 60%. До края на месеца сме си поставили за задача да ваксинираме поне 500 000 души. В момента има голям брой ваксинирани, но анализът показва, че това са хора над 65 години, които се ваксинират с бустерна доза“, допълни той.

По думите му ще бъдат взети мерки да се увеличи процентът на ваксинираните, като се създадат мобилни групи, които да посещават желаещите в малките населени райони.

„Имаше предложение за ваксиниране на определени контингенти от хора. Решението на правителството е, че ваксинирането е доброволен акт и не можем да посегнем на това право на хората“, посочи той.

„Това, че омикрон протича сравнително по-леко в сравнение с делта варианта, позволява да бъдат смекчени някои от противоепидемичните мерки като намаляване на карантината. „Предложението е карантината за лицата с положителен тест да бъде намалена от 14 на 10 дни, а за контактните лица – на 7 дни“, каза доц. Йорданов.

От утре влизащите в страната, освен зелен сертификат, е необходимо да имат и негативен PCR тест.

„Сблъскахме се с казуси на празнуващи българи, извън страната, обикновено на екзотични места. Също така утре например пристига група английски туристи, които директно ще заминат да карат ски в Банско. Според новата заповед те ще трябва да предоставят и негативен PCR тест. Великобритания е страната с най-голямо развитие на омикрон. Разбираме затрудненията на туристическия бизнес, но няма да допуснем заразени чужденци у нас. Наблюдението ми е, че мерките  не се спазват”, каза още той.

„Всички страдаме най-много от липсата на контрол. Никой не носи маска, никой не спазва мерките“, каза още зам.-министърът и призова към социална отговорност.

Той съобщи, че почти всички министерства вече са въвели „зелен сертификат“ за служителите си.

Доц. Йорданов заяви още, че властите са притеснени, защото се върви към пик на инфекцията от много високо ниво. „В София заетостта на леглата минава над 60%, а все още не сме в пик. Предлога се, че в близките две седмици ще го достигнем. Критериите за мерките ще бъдат различни за различните региони. Дали сме възможност на РЗИ да определят мерките във всеки регион“, каза той.

„Целта на Националния пандемичен комитет е да бъде създадена добра координация между институциите, за да могат належащите въпроси бързо да намерят своето решение", каза и министърът на здравеопазването и председател на комитета проф. Асена Сербезова след заседанието, цитирана от пресцентъра на МЗ. По думите ѝ в момента важното е всички сили да бъдат насочени към справяне с настъпващата пета вълна на пандемията.

„За да се справим със ситуацията, която има не само здравни и икономически последици, но засяга всички сфери на нашия живот, е необходима координация на правителствено и междуведомствено ниво. именно това е мисията на този Комитет", заяви още министър Сербезова. Сред основните приоритети на Националния пандемичен комитет са прогнозиране и оценка на епидемичната обстановка с цел подготовка на здравните и лечебните заведения и медицинските и немедицинските специалисти за действие по време на пандемия, създаване на организация за медицинско обслужване на населението и осигуряване на максимални възможности за лечение на заболелите граждани, както и създаване на организация за въвеждане на противоепидемични мерки и контрол на територията на страната.

В Националния пандемичен комитет с председател министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова влизат 23-ма членове – представители на всички министерства. Да се присъединят към комитета ще бъдат поканени и представители на Националното сдружение на общините в Република България, Националния център по общественото здраве и анализи, Българския червен кръст, Националния център по заразни и паразитни болести, Българската агенция по безопасност на храните.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wxEY

Гост 08.01.2022 19:06:48

Адекватна кампания.

Имунолог 06.01.2022 19:05:47

Махнете сертификатите. По този начин ваксинацията ще стане доброволна. С адекватна разяснителна кампания може да покриете желаните групи от населението.

Гост 07.01.2022 12:25:09

Какава ОЩЕ разяснителна кампания, бе? За бавно развивщи ли? 2години и още ви трябва ра, яснения

Имунолог 07.01.2022 12:34:11

Адекватни кампании, насочени към рисковите контингенти. Те не ходят по молове.


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...