Събота, 13 Август 2022
21
септ
9
 

Доц. Киров: Няма законов механизъм, по който джипи да се освободи от пациент в листата си

Нужна е реципрочност в отношенията, посочи председателят на НСОПЛБ

Петък, 21 Септември 2018 | 17:04:56
9

Няма законов механизъм, по който семеен лекар да се откаже от пациент в листата си. Това отбеляза пред БНР председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров. „Ние от доста години – пр

Няма законов механизъм, по който семеен лекар да се откаже от пациент в листата си. Това отбеляза пред БНР председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.

„Ние от доста години – при всяко отваряне на закон или при договаряне в НРД, предлагаме това да се уреди законово, защото трябва да има реципрочност в отношенията“, посочи той, като отбеляза, че в други държави има ясно разписани правила кога, как, в какви случаи и по какъв механизъм става това.

От думите му стана ясно, че в Сдружението се получават сигнали и писма от общопрактикуващи лекари за ситуации, при които не могат да работят с даден пациент. „Имали сме сигнали от колеги за агресивни пациенти, за заплашване без основание, дори психологически терор. „Резултатът обаче е един и същ. Полезен ход в случая официално уреден няма“, подчерта доц. Киров.

Той описа и начина, по който би изглеждала процедурата, ако идеята за реципрочност се приеме: „Ние искаме при такъв случай лекарят да напише – не мога, защото така и така. Това може да бъде изпратено и до НЗОК, до БЛС и там да има процедура – да се разгледат тези документи, да се направи събеседване, да се установи за какво става въпрос и да се търси друг подходящ лекар за този човек в определен срок“.

От години обаче политическа реакция на исканията на общопрактикуващите лекари няма, отбеляза доц. Киров и заяви, че това е така, тъй като семейните лекари са само 4000 избиратели, а пациентите са много повече.

„Това е като с насилието срещу всички, които работят в здравеопазването – предприеха се някакви мерки, но те все още са твърде половинчати. Трябва да има реципрочност в отношенията между две страни, които имат някакво взаимодействие. Не може едната да е в привилегировано положение. Трябва да има задължения на двете страни и ако не се изпълняват, да се понасят съответните санкции“, заяви още председателят на НСОПЛБ и завърши с думите: „Това, което политиците трябва да направят, е по-често да слушат нас, които сме експерти в областта, и да създават закони, които да вършат работа за всички заинтересовани страни. Защото добрият закон е този, който не води до минуси за никого“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KqEe

д-р Миндов 22.09.2018 23:24:24

Щом има начин за електронен избор БЕЗ съгласието на лекаря, трябва да има и възможност за регламентирано отписване на пациент. Конституцията на РБ забранява принудителния труд и в този смисъл електронният избор на ОПЛ е незаконно. ЛЕКАРЯТ НЕ Е РАБОТНИК ОТ БИТОВИЯ ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМБИНАТ НА НЗОК, НИТО МОМЧЕТО ЗА ВСИЧКО , нито складажия изписваш медикаменти, нито социален работник дундуркащ пенсионери, нито вагон 'тип 25 коня' когото може да си товарите по усмотрение!

Гост 22.09.2018 15:24:08

'при такъв случай лекарят да напише – не мога, защото така и така. Това може да бъде изпратено и до НЗОК,' Благодарим ти другарю за последващата проверка на НЗОК в практиките ни. Защото това няма да мине без заповед за проверка. А няма проверка на НЗОК /РЗОК без изсмукани глоби от лекаря. Глупаци на висока позиция

Гост 22.09.2018 15:17:13

Киров не отклонявай вниманието от това което не вършите - масата освободените от такси лица, смешната потребителска такса която не спира пациентите да злоупотребяват с личния лекар. Затова ше си стоят и няма да се махат. При една такса 5-10 лева всеки път ще са по-рядко досаждащи нали ? Осен това смешно 'остойностения' труд на лекаря където 1/4 от прегледите имат някакво заплащане при това символично. Ама тези пробlеми са на задеn план а ? Ще гоним административно пациенти и ще си чешем доволни топките като ,че ли с това проблемите вече няма да ги има с останалите пациенти и унизително заплащания и ненормиран труд.

Lekar 21.09.2018 23:24:53

Wnoskata e poweche.

ДЖИПИ-АНАТЕМА!!! 21.09.2018 18:59:29

ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,

Гост 22.09.2018 15:18:55

Разбира се, не си за джипи ,а за психиатър. Спри да крещиш.

999 21.09.2018 17:46:45

А не може ли пациентите да се записват с кастинг?

Гост 22.09.2018 15:20:31

Защото си млада, руса и със стегнато тяло ли питаш ? Спокойно няма изпити

СУДЖУЦИТЕ 21.09.2018 18:51:58

Може, когато месечната здравна вноска стане 300 евро (колкото е в Германия, примерно).


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи
13.08.2022 12:12:36

Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи

„Имаме едни много добри лекари, като специалисти и като ниво на обучение по нищо неотстъпва ...

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена
13.08.2022 10:19:12

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съоб ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...