Вторник, 26 Януари 2021
21
септ
9
 

Доц. Киров: Няма законов механизъм, по който джипи да се освободи от пациент в листата си

Нужна е реципрочност в отношенията, посочи председателят на НСОПЛБ

Петък, 21 Септември 2018 | 17:04:56
9

Няма законов механизъм, по който семеен лекар да се откаже от пациент в листата си. Това отбеляза пред БНР председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров. „Ние от доста години – пр

Няма законов механизъм, по който семеен лекар да се откаже от пациент в листата си. Това отбеляза пред БНР председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.

„Ние от доста години – при всяко отваряне на закон или при договаряне в НРД, предлагаме това да се уреди законово, защото трябва да има реципрочност в отношенията“, посочи той, като отбеляза, че в други държави има ясно разписани правила кога, как, в какви случаи и по какъв механизъм става това.

От думите му стана ясно, че в Сдружението се получават сигнали и писма от общопрактикуващи лекари за ситуации, при които не могат да работят с даден пациент. „Имали сме сигнали от колеги за агресивни пациенти, за заплашване без основание, дори психологически терор. „Резултатът обаче е един и същ. Полезен ход в случая официално уреден няма“, подчерта доц. Киров.

Той описа и начина, по който би изглеждала процедурата, ако идеята за реципрочност се приеме: „Ние искаме при такъв случай лекарят да напише – не мога, защото така и така. Това може да бъде изпратено и до НЗОК, до БЛС и там да има процедура – да се разгледат тези документи, да се направи събеседване, да се установи за какво става въпрос и да се търси друг подходящ лекар за този човек в определен срок“.

От години обаче политическа реакция на исканията на общопрактикуващите лекари няма, отбеляза доц. Киров и заяви, че това е така, тъй като семейните лекари са само 4000 избиратели, а пациентите са много повече.

„Това е като с насилието срещу всички, които работят в здравеопазването – предприеха се някакви мерки, но те все още са твърде половинчати. Трябва да има реципрочност в отношенията между две страни, които имат някакво взаимодействие. Не може едната да е в привилегировано положение. Трябва да има задължения на двете страни и ако не се изпълняват, да се понасят съответните санкции“, заяви още председателят на НСОПЛБ и завърши с думите: „Това, което политиците трябва да направят, е по-често да слушат нас, които сме експерти в областта, и да създават закони, които да вършат работа за всички заинтересовани страни. Защото добрият закон е този, който не води до минуси за никого“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vJHk

д-р Миндов 22.09.2018 23:24:24

Щом има начин за електронен избор БЕЗ съгласието на лекаря, трябва да има и възможност за регламентирано отписване на пациент. Конституцията на РБ забранява принудителния труд и в този смисъл електронният избор на ОПЛ е незаконно. ЛЕКАРЯТ НЕ Е РАБОТНИК ОТ БИТОВИЯ ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМБИНАТ НА НЗОК, НИТО МОМЧЕТО ЗА ВСИЧКО , нито складажия изписваш медикаменти, нито социален работник дундуркащ пенсионери, нито вагон 'тип 25 коня' когото може да си товарите по усмотрение!

Гост 22.09.2018 15:24:08

'при такъв случай лекарят да напише – не мога, защото така и така. Това може да бъде изпратено и до НЗОК,' Благодарим ти другарю за последващата проверка на НЗОК в практиките ни. Защото това няма да мине без заповед за проверка. А няма проверка на НЗОК /РЗОК без изсмукани глоби от лекаря. Глупаци на висока позиция

Гост 22.09.2018 15:17:13

Киров не отклонявай вниманието от това което не вършите - масата освободените от такси лица, смешната потребителска такса която не спира пациентите да злоупотребяват с личния лекар. Затова ше си стоят и няма да се махат. При една такса 5-10 лева всеки път ще са по-рядко досаждащи нали ? Осен това смешно 'остойностения' труд на лекаря където 1/4 от прегледите имат някакво заплащане при това символично. Ама тези пробlеми са на задеn план а ? Ще гоним административно пациенти и ще си чешем доволни топките като ,че ли с това проблемите вече няма да ги има с останалите пациенти и унизително заплащания и ненормиран труд.

Lekar 21.09.2018 23:24:53

Wnoskata e poweche.

ДЖИПИ-АНАТЕМА!!! 21.09.2018 18:59:29

ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,

Гост 22.09.2018 15:18:55

Разбира се, не си за джипи ,а за психиатър. Спри да крещиш.

999 21.09.2018 17:46:45

А не може ли пациентите да се записват с кастинг?

Гост 22.09.2018 15:20:31

Защото си млада, руса и със стегнато тяло ли питаш ? Спокойно няма изпити

СУДЖУЦИТЕ 21.09.2018 18:51:58

Може, когато месечната здравна вноска стане 300 евро (колкото е в Германия, примерно).


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Костадин Сотиров: Е-здравеопазването ще позволи на лекаря да се фокусира върху пациента
25.01.2021 17:21:13 Надежда Ненова

Д-р Костадин Сотиров: Е-здравеопазването ще позволи на лекаря да се фокусира върху пациента

Всички участници в системата на здравеопазването ползват софтуери, но между тях няма никаква връз ...

Проф. Григор Димитров: Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка
25.01.2021 16:54:54

Проф. Григор Димитров: Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка

Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка. Много хора не отиваха да се лекуват, което отл ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...