Понеделник, 20 Май 2024
16
май
1
 

Доц. Калпачки: На всеки 10 минути някой в България получава инсулт

Четвъртък, 16 Май 2024 | 11:43:38
1

Предложението за въвеждане на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение е добро, защото голяма част от проблема за недостатъчно добре лекувани инсулти е ненавременното постъпване на пациентите в болница. Така ръководите

Предложението за въвеждане на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение е добро, защото голяма част от проблема за недостатъчно добре лекувани инсулти е ненавременното постъпване на пациентите в болница. Така ръководителят на Центъра за лечение на инсулт в УМБАЛ „Св. Анна“ – София доц. Росен Калпачки коментира пред БНР инициативата на Асоциация за инсулт и афазѝя за въвеждане на стандарта.

„Хубаво е, че това предложение е направено от пациентска организация, защото явно ние като медицинско съсловие не можем да се справим сами и това е добре дошла помощ“, добави доц. Калпачки.

По думите му на първо място обаче трябва се наблегне на разпознаването на симптомите при получаването на инсулт от околните хора, тъй като самият пациент често не ги усеща. „Има едно критично време, в което околните здрави хора около самия пациент трябва да ги разпознаят. Това е най-голямата част от причината за закъснението. Ако симптомите са видими, то българските граждани са наясно с необходимостта от търсене на Спешна помощ“, каза доц. Калпачки.

Като следваща причина за закъснението обаче той посочи довеждането на пациента до лечебно заведение, в което може да му приложено съвременно лечение 24 часа в денонощието всички дни от седмицата, каквото не се прилага навсякъде в страната.

„Близо 50 са клиниките в страната, в която може да бъде приложено съвременното лечение тромболиза. Толкова са лечебните заведения, които миналата година са декларирали, че са извършили поне една тромболиза за годината, като при повече от половината тази процедура е извършвана един път месечно. В регионите, където има център за лечение на инсулт, пациентите трябва да бъдат насочвани приоритетно натам“, каза доц. Калпачки.

Неврологът препоръчва на Спешна помощ да въведе изискване за приоритетно довеждане на пациенти с инсулт до специализираните центрове. Това би увеличило броя на навреме доведените пациенти и би позволило на медицинските екипи да работят по-ефективно и да спасяват повече човешки животи.

По думите на доц. Калпачки има около 50 000 инсулта годишно, което означава, че на всеки 10 минути някой получава инсулт. Често инсултите започват с един от трите симптома: внезапно изкривяване на лицето, внезапна промяна в говора и внезапна слабост в едната или другата ръка.

Основното предимство на тромболизата е драматичното увеличаване на броя на хората, които се възстановяват напълно след инсулт. Когато пациентът пристигне навреме и медицинският екип е опитен, лечението на инсулт в България не отстъпва на световните практики.

Доц. Калпачки отбелязва, че следболничното лечение на пациентите с инсулт също представлява сериозен проблем. „Въпреки перфектно проведеното лечение в болницата, пациентите често излизат с допълнителни нужди, които остават на грижите на техните семейства. Изкуственият интелект, който може да разпознава симптомите на инсулт, вече е наличен на отделни места и представлява допълнителна надежда за по-бързо и точно диагностициране на инсултите“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%Xut

аз 16.05.2024 21:04:40

Какви са заплатките във вашата болница на лекарите,извършващи тромболиза. А Калпачки.


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...