!
Събота, 27 Юли 2024
04
май
1
 

Доц. Казанджиева: Следете UV индекса и се предпазвайте спрямо него

Четвъртък, 04 Май 2023 | 17:41:52 Невена Попова
1

„Следете UV индекса от мобилния си телефон и мобилните приложения и прилагайте адекватна фотозащита, ако стойността му за деня попада в оранжевата или червената зона и прогнозата се задържа същата за близките часове и дни“. Тази препоръка о

„Следете UV индекса от мобилния си телефон и мобилните приложения и прилагайте адекватна фотозащита, ако стойността му за деня попада в оранжевата или червената зона и прогнозата се задържа същата за близките часове и дни“. Тази препоръка отправи дерматоложката доц. Жана Казанджиева на пресконференция по повод старта на кампанията „Евромеланома ‘23“. По думите на специалистката това е най-актуалният подход, който дерматолозите днес възприемат като първа стъпка към формирането на правилно отношение на хората към фотопротекцията.

Според доц. Казанджиева промяната в мисленето и отношението към използването на фотозащитни средства трябва да стъпва именно на такива ясни и лесни послания. Друг важен съвет, който дават дермотолозите днес, е хората да нямат колебание по отношение излагането на слънце като необходимо условие за синтеза на витамин D. Според изчисления на експерти, излагането на слънце за 2 часа дневно 3 пъти в седмицата с незащитени ръце от лакътя надолу и незащитени крака от колената надолу е напълно достатъчно за постигането на необходимите нива на този витамин.

Също така тя обърна внимание на факта, че повечето качествени съвременни фотопротективни продукти вече се произвеждат без оксибензон – съставка, за която е доказано, че има вредно въздействие върху околната среда.

Тази година кампанията „Евромеланома“ ще бъде насочена към тийнейджърите, поясни координаторът й д-р Валерия Матеева. Тя обясни, че според епидемиологично проучване повечето тийнейджъри в Европа са много добре информирани за рисковете от слънчевите изгаряния, познават продуктите за фотозащита и предимствата им, но въпреки всичко не ги използват.

„Има едно разминаване между информираност и поведение и ние искаме да повлияем така, че то да се промени“, поясни д-р Матеева.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RrxU

SUSAN BENSON 04.05.2023 19:39:45

Здравейте дами и господа, имате ли нужда от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант. Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми, обезпечени и необезпечени заеми и много други. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc @gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447360502110 и получете отговор веднага. Заем от надеждна и компетентна компания е това, от което се нуждаете, за да постигнете целта си. Ние сме компания за цялостни финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да удовлетворите всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...