!
Сряда, 19 Юни 2024
27
апр
1
 

Доц. Кунчев: Антигенни тестове на 16 производителя ще се признават у нас

Ако липсва съобразяване с реалността у обществото, мерките ще бъдат отново затегнати, каза главният държавен здравен инспектор

Вторник, 27 Април 2021 | 10:46:07
1

До момента никакви гранични мерки не са успели да предотвратят разпространението на който да било щам на COVID. Могат да го забавят, могат да намалят броя на хората, които са преносители, но не и да го спрат. Това каза главният държавен здравен инспект

До момента никакви гранични мерки не са успели да предотвратят разпространението на който да било щам на COVID. Могат да го забавят, могат да намалят броя на хората, които са преносители, но не и да го спрат. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV в отговор на въпрос дали индийския вариант на вируса е стигнал до България, след като вече е открит в Гърция. Той допълни, че развитие с българския щам няма, доколкото няма нови случаи, при които да бъде открит. „Но и да се намерят, той е с промяна само в една от аминокиселините. Това не води до някакви предимства за вируса, така че няма някакво медицинско значение“, каза държавният здравен инспектор.

Доц. Кунчев беше категоричен, че не се планира въвеждане на задължителни ваксини у нас. „Докато не бъдат осигурени достатъчно ваксини за абсолютно всеки, който когато иска да се ваксинира с която пожелае ваксина, е рано да прилагаме каквито и да било други мерки. В момента има проблем с желаещите да се имунизират. Това не е изненада за нас, България винаги е била в дъното на класациите по обхват с незадължителни ваксини, но в случая е много важно да успеем да мотивираме хората като направим кампания и им казваме истината, така че да знаят, че това е начина да излезем от кризата“, каза главният държавен здравен инспектор.

Той обаче допълни, че има професии, в които би трябвало имунизацията да е задължителна. „Вижте какво става в старческите домове, защото някой разсъждава дали ваксината е вредна или не. Вчера получих поредната информация за взрив в такъв дом в Бургас. В повечето случаи установяваме, че вносителя на вируса е някой от персонала. Няма обаче да предложим да станат задължителни ваксините. Изпратил съм писмо до министъра на труда и социалната политика да направят всичко възможно в рамките на незадължителния характер на имунизацията, да убедят хората да се ваксинират. Не е честно спрямо възрастните хора, да не им осигурим здравословна среда“, каза доц. Кунчев.

По отношение на разхлабването на мерките, той подчерта, че това е експеримент доколко е готово обществото само да се ограничава. По думите му, ако липсва съобразяване с реалността, мерките ще бъдат отново затегнати.   

Доц. Кунчев коментира и липсата на възрастово ограничение при ваксината на Janssen за разлика от AstraZeneca. „Честотата на случаите при Janssen е 1:1 000 000, колкото е честотата при общата популация, докато при AstraZeneca е 3-4:1 000 000. С други думи дали ще сме имунизирани или не с Janssen, шансът да има тромботичен инцидент е един и същ“, подчерта той.

Антигенни тестове на 16 производителя ще се признават у нас. "Този списък е изготвен от ЕС и е наложителен, защото се сблъскахме с неточни тестове. Именно това и ще е едно от условията за влизане у нас. Другите две ще са отрицателен PCR или сертификат за приключена ваксинация", добави доц. Кунчев.

С тези изисквания и ваксинираните служители в туристическия сектор, които ще са имунизирани вероятно до края на май, ще сме сигурна дестинация, обясни още той.

Той добави, че у нас средната заболеваемост вече е под 350 души на 1000 и вървим надолу.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gm$L

лекар 27.04.2021 11:19:53

Уважаеми колега,хайде стига с тази твоя неграмотност,,.Иди да поработиш малко истинска медицина!


Всичко за коронавируса
Още новини
Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола
19.06.2024 17:29:58

Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола

Тази седмица в Румъния преминава под знака на информираността за вредата от алкохола, а инициатив ...

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.
19.06.2024 17:07:31

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.

Министерски съвет одобри на днешното си заседание Годишния отчет за дейността и Годишния отчет за ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...