!
Събота, 20 Юли 2024
31
март
3
 

Доц. Кунчев: Заболеваемостта и заетостта на леглата ще са фактор за нови мерки

Четвъртък, 31 Март 2022 | 10:54:35
3

Редица мерки, свързани с организацията на работата в болниците, както и допълнителните средства, които получават медиците за работа на първа линия – това са част от нещата, свързани с извънредната епидемична обстановка, които остават и след отпад

Редица мерки, свързани с организацията на работата в болниците, както и допълнителните средства, които получават медиците за работа на първа линия – това са част от нещата, свързани с извънредната епидемична обстановка, които остават и след отпадането ѝ. Това припомни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. „Засега е сложен период от три месеца, а след това ще се направи опит за компенсиране на заплатите, така че да няма реален спад“, уточни той.

COVID леглата в болниците също остават, каза доц. Кунчев, като припомни, че и към момента малко под 2000 души с COVID са на болнично лечение. „Прекратяването на извънредната епидемична обстановка не е прекратяване на епидемията и пандемията. Едното е чисто юридически термин, нещо, което сме използвали като инструмент, за да можем да реагираме по-ефективно, но другото са нормалните мерки, които прилагаме и за други заболявания, за други инфекции“, посочи той и даде пример с грипните епидемии, които се обявяват всяка година както на регионално, така и на национално ниво.

Главният държавен здравен инспектор отново заяви, че отмяната на епидемичната обстановка не бива да кара хората да пренебрегват всички мерки. Той посочи, че заради ниските нива на ваксинация у нас трябва постоянно да имаме едно наум, да знаем, че при каквато и да е нова вълна ние сме по-рисковата част от Европа. „Затова и не се отказваме от имунизационната комуникационна кампания. Много хора казват – късно е за такава кампания. Късно е. И аз предпочитах откакто започна пандемията да имаме комуникационна стратегия и да изпълняваме такава, да убеждаваме хората – почти нищо нямахме в тази посока. Едва сега се прави нещо професионално, смислено и насочено“, коментира той и заяви категорично, че трябва да се продължат усилията в тази посока. „Късно е, но е по-добре да се прави, отколкото нищо да не се прави“, смята той.

Три ще са индикаторите дали отново са нужни противоепидемични мерки – заболеваемостта, заетостта на обикновените болнични легла и заетостта на интензивните легла, стана ясно още от думите на главния държавен здравен инспектор. Той посочи, че оттук нататък е важно да не пада нивото на надзор над ситуацията, да се продължат усилията по отношение на имунизацията и да се спазват най-елементарните – вече препоръчителни – мерки: дистанция, маски, лична хигиена и дезинфекция.

Запитан защо е предложил епидемичната обстановка да се удължи до 15 май, доц. Кунчев отговори: „Поради ниското имунизационно покритие и поради неяснотата за това какво се случва в Западна Европа – това начало на нова вълна ли е, или просто едно леко повишаване, което ще бъде овладяно“. Той призна, че през времето на пандемията за последните две години мненията на експерти и политици често са били в сблъсък и отбеляза, че когато става въпрос за здраве, е добре всички останали аргументи да останат по-назад.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dUcq

Гост 31.03.2022 15:13:45

Кунчев е най-голем ия нагаждач и нищоправец в здравеопазването. Не го мислете... Пак ще тръгне да обикаля света на държавна сметка, като преди Ковид.

Да да 31.03.2022 14:18:11

Куньо, затвора те очаква! Дано скоро да сте там с кликата ти!

Гост 02.04.2022 01:25:29

Дано ама надали. Гладна кокошка просо сънува.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...