Събота, 08 Август 2020
24
юни
3
 

Доц. Кунчев: Всички възможни мерки са на масата, решение ще се вземе според развитието на ситуацията

Той подкрепи идеята на БЛС за задължително тестване при постъпване в болница

Сряда, 24 Юни 2020 | 09:39:44
3

„Всички възможни мерки са на масата. Според развитието на ситуацията ще се вземат решения какво и кога да се наложи. Това заяви тази сутрин н предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. А

„Всички възможни мерки са на масата. Според развитието на ситуацията ще се вземат решения какво и кога да се наложи. Това заяви тази сутрин н предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, ако заболеваемостта от коронавирус расте заплашително е отворена възможността за връщане на най-сериозните мерки. „Много се надяваме това да не стане“, каза доц. Кунчев.

„От Министерски съвет само потвърдиха, че след като има нарушения на правилата, ще има санкции. Трябва да покажем, че контрол има и ще има санкции. Започнахме с партийните централи, националния стадион“. Така доц. Кунчев коментира подхода към нарушителите на ограничителните марки от страна на здравните власти.

„Вчера уведомихме регионалните РЗИ, че трябва да потърсят всякакви органи на контрол, които могат да се включат в този процес, за да се почувства този контрол на всяко едно място, за да разберем, че ако ние не се пазим, няма как държавата с централизирани мерки да ни осигури 100% защита. Донякъде разбирам емоционалното желание да отхвърлим всичко и да забравим това и да продължим да живеем пълноценно, но е факт, че вирусът продължава да циркулира и това крие рискове. Трябва непрекъснато да се напомня за мерките, защото те са ключови - и дистанцията, и личната хигиена, и дисциплината. Вирусът продължава да циркулира и крие рискове. В последните две седмици тези високи стойности ни показаха, че вирусът удря точно там, където има грубо неспазване - събиране на ловна дружинка, партийно събиране, религиозно и спортно събиране. Нещата са ясни“, посочи Кунчев.

Що се отнася до нарушаването на мерките от политици, той бе категоричен, че не би разделил хората.

„Има сред политиците такива, които спазват и не спазват. Разбирам чисто емоционално, че ни се иска да забравим. Но вирусът е наличен. Последните седмици ни показват, че вирусът удря там, където не се спазват мерките. С Борисов не съм говори, няма и нужда. Ще бъдат глобени всички от екипа на премиера и журналистите с 300 лв.“, обясни доц. Кунчев.

„Има сериозен ръст на заболеваемостта. Няма как само в рамките на седмица да има промяна. При този голям брой заразени процентът на влизащите в болница е малко по-малък. Но това ще се потвърди след известно време“, посочи главният държавен здравен инспектор.

Той не отрече, че има някаква граница на търпимост на обществото към ограничителните мерки.

„Дори насилствено прилагане на ограничителни мерки, да не се пречи на икономиката. Ако вземем мерките, които взе Гърция преди 4-5 седмици, Гърция регистрираше по 5-6 случаи. Ние търсим баланса. И Гърция няма да остане с тези случаи след разхлабване на мерките“, заяви доц. Кунчев.

Според него въпросът сега е как да се опазят болните и най-вече възрастните.

„От всички заразени, не повече от 20% влизат в болница и не повече от 4%-5% имат нужда от интензивни грижи. Има хора, които са абсолютно сами. То не е само да му занесеш един път храна.“, заяви той. И отправи молба към всички да разберат, че при това заболяване праг няма, защото не го познаваме, а знаем за него само от 6 месеца.

„Продължаваме да се чудим как в 1 семейство за 2 месеца болният не заразява никого, а в Перущица един пастор за няколко часа заразява всички“, даде пример той

„Има значение кого засяга – това медицински лица ли са, млади хора ли са, колко от тях имат нужда от медицински грижи, в една област ли са, или трябва да ги возим в друга болница. Моето лично мнение като епидемиоплог е, че всеки, който влиза в болница, трябва да бъде тестван. Това е един много добър скрининг. Въпросът е кой да го плаща. Подкрепям Лекарския съюз. Има идея за бързи тестове. Ако е положителен, ние поемаме PCR. Бързият тест е за сметка на болницата, а PCR - на общественото здраве“, каза още доц. Кунчев. По думите му решението кой е контактен и колко интензивен е контактът е на регионалния епидемиолог. „Ако направите бърз тест до 10 ден, няма да намерите нищо. Ако си направите PCR тест до 5-6 ден няма да откриете нищо също. Затова е по-добре да се изчака 14 ден.“, препоръча той.

Коментирайки темата за кръвните групи и отношението им към заболяването, доц. Кунчев заяви, че няма научни доказателства, че те влияят.

„Няма научни данни, че етносът влияе, че БЦЖ ваксината влияе, и аз смятах, че температурата влияе. Ние нямахме досега истинско лято с тези локви и дъжд. Нека имаме 10 дена температури над 30 градуса и ще видим“, заяви той. „Има много хора, които спряха да се притесняват от заболяването. Лятото идва, тръгнахме на море, което е проблем за нас. Винаги, когато говорим за статистика, не взимайте малък период от време, защото има случаен фактор. Аз бях в Гърция и видях. Те много по-сериозно спазват мерките, защото искат да им тръгне туризмът. Глобата там е 5000 евро“, посочи той и добави:

"Колкото повече се срещаме с вируса, толкова повече хора ще имат имунитет, но не можем да направим като в Швеция, защото там нещата са страшни”,

„Есента не знам за какво да се подготвим и ако някой дойде и каже за какво да се подготвим и дали ще има втора вълна, нека кандидатства за Нобелова награда“, завърши той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AvgW

И какво 24.06.2020 11:03:49

точно е страшно в Швеция?!

Гост 24.06.2020 10:23:33

Мекере и протеже. Протеже на гербавата крадлива хунта. Доцентът, заедно с Балтов и геят-директор Костадин Ангелов в момента са съучастници в прикриването на далаверите на крадливата Тиква.

Да Да 24.06.2020 10:05:07

Без коментар за лицето Ангел Кунчев!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Служители на Столичен инспекторат се обучават за реакция при сърдечен арест
08.08.2020 12:51:33

Служители на Столичен инспекторат се обучават за реакция при сърдечен арест

Служители на Столичния инспекторат ще преминат обучение за действия при внезапен сърдечен арест с ...

СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността
08.08.2020 11:19:58

СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността

COVID-19 ни показа, че дезинформацията е една от най-големите заплахи за сигурността на нашето вр ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...