Петък, 24 Май 2019
21
септ
9
 

Доц. Киров: Няма законов механизъм, по който джипи да се освободи от пациент в листата си

Нужна е реципрочност в отношенията, посочи председателят на НСОПЛБ

Петък, 21 Септември 2018 | 17:04:56
9

Няма законов механизъм, по който семеен лекар да се откаже от пациент в листата си. Това отбеляза пред БНР председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров. „Ние от доста години – пр

Няма законов механизъм, по който семеен лекар да се откаже от пациент в листата си. Това отбеляза пред БНР председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.

„Ние от доста години – при всяко отваряне на закон или при договаряне в НРД, предлагаме това да се уреди законово, защото трябва да има реципрочност в отношенията“, посочи той, като отбеляза, че в други държави има ясно разписани правила кога, как, в какви случаи и по какъв механизъм става това.

От думите му стана ясно, че в Сдружението се получават сигнали и писма от общопрактикуващи лекари за ситуации, при които не могат да работят с даден пациент. „Имали сме сигнали от колеги за агресивни пациенти, за заплашване без основание, дори психологически терор. „Резултатът обаче е един и същ. Полезен ход в случая официално уреден няма“, подчерта доц. Киров.

Той описа и начина, по който би изглеждала процедурата, ако идеята за реципрочност се приеме: „Ние искаме при такъв случай лекарят да напише – не мога, защото така и така. Това може да бъде изпратено и до НЗОК, до БЛС и там да има процедура – да се разгледат тези документи, да се направи събеседване, да се установи за какво става въпрос и да се търси друг подходящ лекар за този човек в определен срок“.

От години обаче политическа реакция на исканията на общопрактикуващите лекари няма, отбеляза доц. Киров и заяви, че това е така, тъй като семейните лекари са само 4000 избиратели, а пациентите са много повече.

„Това е като с насилието срещу всички, които работят в здравеопазването – предприеха се някакви мерки, но те все още са твърде половинчати. Трябва да има реципрочност в отношенията между две страни, които имат някакво взаимодействие. Не може едната да е в привилегировано положение. Трябва да има задължения на двете страни и ако не се изпълняват, да се понасят съответните санкции“, заяви още председателят на НСОПЛБ и завърши с думите: „Това, което политиците трябва да направят, е по-често да слушат нас, които сме експерти в областта, и да създават закони, които да вършат работа за всички заинтересовани страни. Защото добрият закон е този, който не води до минуси за никого“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7H1y

д-р Миндов 22.09.2018 23:24:24

Щом има начин за електронен избор БЕЗ съгласието на лекаря, трябва да има и възможност за регламентирано отписване на пациент. Конституцията на РБ забранява принудителния труд и в този смисъл електронният избор на ОПЛ е незаконно. ЛЕКАРЯТ НЕ Е РАБОТНИК ОТ БИТОВИЯ ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМБИНАТ НА НЗОК, НИТО МОМЧЕТО ЗА ВСИЧКО , нито складажия изписваш медикаменти, нито социален работник дундуркащ пенсионери, нито вагон 'тип 25 коня' когото може да си товарите по усмотрение!

Гост 22.09.2018 15:24:08

'при такъв случай лекарят да напише – не мога, защото така и така. Това може да бъде изпратено и до НЗОК,' Благодарим ти другарю за последващата проверка на НЗОК в практиките ни. Защото това няма да мине без заповед за проверка. А няма проверка на НЗОК /РЗОК без изсмукани глоби от лекаря. Глупаци на висока позиция

Гост 22.09.2018 15:17:13

Киров не отклонявай вниманието от това което не вършите - масата освободените от такси лица, смешната потребителска такса която не спира пациентите да злоупотребяват с личния лекар. Затова ше си стоят и няма да се махат. При една такса 5-10 лева всеки път ще са по-рядко досаждащи нали ? Осен това смешно 'остойностения' труд на лекаря където 1/4 от прегледите имат някакво заплащане при това символично. Ама тези пробlеми са на задеn план а ? Ще гоним административно пациенти и ще си чешем доволни топките като ,че ли с това проблемите вече няма да ги има с останалите пациенти и унизително заплащания и ненормиран труд.

Lekar 21.09.2018 23:24:53

Wnoskata e poweche.

ДЖИПИ-АНАТЕМА!!! 21.09.2018 18:59:29

ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,ДЖИПИ,

Гост 22.09.2018 15:18:55

Разбира се, не си за джипи ,а за психиатър. Спри да крещиш.

999 21.09.2018 17:46:45

А не може ли пациентите да се записват с кастинг?

Гост 22.09.2018 15:20:31

Защото си млада, руса и със стегнато тяло ли питаш ? Спокойно няма изпити

СУДЖУЦИТЕ 21.09.2018 18:51:58

Може, когато месечната здравна вноска стане 300 евро (колкото е в Германия, примерно).


Още новини
Проф. Балтов: Болниците трябва да са поне със 100 по-малко
24.05.2019 12:09:25

Проф. Балтов: Болниците трябва да са поне със 100 по-малко

Всички знаят, че има голям недостиг на медицински сестри и той ще се увеличава в следващите годин ...

МБАЛ-Дупница изчисти дълговете си
24.05.2019 11:23:33

МБАЛ-Дупница изчисти дълговете си

Общинската болница в Дупница е изплатила изцяло изплати старите си задължения, съобщи „Вяра ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...